Hír

A kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzése

Közérdekű | 2021.01.21.
A kéktúrás igazolófüzetek ellenőrzése

A legtöbben nem pusztán a természetjárás öröméért járják végig a kéktúrákat, hanem azért, hogy a teljesítésért jelvényt és elismerő oklevelet kaphassanak. Sőt! A hozzájárulásukkal felkerülnek a kéktúrát teljesítők nyilvános listájára is. Szakmai nyelven szólva ugyanis a kéktúra egy jelvényszerző, útvonalkövető túramozgalom. Ha téged is motivál az elismerések begyűjtése, akkor olvasd el azt, hogy mit kell tenned a a tökéletes bélyegzésért és milyen szempontok alapján ellenőrzik füzetedet a kéktúrás ellenőrök.


Miután befejezted a kéktúrázást, juttasd el az igazolófüzetedet a Magyar Természetjáró Szövetséghez! Ezt megteheted postai úton vagy személyesen. Fontos, hogy a nevedet az elérhetőségeid és a dátumokat olvashatóan töltsd ki! Ez nemcsak az ellenőröknek segítség, hanem neked is, hiszen évek múltán jobb egy esztétikus füzetet fellapozva nosztalgiázni, mint azon töprengeni, hogy mikor merre jártál.

Postacímünk: 1244 Budapest, Pf. 846. Irodánkat az Európa Center Irodaházban találod a 1075 Budapest, Károly körút 11. szám alatt. Az épület recepcióján elhelyeztünk egy postaládát, ahová hétköznap 9:00 - 18:00 között bedobhatod az igazolófüzeted.

Kézhezvétel után adunk neki egy érkeztetési dátumot, ami az időrendiség miatt szükséges.

Alapesetben 2-3 hét alatt dolgozzák fel a füzetedet ellenőreink, bár adódhat ennél hosszabb átfutási idő is, például ősszel, amikor egyszerre többen fejezik be a kéktúrázást.

Az ellenőrzés legfontosabb szempontja az útvonalkövetés, amit a bélyegzőpontokon kint lévő lenyomatokkal és a túranap dátumával igazolsz a füzetedben a megfelelő helyen.

Ez a két információ támasztja alá bármilyen irányból a folytonosságot és a szabályszerű teljesítést. Itt jegyeznénk meg, hogy mindig legyen nálad bélyegzőpárna, mert mi csak a bélyegzőgumikat biztosítjuk az igazolópontokon


Mit jelent az útvonalkövetés?

Nevének megfelelően pont ezt. Vagyis az a felelős és korrekt kéktúrás hozzáállás, amikor a kék sávval jelölt útvonalat gyalogosan, egyik szakasztól a másikig, akár tetszőleges akár folytatólagos irányba teszed meg. Az útközben eső látnivalókhoz tett kitérők természetesen megengedettek.


Hogy könnyebben megértsd, miről van szó, nézzünk egy példát.

Elindulsz a kéktúra első szakaszán 2020. május 1-jén Írott-kőtől és eljutsz Kőszegig. Ezen a napon megszereztél három bélyegzőt, így az igazolófüzetedben a szóban forgó szakasz megfelelő helyére beírod a dátumot a bélyegzőlenyomatokhoz.

Május 2-án folytatnád a túrát, de az előrejelzések szerint özönvíz szerű esőzés várható napokig. Ezért fogod a hátizsákodat és hazautazol. Legközelebb május 20-án kéktúrázol, mégpedig a tizenkettes szakaszon, Dorog és Piliscsaba útvonalon. Ahogy május 1-jén is tetted: bélyegzel és dátumozol a füzetben.

Aztán augusztus 18-án adódik egy lehetőséged visszatérni a Kőszegi-hegységbe, ami azért jó hír, mert folytatni tudod az első szakaszt. Mit kell tenned? Augusztus 18-án Kőszegről indulsz, tehát a május 1-jén félbehagyott túrát folytatod. Ez azt jelenti, hogy a füzetedben a kőszegi bélyegzőhelynél már ott a májusi dátum, de be kell írnod az augusztus 18-át is. Ezért van két dátumhely a Kőszeg négyzetnél.

Tipp: ha egy olyan helyszínen jársz többször, amit már igazoltál a füzetben, akkor nem kell minden alkalommal bélyegezned.

Következik Tömörd, az Ablánci malom majd Szeleste. Ezeken a helyeken ugyancsak augusztus 18-án jártál, így a dátum és a bélyegző mellé tehát ez a dátum megy a füzetbe. Másnap folytatod a túrát Szelestétől Sárvárig. Szelestéhez nem kell beírnod az aznapi dátumot, mert a túra megszakítása nem haladta meg a 24 órát. Ha meghaladja, akkor ugyanaz az eljárás, mint a Kőszegnél felhozott esetben. Szóval Szeleste augusztus 18-a továbbra is, Bögöt, Csényeújmajor és Sárvár esetében augusztus 19-ét írsz.

Ha nem derül ki egyértelműen a folytonosság és az útvonalkövetés, akkor felvesszük veled a kapcsolatot és tisztázzuk a kérdéses pontokat.

A Gyermekkéktúra esetében szintén ez a vezérelv: a dátumok és a bélyegzések alapján összeadják a megtett kilométereket. A gyerekeknél még egy fontos szempont van: az alsó életkor alatt (6 év) megtett távolságokat sajnos nem veszik figyelembe az ellenőrök.

Sajnos előfordulhat olyan helyzet, hogy nem találod a bélyegzőlenyomatot a helyén, vagy az a használhatatlanságig megrongálódott. Ebben az esetben javasoljuk a következő elfogadható megoldást: készíts egy olyan szelfit, amin beazonosítható vagy te és a bélyegzőpont is. Ha épp lemerült a telefonod, és nem tudsz fotózni, akkor pedig keress egy olyan helyszínt (például vasútállomás, buszpályaudvar, bolt stb…), aminek a céges bélyegzőjében látszik a település, vagy a legközelebbi település neve. A lényeg, hogy valamilyen módon igazold az ottlétedet!

A bélyegzés szabályai régi és új igazolófüzetben

2017-ben az OKT, 2019-ben az RPDDK és 2020-ban az AK igazolófüzete újult meg, de nagyon sokan használnak ezeknél jóval korábban kiadottakat is. A megújulással egy időben változtak a teljesítés és a bélyegzés bizonyos részletei is: míg korábban a dupla bélyegzés és dupla dátumozás volt az elvárás, addig az új szabály szerint elegendő az egy bélyegző (nincs is hely többre), és a dupla dátumozás, ami a megszakítás esetén nyer értelmet. Ha szemléltetni kellene a különbséget, akkor a régi füzetben a bélyegzőhelyre kialakított négyzet élére volt állítva, a mostaniakban pedig a sarkára.

A lényeg, hogy amilyen füzetet használunk, annak a bélyegzésre vonatkozó előírásai szerint járj el.


Mit jelent az útvonal megszakítása?

Megszakításról akkor beszélünk, amikor a túrát több, mint egy nap - tehát 24 óra - kihagyása után folytatod. Amennyiben az utadat megszakítod egy igazolóponton, majd később ugyaninnen folytatod (vagy ide érkezel), akkor a füzetben a nevesített négyzet második dátumhelyét kell kitöltened. Tehát nem kell kétszer bélyegezni.

A tíz évvel ezelőtt vásárolt igazolófüzettel ugyanúgy lehet kéktúrázni, mint az épp legfrissebbel, hiszen mindkettő érvényes. A régi és az új kiegészítik egymást, így ha neked van ez és az is, akkor a túra befejezését követően mindkét füzetet le kell adnod ellenőrzésre.

Mindössze arra kell figyelned, hogy mindig az érvényben lévő bélyegzőlenyomatokat használd a füzet elején olvasható szabályok szerint. Az aktuális bélyegzőhelyeket megtalálod itt a honlapunkon, a termeszetjaro.hu-n és a Természetjáró applikációban a naprakész, letölthető gpx fájlokkal együtt.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak