A kéktúrázás mással össze nem téveszthető vonzereje egyrészt az útközben lévő természetismereti és kultúrtörténeti értékek megismerésében, másrészt az önismeret fejlesztésében rejlik. Ha egyedül vágsz neki, akkor több idő jut a befelé figyelésre, ha pedig társaságban, akkor egy remek közösségi élménnyel lehetsz gazdagabb.

Tippünk: Indulás előtt hasznos, ha a kiíráson túl a legfontosabb gyakorlati tudnivalókkal is tisztában vagy. Ezeket összegyűjtöttük neked egy csokorba, amit ezen a linken találsz.


A kéktúra szakaszairól, bélyegzőpontjairól, az azokhoz kapcsolódó szállástippekről és egyéb hasznos infókról valamint az útközben eső látnivalókról az AK SZAKASZOK menüpont alatt olvashatsz részletesen.

A kéktúra teljesítése teljes egészében a saját elképzelésed szerint történik, néhány apró szabály figyelembevételével. Életkor határ nélkül bármelyik szakasz bélyegzőpontjánál elkezdheted és befejezheted a túrázást. Haladhatsz tetszőleges irányban vagy folytatólagosan, gyorsan vagy lassan, hetekig vagy évekig, csapatban vagy egyénileg.

A gyalogos teljesítést egy saját nevedre szóló, eredeti bélyegzőfüzetben kell igazolnod a kéktúrák útvonala mentén található összes bélyegzőpont érintésével. A nevesített igazolópontokon bélyegzőlenyomatokat találsz, amiket a füzetben a hozzátartozó négyzetbe a túranap dátumával együtt rögzíts!

Az igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetség adja ki és évente egyszer frissíti. A szerkesztés lezárásáig ismert útvonalvázlaton és bélyegzőhelyeken kívül megtalálod benne a túra kiírását, a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat, az összesített és szakaszokra bontott távolságokat, szintemelkedéseket és menetidőket, rövid ismertetőt a turistajelzésekről, névmutatót, jegyzetelésre elegendő helyet és a szóban forgó kéktúra széthajtható áttekintő térképét. A Gyakran Ismételt Kérdések rovatban megtalálod azt, hogy hol tudod beszerezni az igazolófüzetet.

A kéktúrázást részedről akkor ér véget, amikor a teljes útvonalat végigjártad, az igazolófüzetedben lévő négyzetek pedig megteltek bélyegzőkkel és dátumokkal. Alkalmanként előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor akadály gördül a bélyegzés elé, például azért, mert nem találod a helyén a pecsétet. Ennek megoldásáról a Gyakran Ismételt Kérdésekben találsz infót.

Ha nem csupán a túrázás öröméért járod végig az ikonikus útvonalat, hanem szeretnél elismerésben is részesülni, akkor a bélyegzőfüzetedet juttasd el a Magyar Természetjáró Szövetséghez postán vagy személyesen. Kéktúrás ellenőreink az útvonalkövetés szabályai alapján megvizsgálják a füzetedben lévő dátumokat és a bélyegzőlenyomatokat. Ha hiányosságot vagy egyéb problémát tapasztalnak, akkor azt jelezzük feléd. Ha a teljesítésed szabályszerű, akkor oklevéllel és jelvénnyel jutalmazunk meg, a hozzájárulásoddal pedig felkerülsz a kéktúra teljesítők nyilvános listájára. Az ellenőrzés szempontjairól itt, a kéktúrák jelvényeiről pedig ezen a linken éred el cikkünket.