Tudástár

Mit vigyél magaddal, ha túrázni mész?

2021.01.20.
Mit vigyél magaddal, ha túrázni mész?

Összeállításunk abban nyújt segítséget, hogy általában mik azok az alapvető felszerelések, amikre szükséged lehet túrázáskor.

Valljuk, hogy egy túraapplikáció maximálisan kiszolgálja a tájékozódási igényt, mégis érdemes felkészülni arra a nem várt körülményre, amikor végleg lemerül a GPS készülék vagy a mobiltelefon, és tartalék akkumulátor sincs nálunk. Ebben az esetben jól jön a klasszikus, papír alapú térkép és egy laptájoló.

Látszólag túlzás az alap elsősegélycsomag, ugyanakkor rendkívül hasznos azokban az esetekben, amiken a jótékony pálinka már nem segít. Viccet félretéve: legyen nálad egy úti készlet, kiegészítve kálcium és magnézium tartalmú vitaminokkal. Ha neked nem is, de egy túratársadnak segítséget nyújthatsz vele. Ebben a kategóriában meg kell említeni a tűző napsütés ellen védő krémeket, illetve a szúnyog és kullancsriasztó szereket.

Mint bármelyik sport, a túrázás is igényli az ésszerű evést és ivást. Amikor vizet teszel a kulacsba, érdemes átgondolni, hogy útközben lesz-e forrás, ahol gondoskodhatsz majd az utántöltésről? Ha nincs és bolt közelébe sem visz az utad, akkor a napi szükségleted figyelembevételével, de legalább másfél-két liter mennyiségű folyadékot készíts be. Lényeges körülmény az is, hogy télen vagy nyáron túrázol-e, sík terepen vagy szintemelkedésen, hiszen ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a vízfogyasztási igényt. Akár egy, akár több napra készülsz, a legjobb túraelemózsiák azok, amik lassan szívódnak fel, nem okoznak telítettség érzetet, nem romlandóak és nem terhelik túl a gyomrodat. A túra nehézségi szakaszainak figyelembevételével tervezd meg azt, hogy mikor mit fogyasztasz, hiszen más energiaérzetet ad egy szalámis zsömle a hegymenet előtt és után.

Ne indulj útnak fejlámpa és hozzávaló tartalékelem nélkül, hiszen bármikor alakulhat úgy a túrád, hogy rád sötétedik. Egy ilyen helyzetben fontos, hogy szükség esetén láss és látható legyél! A varró vagy javítókészlet, a bicska és a gyufa mind sokat segítenek a komfortérzeteden, legyen szó elszakadt ruházatról, vagy tűzrakásról. A bicskáról köztudott, hogy nincs az a helyzet, amit ne lehetne vele megoldani.

A könnyen szellőző és száradó technikai túraruházat mellett nem mehetünk el szó nélkül, amit mindig az aktuális napközbeni, többnapos túra esetén éjszakai időjárásnak megfelelően állíts össze: csapadék esetén vízálló ruházat, esőkabát, kamásli. Hidegben, szélben a melegen tartó öltözet mellett sapka és kesztyű, ami magashegyi túrázáskor minden körülmény között jó szolgálatot tud tenni, valamint pótzokni. Melegben gondoskodj a napszúrás ellen védelmet nyújtó fejvédőről és napszemüvegről!

A túralábbeli kiválasztásakor fontosabb szempont a stabilitás és a kényelem, mint bármi más. Ésszerűbb döntésnek tűnne kánikulában a túraszandál, ugyanakkor a száraz, kavicsos terepen biztonságosabb viselet a zárt, bokát és lábfejet tartó túracipő.

Amikor többnapos programot tervezel sátorozással, akkor a fent említetteken kívül egészítsd ki a felszerelésedet sátorral, derékaljjal, hálózsákkal, kemping gázfőzővel, gázpalackkal, evőeszköz készlettel!

Mindezek után és a hátizsák becsatolása előtt gondoskodj a személyi okmányok, a tervezett költőpénz, kéktúrázás esetén pedig az igazolófüzeted, a bélyegzőpárnád és egy toll bekészítéséről is!

A kéktúrás túrakellékek nagy részét a Turistahop.hu-n megvásárolhatod, ruházatról és egyéb túrakiegészítőkről a nagyobb túraboltokból gondoskodhatsz.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak