Tudástár

Erdei etikett kéktúrázóknak

2021.01.20.
Erdei etikett kéktúrázóknak

Biztosan jártál már úgy, hogy nem tudtad, hogyan is kell viselkedned valahol. Az erdőben nem lehet ilyen gondod, hiszen a természetben nincsenek betarthatatlan vagy ismeretlen szabályok.

Pár dologgal fontos tisztában lenni a terepen is. Ezeket szedtük most csokorba.

Köszönés és megszólítás: A természetjárók köszönnek egymásnak, ezzel is megtisztelve a másikat, aki az ösvényeket rója. Elfogadott a tegeződés, de az idősebbeket itt is megilleti az udvarias megszólítás. Túrázás során nincs kőbe vésve az, hogy a férfi vagy a nő köszön-e előbb, az viszont igen, hogy a hegyről (fentről) lefelé érkező köszönti előbb a szembejövőt és nem fordítva. Ezzel párhuzamosan viszont az áthaladás elsőbbsége a lentről jövőt illeti, főleg egy szűk szakaszon.

Légy türelmes! Ahányan vagyunk, annyiféle tempóban közlekedünk. Ne sürgesd a túratársakat, hiszen mindenkinek megvan a joga a saját tempójához! Egy szekérúton ez aligha okoz fennakadást, ám egy keskeny és meredek ösvényen, szűk átjáróban kialakulhatnak torlódások, amit türelemmel jól kezelhetünk.

A túrázás közösségi élmény, nem vagy egyedül! Azaz, ne legyél a terhére sem a túratársaknak, sem az utastársaknak. A zenehallgatás, kiabálás, hangos beszéd bármilyen zajkeltés nemcsak túratársaink, de az élővilág felé is tiszteletlenség. Ebbe a kérdéskörbe tartozik a dohányzás is: ha szükségét érzed a füstölésnek, akkor azt a társaságtól minél messzebb tedd, a csikket pedig ne dobd el, hanem vidd magaddal!

Minden esetben tervezd meg a túrát előzetesen, elektronikusan vagy térképpel a kezedben, hogy tudd pontosan, mire vállalkozol. Csak így lesz esélyed kellő időben indulni és hazaérni, útközben pedig a természetben gyönyörködni. A turistajelzésekről és táblákról külön is írunk ebben a cikkben, annak segítségével könnyen eligazodhatsz majd a talán még komplikáltnak tűnő tábla,- és jelzésrengetegben. Hidd el, van benne logika, amit csak egyszer kell megérteni és máris bennfentes kéktúrázóvá válhatsz!

Ne hagyj nyomot az erdőben! Sehol. Sem a megállóhelyeiden, sem a turistaösvényen, de még a fákon sem. Bicskával a fatörzsre vésett üzeneteiddel a fa betegségét, későbbi elpusztulását is előidézheted, amikor pedig a turistajelzéseken bátorító üzeneteket, humoros és kevésbé vicces rajzokat, üzeneteket hagysz magad mögött, megzavarod a túratársakat és tönkreteszed a jelzésfestők munkáját. A természetben vendégek vagyunk, így is kell viselkednünk.

Óvd az erdő vadjait, kíméld a növényeit! Ha magára hagyott állatkölyköket találsz, tudnod kell: nem vetette ki őket a közösség magából és ők sem fordítottak hátat családjuknak. A szülők biztosan vissza fognak térni értük, ezért bármennyire meg akarod menteni a kis őzgidát, ne tedd! Még csak ne is érj hozzá, mert az emberi kéz illata taszítja a szüleit! Gyönyörű vadvirágos rétek várnak majd rád túrázás közben, de ne feledd, ezek a virágok ott élnek, ott őshonosak. Egy jól sikerült vadvirágos fotósokkal szebb és hasznosabb elmék, mint egy kókadt csokor a hátizsákodra kötve!

Vidd haza a szemetedet! Jogosan kérdezhetnéd: akkor miért van kitéve az erdőben szemetes? Azért célszerű a szemetedet betenni a hátizsákba és hazavinni, mert a lakott településekkel - ellentétben a természeti környezet hulladékgyűjtőivel - nem hetente ürítik az erdőgazdák. A púpozásig megtelt szemetesek tartalmát akár a szél, de nem ritkán az állatok is széthordhatják. A szervesnek ítélt zöldség és gyümölcs hulladékokat se dobd el, hagyd tisztán a talajt! Ha a szemetet hazaviszed, ráadásképpen szelektíven dobod ki, így az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted.

Tűzgyújtás az erdőben. Nagyon fontos tudnivaló, hogy csak az arra kijelölt helyen gyújthatsz tüzet, és csak akkor, ha épp nincs tűzgyújtási tilalom érvényben. Ez utóbbiról naprakész tájékoztatást a NÉBIH és a Katasztrófavédelem honlapjain találhatsz. Amikor tüzet raksz, az elhullott ágakat és gallyakat használd fel, és soha ne hagyj tüzet őrizetlenül! Amikor távoznál a helyszínről, gondoskodj arról, hogy ne maradjon ott izzó parázs!

A kutyás túrázás tudnivalóiról itt olvashatsz.

Ahogy a természetben, úgy a kéktúrás bélyegzőhelyeken is vendég vagy!

Elérhetőség szempontjából kétféle bélyegző létezik: a nyitvatartási időhöz kötöttek, amelyek jellemzően vidéki vendéglátóhelyek, múzeumok, várak bejáratánál találhatóak, és a non-stop rendelkezésre álló erdei környezetben kihelyezettek.

Ha nyitvatartási időhöz kötött bélyegzőhelyszínre tartasz, igyekezz odaérni időben! Azt követően ugyanis udvariatlanság felcsengetni, megzavarni a kereskedelmi és vendéglátóhelyek tulajdonosait.

Róluk tudnod kell, hogy önként vállaltak felelősséget a kéktúrás bélyegzők megőrzéséért, részükről ez egy szívesség alapú szolgáltatás.

A kéktúrázókkal szimpatizáns hozzáállásukat illik megköszönni például a türelmeddel, hiszen előfordulhat, hogy amikor beállítasz a boltba vagy kávézóba, épp kiszolgálnak. Háládat kifejezheted kisebb értékű vásárlással, fogyasztással is.

Saras, latyakos időben gondoskodj a cipőd letakarításáról, mielőtt belépsz az ajtón és lehetőleg ne pakold szét a csomagodat annyira, hogy az másokat zavarjon!

A huszonnégy órás bélyegzőhelyszíneken senki nem gondosodik a bélyegzőgumik épségéről, elérhetőségéről. Pontosabban fogalmazva: a kéktúrázó felelőssége odafigyelni és megóvni azt, nemcsak a saját, hanem a többi túratársa érdekében is.

Titkos tipp: Ha bélyegzés előtt egy már nem használt fogkefével óvatosan áttisztogatod a bélyegzőgumi felületét, akkor azzal legalább annyira jót teszel a gumi élettartamának, mint amikor a fal, a fa törzse és egyéb felületek helyett papíron végzed el a próbanyomást.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak