OKT szakasz

OKT-17

Nagymaros - Nógrád
táv
41 km
szint + / -
1745 m / 1635 m
menetidő
13 óra 00 perc
bélyegzőhelyek
5
Túraleírás
Teljes leírás
A Kéktúra 17. szakasza átvezet a vadregényes Magas-Börzsöny hatalmas erdővidékén, felkapaszkodik annak legmagasabb csúcsára, de ellátogat a Dunakanyar emlékezetes kilátóhelyére, a Szent Mihály-hegyre is.

Hazai hegységeink közül terepviszonyait illetően talán a Börzsöny hasonlít leginkább az északabbra található kárpáti tájakra. Az egykori óriásvulkán hatalmas kalderája (azaz összeomlott, beroskadt krátere) még a laikus szem számára is jól láthatóan kirajzolódik a műhöldképeken. A meredek peremek övezte katlan belsejében és külső lejtőin találjuk Magyarország legnagyobb lakatlan, összefüggő erdőségét.

Dacára kis méreteinek, a Börzsöny valódi hegyvidéki élmény: változatos erdőiben vendégeskedve igen nagy távolságba juthatunk a lakott területektől, panorámáit erősen szabdalt, tompa formájú hegygerincek látványa tölti ki. De nem hiányoznak a méretes sziklaalakzatok sem. A Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak. A szerkezet meghatározza a turistaúthálózat futását is, a jelölt utak a legmagasabb régióban csomózódnak, ezért a hegység zugainak bejárása hosszú, megerőltető gyaloglást követel, ha egy nap alatt ki is akarunk jutni az erdővidékről.

A hegyvidék belsejéből a vízfolyások csak a Fekete-patak segítségével, egyetlen völgyön keresztül törnek ki. A sugaras alakot öltő vízhálózat szépen felszabdalta a hegységet, melynek kemény, vulkanikus kőzetei magas gerinccel ölelik körbe a belső mélyedést, a kalderát. Az amúgy kis kiterjedésű Börzsöny épp emiatt zárt, hazánkban szokatlanul kiterjedt vadont rejt. Ráadásul a 700-900 méter magas, nagyjából kör alakú kalderaperem szembetűnően a belső és külső oldalgerincek fölé emelkedik, ezért a valóságosnál magasabb hegység képét kelti. Talán nincs Magyarországon még egy olyan táj, ahol ennyire vad hegyvidéki panorámákat találhatnánk.

Nagymaros macskaköves, itt-ott kopott, színes utcáiról indítjuk túránkat, mely során elsőként a „szökevény" Szent Mihály-hegyre kaptatunk föl - ami földtanilag a Visegrádi-hegységhez tartozik.

A Julianus-kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a hegyet körbefogó Dunakanyarra. Törökmezőre tartunk, hogy aztán a hegységperemi falvak egyikét, Kóspallagot vegyük célba. A Kisinóci Turistaházat elhagyva kezdődik az igazi kihívás: a Magas-Börzsöny meghódítása. Hosszas kapaszkodással érkezünk meg Nagy-Hideg-hegyre, a menedékháznak is otthont adó kopár tetőre. Innen a kalderaperemen, varázslatos erdőkben, merész sziklakibukkanások érintésével tartunk a Csóványos felé.

A 938 méteres csúcson álló kilátóból körbekémlelünk a szigetszerűen környezet fölé magasodó hegység közepéből, hogy aztán hosszas gyalogmenettel leereszkedjünk a peremterületekre. Nógrádon, a vár alatti vasútállomáson fejezzük be túránkat.

Tippek

 • A túrát megszakíthatjuk Nagy-Hideg-hegyen, ahol a turistaházban éjszakázva reggel abban a különleges élményben lehet részünk, hogy a Börzsöny közepén ébredünk.
 • Szintén éjszakázási lehetőséget kínál a Kisinóci Turistaház Kóspallag szélén.
 • Nógrádban érdemes másfél órát szánni a várra is.
 • A csóványosi túrára szerelkezzünk fel étellel-itallal, mert a nagy-hideg-hegyi turistaházon kívül más töltekezési lehetőségre nem számíthatunk!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagymaros  10,9  Törökmező tursitaház  9,5  Kisinóci turistaház  5,7  Nagy-Hideg-hegy  14,8  Nógrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Törökmező (OKTPH_81 közelében): Kismaros, Törökmezei turistaház bejárati út buszmegálló
 • Kóspallag (OKTPH_82 közelében): Kóspallag, Kisinóci turistaház vagy Kóspallag, templom buszmegállók
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
10,9
menetidő
3:30
szint + / - (m)
505 / 375
táv (km)
9,5
menetidő
3:00
szint + / - (m)
335 / 245
táv (km)
5,7
menetidő
2:20
szint + / - (m)
580 / 55
táv (km)
14,9
menetidő
4:10
szint + / - (m)
325 / 960
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • A Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen a Szob - Budapest, Nyugati pályaudvar vonal járatai állnak meg.
 • A Nógrád, vasútállomás buszmegállóba Vác vagy Rétság felől utazhatunk.
 • Nagymarosra érkezhetünk a komppal is Visegrád felől (ahová Esztergomból és Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról közlekednek buszok).

Megközelítés

 • Nagymaroson a kompkikötőtől indul a Kéktúra, és a Nagymaros-Visegrád megállóhely aluljáróján indul a Börzsöny felé.
 • Nógrádon a vasútállomás melletti közúti átkelőnél találjuk a K jelzéseket.

Parkolás

 • Nagymaroson a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely mellet találunk ingyenes parkolót.
 • Nógrádon a vasútállomás épülete mellett ingyen parkolhatunk.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

Térképek