OKT szakasz

OKT-16

Dobogókő - Visegrád
táv
24,7 km
szint + / -
610 m / 1205 m
menetidő
7 óra 10 perc
bélyegzőhelyek
6
Túraleírás
Teljes leírás

A Visegrádi-hegység belső, zegzugos területein vezet végig a Dunához leereszkedő útvonal, mely során nagyszerű kilátóhelyeket és bájos réteket keresünk fel.

Az Országos Kéktúra e szakaszán mélyen behatolunk a Visegrádi-hegység erdőibe, és ezzel már belekóstolunk az Északi-középhegység vadregényes hegyvidékeinek hangulatába. A hegység a Kárpátok vulkanikus vonulatának tagja, mely fénykorában az 1300 métert is meghaladhatta. A tűzhányó alaposan lepusztult az évmilliók során: a ma erdős, a Duna felé sugarasan tartó völgyhálózatú hegység látványosan tagolt felszíne tárulkozik föl előttünk a dobogókői kilátóból.

A kis terjedelmű, alacsony hegyvidék méretéhez képest különösen élénk formakincset rejt. Vadregényes mivoltát a hatalmas, sötét andezitszikláknak; a kőzetbe mélyen bevágódott, rövid távon nagy szintkülönbségeket helyenként vízesésekkel legyőző patakok szurdokainak; a dunakanyari panorámáknak; illetve a fogsorszerűen sorakozó vulkanikus szirteknek köszönheti.

Kiindulópontunkról láthatjuk a Vadálló-kövek vulkanikus eredetű sziklafogait is, és feltűnik a Duna túloldalán a Szent Mihály-hegy, melyet a folyó választott el a hegységtől. A Dobogó-kőt elhagyva nagyrészt lakatlan erdővidék belsejébe ereszkedünk, felkeressük a Sikárosi-rét hegyek ölelte, szép medencéjét, majd a Bükkös-patak kellemes hangulatú völgyéből kanyarodunk át Pilisszentlászlóra. A hegyvidék centrumának egyetlen településéről felkapaszkodunk a Pap-rét nyeregponton álló erdészházához.

A túra utolsó szakaszán nekivágunk a Visegrádi-hegység egyik északkeleti gerincének, amely vadregényes, a településektől távoli panorámákkal, sötét, alig háborgatott erdőkkel és dús füvű tisztásokkal kárpáztat el. A menetelés legvégén a Visegrád fölötti kis fennsíkra érkezünk, szemben a Magas-Börzsöny hatalmas, erdős bércei tűnnek fel. Végül a Fellegvár mellett ereszkedünk le a Duna partjára.

Tippek

 • Dobogókőn étkezhetünk és meg is szállhatunk az Eötvös Loránd Menedékházban, de betekintést nyerhetünk a turistamúltba is, ha szánunk egy kis időt a Turista Múzeumra.
 • Dobogókőn nagyjából 1 óra alatt körbejárhatjuk a hegység hatalmas sziklalakzatai közt kanyargó Thirring-körutat.
 • Kb. 15 perc alatt ellátogathatunk a Tirts Rezső-kilátóhoz a S és P jelzéseken északnyugati irányban: a dobogókőihez hasonló teraszról döbbenetes panoráma nyílik a Visegrádi-hegység belső zugaira, a festői Dunakanyarra, és a háttérben emelkedő, hatalmas Börzsönyre.
 • A túra végén, Visegrád fölött meglátogathatjuk a Nagy-Villám kilátóját, ahonnan egészen a Mátráig is ellátni tiszta időben, de a Dunakanyarra is maradandó kilátást kapunk. Ugyanitt, a Tabán rétjein találjuk a bobpályát.
 • Szánjunk időt Visegrád fölött a nagyszerű állapotban fennmaradt, kiváló panorámát kínáló Fellegvárra!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Dobogókő  6,4  Sikárosi erdészház  3,6  Pilisszentlászló  3,6  Pap-réti erdészház  8,5  Nagy-villám  2,6  Visegrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Pilisszentlászló (OKTPH_76_1, OKTPH_76_2, OKTPH_76_3): Pilisszentlászló, községháza buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
6,4
menetidő
1:40
szint + / - (m)
35 / 405
táv (km)
3,6
menetidő
1:10
szint + / - (m)
125 / 50
táv (km)
3,6
menetidő
1:10
szint + / - (m)
190 / 115
táv (km)
8,5
menetidő
2:30
szint + / - (m)
240 / 380
táv (km)
2,6
menetidő
0:40
szint + / - (m)
20 / 255
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • A Dobogókő, hegytető buszmegállóból Pomáz HÉV-állomására, és ritkábban Esztergomba indulnak autóbuszok.
 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállóba a Budapest, Újpest-Városkapu autóbusz-állomás és Esztergom között közlekedő járatok érkeznek.
 • Átutazhatunk Nagymarosra a révvel is. Ez esetben Szob vagy Budapest, Nyugati pályaudvar felé távozhatunk vonattal a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyről.

Megközelítés

 • Dobogókőn a buszmegállóból látjuk a Báró Eötvös Loránd menedékház méretes kőépületét, mely mellett a Kéktúra elhalad.
 • Visegrádon a Rév utcán érkezik a komphoz a Kéktúra.

Parkolás

 • Dobogókő területén több fizetős parkoló áll rendelkezésünkre.
 • Visegrád kompkikötőjénél több parkolót is találunk. Köztük van fizetős és ingyenes is.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

Térképek