Hír

Egyre több vasúti kedvezmény várja a turistákat

Közérdekű | Szerző: MTSZ | 2023.05.25.
Egyre több vasúti kedvezmény várja a turistákat

A MÁV-Volán-csoport újabb és újabb kedvezményes napijegyeket, bérleteket, kombinált turisztikai csomagokat kínál a gyalogos kalandozóknak.

Mint arról már korábban is hírt adtunk, a MÁV-START és a kéktúrákat 60 éve koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) stratégiai megállapodásának köszönhetően a Nyugati, Keleti és Déli pályaudvarokról induló InterCity vonatokon elérhető lesz a legendás túramozgalmakat népszerűsítő Kéktúra kiadvány. A vasútállomások kiváló érkezési és indulási pontok a kéktúrázók számára: könnyen, gyorsan, autóhasználat nélkül elérhetők, ráadásul több helyen a teljesítést igazoló kéktúra-bélyegző is a vasútállomáson található meg. Az alábbi térképen jól látható, hogy hány helyen lehet vonatállomáson kapcslódni az Országos Kékkörhöz.

Túrázóként jó, ha tisztában vagyunk azzal, hol és hogyan használhatjuk ki a kedvezményes vasúti közlekedést, és köthetjük össze a tervezett útvonalunkkal, ezért összeszedtük a legfontosabb ajánlatokat.

Dunakanyar napijegy

A Dunakanyar napijegy adott naptári napon érvényes turisztikai jegy, amellyel Budapestről vonattal és autóbusszal elérhető a Dunakanyar, a Pilis és a Börzsöny, sőt, a térségben egy kiválasztott dunai hajójáraton is használható.

A Dunakanyar napijegyről részletesen itt lehet olvasni: Dunakanyar Napijegy - korlátlan számú utazás a Dunakanyarban | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

  • Normál ár: 2499 Ft
  • 26 év alatt: 1999 Ft

Az Országos Kéktúra két szakaszát is könnyen elérhetitek ezzel a jeggyel:

Magyarország legnépszerűbb túraparadicsomát kínálják a Dunakanyar hegységei a folyópartoktól egészen a 900-as csúcsokig. A Természetjáró tematikus oldalán egy helyen megtalálod a legjobb gyalogos- és kerékpáros túrákat, a látnivalókat, szállásokat és a gyerekekkel is könnyen végigjárható könnyű kirándulásokat.

Bakony napijegy

A Bakony napijegy adott naptári napon érvényes turisztikai jegy, amely a Győrt Veszprémmel összekötő vasútvonalon és a Zirc térségében közlekedő autóbuszokon korlátlan utazási lehetőséget biztosít.

A Bakony napijegyről részletesen itt lehet olvasni: Bakony napijegy | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

  • Normál ár: 1199 Ft
  • 26 év alatt: 799 Ft

Az Országos Kéktúra két szakasza közelíthető meg ezzel a jegytípussal:

A Dunántúl jelentős részét elfoglaló Bakony igazi hegyvidék: hatalmas területen terpeszkedő, merőben eltérő arculatú hegycsoportok és fennsíkok összessége, ahol szoros közelségben sorakoznak a lakott területek és a kisebb-nagyobb erdőfoltok; az elkeskenyedő völgyszorosok pedig valódi szurdokokat rejtenek. A Természetjáró oldalán szurdoktúrák, izgalmas látnivalók és via ferrata útvonalak is elérhetőek egy helyen:

Balatoni napijegyek – Balaton24 és Balaton72

A Balaton24/72 egy 24, illetve 72 órán át érvényes jegy, amellyel érvénytartamán belül korlátlanul lehet utazni a tó partján fekvő települések között vonattal és a Volánbusz járataival, valamint a Balatonfenyvesi kisvasút vonalain.

A napijegyekről részletesen itt lehet olvasni: Balatoni napijegyek – Balaton24 és Balaton72 | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

Balaton24:

  • Normál ár: 1090 Ft
  • 26 év alatt: 750 Ft

Balaton72:

  • Normál ár: 2740 Ft
  • 26 év alatt: 1850 Ft

Ha a Balaton-felvidéken kéktúrázol, ezek a szakaszok lehetnek érdekesek a Balatoni napijegyek kapcsán:

A tanúhegyektől a Tihanyi-félszigetig, a várromoktól a strandokig, kilátóktól a gyalogos, kerékpáros és vízitúrákig tengernyi látnivalót és aktív ötletet találsz egy helyen, a Természetjáró oldalán:

Mátra24 jegy

A Mátra24 olyan kombinált turisztikai jegy, amellyel Budapestről indulva vonattal elérhető a Mátraalja, majd onnan autóbusszal továbbutazva a hegység belső, magasabb területei. A jegy hétvégén és ünnepnapokon egész évben elérhető, ebben az időszakban adott napon 0-24 óráig használható utazásra. Iskolai szünetek idején pedig mindennap megvásárolható, ekkor az érvényesség a megváltás idejétől számított 24 óra (tehát pl. egy délelőtt 9:00-kor megváltott Mátra24 másnap 8:59-ig érvényes).

A Mátra24 jegyről részletesen itt lehet olvasni: Mátra24 napijegy | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

  • Normál ár: 3900 Ft
  • 26 év alatt: 2600 Ft

Az Országos Kéktúra három szakaszának kezdő- és végpontja is elérhető a Mátra24 jeggyel:

A Természetjáró oldalán összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, ha a Mátrába indulnál túrázni, kirándulni. Családi körök, kisvasút, gerinctúra és látnivalók egy helyen: Fedezd fel a Mátrát!

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa

Idén Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, ahol kiemelten fontos, hogy a rendezvények is fenntarthatósági szempontok szerint működjenek, ezért a szervezők és a MÁV-Volán-csoport stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek egyik elemeként a vasúttársaság kedvezményes árú Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet vezetett be a kiemelt programok idejére, a kedvezményes vasúti jegy a GYSEV területén is érvényes. A Volánbusz pedig plusz járatokat közlekedtet.

Az EKF-jegyekről részletesen itt lehet olvasni: Veszprém Európa Kulturális Fővárosa | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

Vármegye- és országbérlet

A hétvégi kirándulásokhoz mostantól elegendő lehet egyetlen közös (busz+vonat) bérletet váltani. Az új vármegyebérlettel korlátlanul utazhatunk a vármegye határain belül, az országbérlettel pedig az egész országban minden helyközi buszon és nem feláras vonaton. A bérletek 30 napra szólnak. Az országos bérletet azoknak éri meg vásárolni, akik utazásaik során rendszeresen átlépik egy vagy több vármegye határát, a bérlettel vagy jeggyel való havi utazása eddig többe került, mint 18 900 Ft (a tanulók és fogyatékkal élők esetében 1890 Ft), az utazásaihoz pedig többnyire nem feláras vonatot vagy kocsit vesz igénybe.

Minden információt, áttekintő térképet, gyakran ismételt kérdéseket itt találsz: https://www.orszagberlet.hu/

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak