OKT szakasz

OKT-05

Tapolca - Badacsonytördemic
táv
17,2 km
szint + / -
380 m / 385 m
menetidő
5 óra 00 perc
bélyegzőhelyek
4
Túraleírás
Teljes leírás

„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően szép szakaszon járunk: az Országos Kéktúra egyik legkülönlegesebb része vezet át a Balaton-melléki tanúhegyeken.

A vulkanizmus nem csupán elvesz, ad is. Az egykor pusztító kitörések színtere békés és gazdag vidékké szelídül. Ez jellemző az Országos Kéktúra ötödik szakaszára, amely nagyon rövid, de igazán felemelő. Megkezdjük vándorlásunkat az eddig csak távolról csodált, érdekes formavilágú hegyek közt, és ezzel az ország egyik legizgalmasabb geológiájú vidékére lépünk: testközelből ismerkedhetünk meg a több millió éves vulkanizmus geológiai hatásaival, a hatalmas tanúhegyekkel és bazaltorgonákkal, illetve a vulkáni talajon életre kelt borkultúrával.

A tapolcai Malom-tó partján töltött pihenőnk után hosszabb aszfaltos út vár ránk, hogy megközelítsük a Szent György-hegyet. A szőlőskerteken még szilárd az útburkolat, de a turistaháztól nehezebb a terep.  Itt láthatjuk először a bazaltoszlopokat, vagy más néven "kűzsákokat". A buja, zöld erdőben rejtőző bazaltorgonák fölé kapaszkodunk. Kis kitérővel a parádés panorámát ígérő csúcsot is felkereshetjük, hogy aztán újra a síkvidékre ereszkedjünk.

Következő állomásunk a neves Balaton-parti település: Szigliget. Vára, borai és nyüzsgő, mégis emberléptékű nyári forgataga barátságos élmény, mielőtt továbbindulunk a Badacsony felé. Ha valahol, itt érdemes fürdőzéssel megszakítani a túrázást.

Ha balatoni nyaralásunkat egészítenénk ki tartalmas időtöltéssel, nem is találhatnánk jobb lehetőséget a Balaton-felvidéki Kéktúra valamely szakaszánál.

Tippek

 • Parádés geológiai látványosság a bazaltorgonák hazája, a Szent György-hegy. És itt meg is szakíthatjuk a túrát, ha eltöltünk egy éjszakát a hegy tövében álló Kaán Károly kulcsosházban.
 • Szigligeten kerülünk a legközelebb a Balaton partjához, ezért itt érdemes megmártóznunk a tóban - a borkóstolás és a várlátogatás kísérőprogramjaként.
 • A Szent György-hegyen a Tarányi présháztól érdemes tennünk egy kis kitérőt a kísérteties Ify-kápolnához, a Kaán Károly kulcsosháztól pedig az Örömhírvétel-kápolnához. Mindkettő a S jelzésen érhető el.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Tapolca  6  Szent György-hegy  7,8  Szigliget  3,4  Badacsonytördemic

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kisapáti (OKTPH_28 közelében): Kisapáti, autóbusz-váróterem buszmegálló, Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhely
 • Szigliget (OKTPH_29_1, OKTP_29_2): Szigliget, Fő tér buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
6
menetidő
1:50
szint + / - (m)
160 / 10
táv (km)
7,8
menetidő
2:20
szint + / - (m)
205 / 300
táv (km)
3,4
menetidő
0:50
szint + / - (m)
15 / 75
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • Tapolcára elsősorban a főváros és Székesfehérvár felől, a Balaton északi partján közlekedő vonatok érkeznek, de jöhetünk ide Nyugat-Magyarország irányából is.
 • Tapolcára busszal is tudunk utazni a legközelebbi nagyvárosokból.
 • Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Balaton népszerűsége miatt sűrűn járnak a vonatok Tapolca és Székesfehérvár, illetve Budapest felől. A nyári időszakban sűrűbb a vonatközlekedés.
 • Autóbusszal kevesebb lehetőségünk adódik, de a busz a vasútállomásnál tesz le bennünket, így nem kell pluszban gyalogolni, ha mégis ezt a közlekedési módot választjuk.

Megközelítés

 • Tapolcán a vasútállomás mellett halad el az Országos Kéktúra.
 • Badacsonytördemic vasútállomása pecsételőhely, de a K jelzéshez dél felé (jobbra) kell gyalogolnunk a Vasút utcán 50 métert, hogy becsatlakozhassunk az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • Mindkét végpontnál kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót a vasútállomás mellett (ingyen). 

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

Térképek