OKT szakasz

OKT-03

Sümeg - Keszthely
táv
45,3 km
szint + / -
820 m / 890 m
menetidő
12 óra 40 perc
bélyegzőhelyek
7
Túraleírás
Teljes leírás
A sümegi Vár-hegy a Bakony őrtornyaként távolodik, ahogy az Országos Kéktúra hegyvidéki szakaszához érkezünk. A síkságot fokozatosan felváltják a Keszthelyi-hegység emelkedői, az egyhangú aszfaltút hűvös lombok alatt kanyargó köves ösvényekre visz minket. A hajdani vulkanizmus bazaltsziklái sötét kőszobrokként őrzik a hegycsúcsokat, némelyiken komor várromok meredeznek. Az út végén ismét felpezsdül az élet, érezhetővé válik Hévíz és a Balaton vonzereje.

Az Országos Kéktúra e szakaszának sajátos atmoszféráját a három teljesen eltérő táj találkozása adja: síkvidéket hagyunk a hátunk mögött, hogy belekóstoljunk a Dunántúli-középhegység erdős magaslatainak világába, végül a Balaton sűrűn beépített partvidékén zárjuk a menetelést. A változatos élményt sűrűn sorakozó történelmi emlékek tűzdelik: Sümegen kívül két elhagyatott várromra kapaszkodhatunk fel, de megcsodálhatunk egy több száz éves vízimalmot is. A Zalaszántó határában emelkedő Kovácsi-hegyre érdemes legalább egy fél napot szánni, ez a szerény méretű kis magaslat ugyanis gazdag geológiai formakincset és izgalmas kulturális látnivalót rejt.

Jellegében az útvonal első néhány kilométere még sík területen, szilárd útburkolaton visz minket, de már hegyek között vagyunk. Hamarosan elérjük a Balatont kísérő hegyvidék meleg klímájú erdőit. Első magaslatunk, amelyre felhágunk, a Tátika, majd onnan Zalaszántóra ereszkedünk. Az Országos Kéktúra elhalad ugyan Rezi alatt, de érdemes felkapaszkodni a romok őrizte panorámáért. Ezt követően gyakorlatilag hosszan elnyúló, gyakran szőlőkkel fedett dombokon keresztül visz az út Hévízre, ahonnan rövid gyaloglással érkezünk meg a Balaton partjára, Keszthelyre.

Tippek

 • A rendszeresen megtartott Sümegi várjátékokon megtapasztalhatunk valamennyit a táj történelmi múltjának hétköznapjaiból.
 • A bazaltvulkanizmusról számos forma tanúskodik: a legizgalmasabb a Kovácsi-hegy bazaltutcája, melyet 2 órás kitérővel járhatunk végig.
 • Számos, különböző állapotban fennmaradt várromot érintünk ezen a szakaszon: Sümeg vára szépen őrzi az épület eredeti fomáját, Rezi és a Tátika esetében viszont már a fantáziánkra is szükség van, ha magunk elé akarjuk képzelni az eredeti látványt.
 • Egyedülálló látványosság a 14. Dalai Láma által felavatott buddhista sztúpa Zalaszántó fölött.
 • Kontinensszerte ismert, maradandó élményt nyújtó látványosság Hévíz gyógyvizű termáltava.
 • Keszthely „a Balaton fővárosa" becenevéhez méltó kulturális kínálattal várja a tó partjára érkező túrázókat: ne hagyjuk ki a Festetics-kastély forgatagát, illetve a Balaton Múzeum tárlatát!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sümeg  6,4  Sarvaly erdészház  15,1  Zalaszántó  6,4  Rezi  2,6  Gyöngyösi csárda  7,9  Hévíz  7  Keszthely

 

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Zalaszántó (OKTPH_20_1, OKTPH_20_2): Zalaszántó, Ádám utca buszmegálló
 • Rezi (OKTPH_21_1, OKTPH_21_2): Rezi, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Hévíz (OKTPH_23): Hévíz, autóbusz-állomás buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
6,4
menetidő
1:40
szint + / - (m)
80 / 45
táv (km)
15,1
menetidő
4:20
szint + / - (m)
340 / 365
táv (km)
6,4
menetidő
2:00
szint + / - (m)
235 / 160
táv (km)
2,6
menetidő
0:40
szint + / - (m)
15 / 155
táv (km)
7,9
menetidő
2:10
szint + / - (m)
95 / 110
táv (km)
6,9
menetidő
1:50
szint + / - (m)
55 / 55
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • Sümeg vasútállomása Tapolca, Celldömölk és Zalaegerszeg felől érhető el vonattal, mindegyik irányból számos távolsági járat közlekedik a településre.
 • Sümeg, autóbusz-állomásra szintén több távolsági járat érkezik, közvetlen összeköttetése van például a fővárossal is.
 • Keszthely, vasútállomása a Balaton déli partja felől érhető legegyszerűbben, de Tapolca felé is biztosított az összeköttetés.
 • Keszthely, autóbusz-állomás a Balaton nyugati részének regionális csomópontja, ennek megfelelően számos távolsági busz érkezik ide.

Megközelítés

 • Sümegen az Országos Kéktúra K jelzése érinti a vasútállomást.
 • Sümeg, autóbusz-állomást szintén érinti a K jelzés.
 • Keszthelyen a vasútállomás, illetve buszállomás mellől induljunk északkelet felé a Kazinczy Ferenc utcán! 300 méter sétát követően elérjük az Országos Kék jelzést.

Parkolás

 • Sümegen ingyenes parkolási lehetőség van a vasút mellett, de a város más pontjain is gondmentesen letehetjük járművünket. 
 • Keszthelyen szintén a vasútállomás mellett üzemel ingyenes parkoló.

Felszerelés

Az út jelentős része bejárható könnyű sportfelszerelésben - a köves és sziklás szakaszokon ilyen öltözékben óvatosabban közlekedjünk!

Biztonsági előírások

 • Az útvonal több helyen megközelít felhagyott és működő kőbányákat. A geológia iránt érdeklődők fokozottan ügyeljenek a sziklafalak közelében, mert a természetes kialakulású, de emberi beavatkozás által instabillá tett felületek omlásveszélyesek lehetnek!
 • Az útvonal forrásokban szegény, vízhez többnyire csak a településeken juthatunk hozzá. A forró nyári időszakokban ennek megfelelően nagy mennyiségű vízutánpótlással készüljünk!

Kiadványok

Az Országos Kéktúra hivatalos igazolófüzete

 

Térképek

Országos Kékkör Térképes Túrakalauz

Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)