Az Országos Kéktúra jelvényszerző túramozgalom kiírása

A kéktúrázás mással összehasonlíthatatlan vonzereje egyrészt az útközben lévő természetismereti és kultúrtörténeti értékek megismerésében, másrészt az önismeret fejlesztésében rejlik. Ha egyedül vágsz neki, akkor több idő jut a befelé figyelésre, ha pedig társaságban, akkor egy remek közösségi élménnyel lehetsz gazdagabb.

Tippünk

Indulás előtt hasznos, ha a kiíráson túl a legfontosabb gyakorlati tudnivalókkal is tisztában vagy. Ezeket összegyűjtöttük neked egy csokorba, amit ezen a linken találsz.

A kéktúra szakaszairól, bélyegzőpontjairól, az azokhoz kapcsolódó szállástippekről és egyéb hasznos infókról, valamint az útba eső látnivalókról az OKT SZAKASZOK menüpont alatt olvashatsz részletesen.

A gyalogos teljesítést egy saját nevedre szóló, eredeti bélyegzőfüzetben kell igazolnod a kéktúrák útvonala mentén található összes bélyegzőpont érintésével. A nevesített igazolópontokon bélyegzőlenyomatokat találsz, amiket a füzetben a hozzátartozó négyzetbe a túranap dátumával együtt rögzíts!

Az igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetség adja ki és évente egyszer frissíti. A szerkesztés lezárásáig ismert útvonalvázlaton és bélyegzőhelyeken kívül megtalálod benne a túra kiírását, a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat, az összesített és szakaszokra bontott távolságokat, szintemelkedéseket és menetidőket, rövid ismertetőt a turistajelzésekről, névmutatót, jegyzetelésre elegendő helyet és a szóban forgó kéktúra széthajtható áttekintő térképét. A Gyakran Ismételt Kérdések rovatban megtalálod azt, hogy hol tudod beszerezni az igazolófüzetet.

A kéktúra teljesítése teljes egészében a saját elképzelésed szerint történik, a következőkben felsorolt néhány apró, de fontos szabály betartásával.

Útvonal

Az Országos Kéktúra igazolófüzetében vázlatosan ábrázolt útvonalon haladó, a jelölt igazolópontokat érintő, kék sáv jelzésű turistaút a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig vezet. Hossza mintegy 1170 km. A tényleges túratáv, valamint a nyomvonal a füzet kiadását követően az időnként elkerülhetetlen módosítások miatt változhat. Új nyomvonal kijelölése vagy a nyomvonal megváltoztatása minden esetben a Magyar Természetjáró Szövetség joga és feladata. A mindenkori aktuális útvonalat a www.kektura.hu oldalon találod.

Igazolópontok

Az útvonalvázlatban bélyegzőszimbólummal jelzett helyek, amelyek megnevezése a bélyegzéssel történő igazolás céljára bekeretezett felületeken olvasható. A bélyegzőhelyszínek pontos leírását a www.kektura.hu oldalon találod meg.

Teljesítési feltételek

Az Országos Kéktúra teljesítése csak gyalogosan, hatéves kortól, tetszőleges irányban haladva, tetszőleges hosszúságú szakaszokra bontva elfogadott. A teljesítés időtartama nincs korlátozva. Ha hat és tizennégy éves kor között kéktúrázol, akkor a Gyermekkéktúra kiírása vonatkozik rád.

A teljesítés igazolása

Az Országos Kéktúra végigjárását a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott eredeti igazolófüzet összes üres négyzetébe történő bélyegzéssel és dátumozással kell igazolni. Minden nevesített négyzetbe a megfelelő, ugyancsak névvel és egyedi grafikával ellátott bélyegzőlenyomatot kell elhelyezni. Amennyiben ez bármilyen okból kifolyólag nem lehetséges, az adott szakasz bejárását a GYIK-ben megadott módokon igazolhatod.

A teljesítők nyilvántartása

A Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta vezet nyilvántartást az Országos Kéktúra teljesítőiről. A sikeres teljesítők nevét, születésének helyét, évét és a teljesítés igazolásának időpontját az Országos Kéktúra hivatalos oldalán jelenítjük meg. Kérjük, amennyiben hozzájárulsz ehhez, a jelvény átvételekor ennek megfelelően nyilatkozz!

Az Országos Kéktúra jelvénye

Minden igazolt teljesítő térítésmentesen jogosult az Országos Kéktúra jelvényére. A jelvényeket a Magyar Természetjáró Szövetség bocsátja ki.


Szerepvállalás, küldetés

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az Országos Kéktúra (OKT) mindenkori kezelője és kiírója. Az Országos Kéktúra célja, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit.