OKT szakasz

OKT-06

Badacsonytördemic - Nagyvázsony
táv
48,2 km
szint + / -
1540 m / 1400 m
menetidő
14 óra 30 perc
bélyegzőhelyek
7
Túraleírás
Teljes leírás

Hangulatában egységes, mégis különösen változatos túraterep az Országos Kéktúra 6. szakasza. Balatonra nyíló panorámák láncolatát keressük fel, és közben teljesen eltérő tájképek tárulnak fel előttünk, ahogy a tanúhegyeket meglátogatva távolodunk a tóparttól. Nyáron a Balatonon nyaralók csoportjai lepik el a Kéktúra által is felkeresett Káli-medencét, hogy a parti zsongástól elszakadva az apró falvak elszigeteltségében, csendjében élvezhessék az ízeket, illatokat, italokat. Csatlakozzunk hozzájuk!

Igazi balatoni forgatagból emelkedik ki a Badacsony, amiről páratlan panoráma nyílik a zöld víztükörre. Utunk első fele kiváló lehetőség az egykori bazaltvulkanizmus emlékei, a tanúhegyek tanulmányozására, amikor átkelünk a Badacsony fennsíkján, majd meglátogatjuk két féltestvérét, a Gulácsot és a Csobáncot. Maradandó csúcsélményeket viszünk magunkkal erről a fárasztó útszakaszról.

A bazalt gazdaságilag is hasznosítható: útépítések és a kőzetgyapot alapanyaga, de a Balaton-felvidéken számos épület falában is ráismerhetünk sötétszürke színére. Sokfelé bányászták, többek közt a Hajagoson, melynek kiterjedt bányasebeit megkerülve érkezünk a pompázatos Káli-medencébe, „a magyar Toszkánába". Megismerhetjük a medence jellegzetes képződményeit, furcsa sziklaalakzatait, a „kőtengereket", miközben páratlanul hangulatos aprófalvak közt cikázunk. Felmászunk még egy hegyre, meglátogatjuk az Eötvös Károly-kilátót, és végigpásztázzuk föntről is a Káli-medencét.

A vulkáni képződmények formálta tájat magunk mögött hagyva hűvősebb, erdős szakaszra váltunk, és hamarosan a Déli-Bakony sziluettjét is megpillanthatjuk: előttünk adótornyával púposodik a Kab-hegy.

Tippek

 • A Káli-medence tanösvényein (Theodora-Kékkő Tanösvény, Kopasz-hegyi Tanösvény) többet is megtudhatunk erről a különleges tájról.
 • Meglátogathatjuk a kissé szénsavas vízű forrást Kékkúton .
 • Ha hétvégén járunk arra, érdemes betérnünk az egyedi hangulatú Káptalantóti piacra, a Liliomkertbe , ahol kedvünkre válogathatunk a helyi termelők portékái között.
 • Nagyvázsonyban található a Kinizsi-vár , és ha jókor érkezünk, belekóstolhatunk a Csirke-csülök fesztiválba.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Badacsonytördemic  11,5  Káptalantóti  4  Csobánc  9,9  Szentbékkálla  8,7  Balatonhenye  6,2  Csicsói erdészház  7,9  Nagyvázsony

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Káptalantóti (OKTPH_31): Káptalantóti, kultúrház buszmegálló
 • Szentbékkálla (OKTPH_32): Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegálló
 • Balatonhenye (OKTPH_33): Balatonhenye, autóbusz-váróterem buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
11,5
menetidő
3:40
szint + / - (m)
535 / 520
táv (km)
4
menetidő
1:20
szint + / - (m)
255 / 30
táv (km)
9,9
menetidő
2:50
szint + / - (m)
240 / 425
táv (km)
8,7
menetidő
2:40
szint + / - (m)
260 / 210
táv (km)
6,2
menetidő
1:50
szint + / - (m)
170 / 75
táv (km)
7,9
menetidő
2:10
szint + / - (m)
80 / 140
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Tapolca - Székesfehérvár (-Budapest) vasútvonal egyes vonataival érkezhetünk.
 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra autóbuszok is közlekednek elsősorban Tapolcáról.
 • Nagyvázsonynak buszos összeköttetése van Veszprémmel. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem megálló található a falu központjában.

Megközelítés

 • A Badacsonytördemic-Szigliget állomásnál az épület előtt jobbra fordulunk, és 1 perc sétával elérjük a főutat, amin az Országos Kéktúra fut.
 • Nagyvázsonyban a Kinizsi utcán kell nyugat felé indulnunk, majd a végén jobbra térnünk. Ez, a Tüzér utca a várhoz vezet, ahol csatlakozunk az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás előtt ingyenes parkolót találunk.
 • Nagyvázsonyban a vár mellett parkolhatunk.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

Országos Kékkör Térképes Túrakalauz

Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)

Térképek

Országos Kékkör Térképes Túrakalauz

Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)