Tudástár

A kéktúrázás kezdő lépései

2021.01.20.
A kéktúrázás kezdő lépései

A kéktúra hosszabb és rövidebb szakaszokból álló túraútvonal, amelyet fehér alapra festett kék sávval jelölünk. Tájegységeken keresztül húzódik, ezért útközben garantáltan változatos természeti és épített látnivalókban lehet részed.


Az Alföldi, az Országos és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra több hosszabb és rövidebb túraszakaszból áll, de a kiírás általános szabályai szerint nem kell egymást követő sorrendben haladni a teljesítéssel.

Például a 27 szakaszra osztott Országos Kéktúra két végpontja – Hollóháza és Írott-kő – között bármelyik igazolóponton elkezdhető és befejezhető a kéktúrázás, tetszőleges irányba haladva.

Útvonalkövető túramozgalmakról van szó, vagyis ha el akarsz jutni A-ból B-be, akkor a fehér alapon kék sávval jelölt útvonalon kell haladnod. A kéktúra igazolófüzetedbe bélyegzőlenyomatokkal és dátumokkal támasztod alá azt, hogy az útvonalat követve teljesítetted a kihívást.

Mit jelent az útvonalkövetés?

Nevének megfelelően pont ezt. Vagyis az a felelős és korrekt kéktúrás hozzáállás, amikor a kék sávval jelölt útvonalat gyalogosan, egyik szakasztól a másikig, akár tetszőleges akár folytatólagos irányba teszed meg. Az útközben eső látnivalókhoz tett kitérők természetesen megengedettek.

A kéktúrázást bárki elkezdheti, ha elmúlt hat éves (ha hat és tizennégy éves kor között kéktúrázol, akkor a Gyermekkéktúra kiírása vonatkozik rád). A teljesítés nincs határidőhöz kötve, saját döntésed, hogy milyen tempóban haladsz. A kiírást és a teljesítés szabályait honlapunkon, az adott kéktúránál keresd. Az egyik leglényegesebb feltétel, hogy kizárólag csak a gyalogos - az Alföldi Kéktúra esetében 2021. június 30-ig bezárólag kerékpárral is - teljesítés fogadható el. Az igazolófüzetekről itt olvashatsz.

Mire van szükséged indulás előtt?

1. Igazolófüzetre

Ha a túra teljesítéséért járó díjazást - elismerő oklevél és jelvény – is szeretnéd megszerezni, akkor vásárolj egy MTSZ által kiadott eredeti igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetség Turistashopjában vagy viszonteladó partnereinél. A füzetedben olvashatóan töltsd ki a személyes adataidat és az elérhetőségedet. Ezekre ellenőrzéskor a kapcsolattartás miatt van szükség.

Az MTSZ által kezelt kéktúráknak saját igazolófüzete van, újabb és régebbi kiadásokban. A füzetek érvényessége nem jár le, egy korábbi kiadvány ugyanúgy hivatalos, mint a legfrissebb kiadvány, sőt, még együttesen is használhatóak. A témáról itt olvashatsz bővebben.

Általános szabály szerint amilyen füzetet használsz, annak a bélyegzésre vonatkozó szabályai szerint kell eljárnod. A kéktúrák egyedi bélyegzőit az útvonalon kihelyezett dobozokban találod. Ezek hivatalos és mindig a legfrissebb pontos helyei, koordinátái, gpx fájljai megtalálhatóak honlapunkon az aktuális kéktúra SZAKASZOK menüpontjában vagy a természetjáró.hu-n és a Természetjáró applikációban. Ha valamilyen oknál fogva nem elérhető az igazoláshoz szükséges bélyegző, így nem tudsz bélyegezni a füzetbe, akkor két megoldás lehetséges: vagy készíts egy szelfit, amelyen beazonosítható a bélyegzőhely és te magad is, vagy, keress a közelben egy olyan helyszínt, amelynek a céges bélyegzőjén látszik a település neve (például vasútállomás, plébánia, vegyesbolt stb).

Az igazoló pontokon (bélyegzőhelyeken) előfordulhat bélyegzősérülés, elhasználódás esetleg eltűnés, ezt minden esetben jelezd nekünk itt vagy ha képet is szeretnél csatolni a bejelentésedhez, akkor a kektura@termeszetjaro.hu ímélcímen. Útakadály, nyomvonal problémák esetén is keress minket a megadott elérhetőségeken.

2. Bélyegzőpárnára és tintára

Kéktúrázás során a füzeten kívül bélyegzőpárnára és tintára is szükséged lesz, ugyanis a kihelyezett dobozokban csak a gumilenyomatokat találod.

Titkos tipp: Ha bélyegzés előtt egy már nem használt fogkefével óvatosan áttisztogatod a bélyegzőgumi felületét, akkor azzal legalább annyira jót teszel a gumi élettartamának, mint amikor a fal, a fa törzse és egyéb felületek helyett papíron végzed el a próbanyomást.

3. Tollra

A dátumok beírásához és az igazolófüzet végén üresen hagyott lapokon jegyzeteléshez mindenképpen legyen nálad toll is.

Mindezek után, ha a kedv és a felszerelésed is meg van, akkor nincs más hátra, mint a bejárás, azaz az egyes túranapok tervezése és megszervezése. A TEKA (Természetjáró Kedvezménykártya) kedvezményes szállás és utazási lehetőséget biztosít a bakancsos túrázóknak, így érdemes beszerezni ezt is. Ha tervezés során kérdés merül fel benned, akkor keress minket az előbbiekben megadott ímélcímen.

A kéktúrások több csoportja is megtalálható a közösségi médiában, azonban azt tudnod kell, hogy az azokon a fórumokon felvetett problémákat nem tekintjük hivatalos bejelentésnek. A kéktúrákat a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálja, így bármilyen észrevételed van, keress minket itt vagy facebook oldalunkon.

Gyermekkéktúra kezdőknek

Nagyon egyszerűen megközelítve a Gyermekkéktúra útvonala és igazolófüzete teljes egészében, a teljesítés feltételei pedig kisebb eltérésekkel megegyeznek az Országos Kéktúráéval.

A kéktúrázás szempontjából azt tekintjük gyermek teljesítőnek, aki a betöltött alsó életkorhatár (6.életév) és a betöltött felső életkorhatár (14. életév) között kéktúrázik. Ez utóbbi esetében a születésnapot követően egész évben gyermekkéktúrázóról beszélünk.

A Gyermekkéktúrázás a következőképpen feladatok elé állítja a kis bakancsosokat: az Országos Kéktúra útvonalán az alább felsorolt 9 tájegység bármelyikén belül legalább 50 kilométert kell teljesíteni, azt a felnőttekre vonatkozó kiírás szerint bélyegzéssel és a túranap dátumozásával igazolni ugyanabban az igazolófüzetben, amiről itt már szót ejtettünk. Mindezek után a füzetet el kell juttatni az MTSZ-hez ellenőrzésre akár postán, akár személyesen. Ha az útvonalkövetés szabályai szerint elvégzett kontroll mindent rendben talál, akkor a teljesített tájegység jelvényét máris magáénak tudhatja az ifjú természetjáró.

Tájegységek:
  • Kőszeg-Kemeneshát
  • Balaton-felvidék
  • Bakony
  • Vértes-Gerecse
  • Pilis-Budai-hegység
  • Börzsöny-Cserhát
  • Mátra
  • Bükk - Aggteleki-hegység
  • Cserehát - Zempléni-hegység

Ha valaki ennél is ügyesebben koptatja a túracipőjét, és a tájegységek mentén megtett kilométereinek száma meghaladja a 300-at, akkor a tájegységiek mellett a Gyermekkéktúra jelvény boldog tulajdonosa is lehet. A gyermekként végigjárt szakaszok beleszámítanak a felnőtt teljesítésbe is.

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak