Tudástár

Kisokos a kéktúrás útjelzőtáblákhoz

2021.01.20.
Kisokos a kéktúrás útjelzőtáblákhoz

Túrázás közben tájékozódásodat számtalan lehetőség segíti. A térképen, a tájolón, az applikáción és a turistajelzésen kívül léteznek úgynevezett útjelzőtáblák (borítókép) is, amelyek az előbb felsoroltakhoz hasonlóan az eligazodást könnyítik. A fa oszlopra erősített kék és sárga táblákkal leggyakrabban az Országos Kékkör és egyes tematikus utak mentén találkozhatsz.

Ha odaállsz képzeletben egy ilyen oszlop elé, legfelül a kék színű helymeghatározó táblát (1. kép) látod, ami nagyon egyszerűen az oszlop nevét és tengerszint feletti magasságát tünteti fel. Emellett minden esetben tartalmaz egy egyedi azonosítót (a 1. kép bal alsó sarkában). Országos Kékkör piktogramot akkor látható rajta, amennyiben az OKK mentén helyezkedik el és a táblák tartalma is arra az útvonalra vonatkozik.

Lejjebb haladva a sárga, nyílvégű útjelző irányítótáblákat találod. Az általános szabály szerint először két egysoros (2. kép) következik, amelyek közül a felső Hollóháza, az alatta lévő Írott-kő irányába legközelebb eső bélyegzőhelyekre mutat. Ha egy bélyegzőlenyomatot több helyszínen is be lehet szerezni, akkor a táblán annak az adatát találod, ami közvetlenül az útvonal mellett van és/vagy folyamatos az elérhetősége.

Alább az úttól maximum 50 méteres távolságban fellelhető látnivalók felé mutató táblák (3. kép) találhatóak irányonként és távolság szerinti sorrendben folyamatosan feltüntetve, azaz oszloptól oszlopig addig kiírva, amíg meg nem érkezel ezekhez.

A szóban forgó célpontok lehetnek természeti és kulturális látnivalók, településközpontok, fontos földrajzi helyek vagy jelentősebb vasúti - és buszmegállók. A táblákon található távolság egy kilométer alatt 50 méterre, afelett 100 méterre kerül kerekítésre. Az egy óra alatt négy kilométer átlagsebességgel meghatározott szintidő 15 perc alatt nincs, 15 perc felett 5 percre, 1 óra felett 10 percre van kerekítve a szintemelkedés figyelembevételével.

Az előbbiekben részletezetteken kívül találkozhatsz még indító - és megközelíthetőséget jelző fémtáblákkal (4. kép),

valamint útjelző betonoszlopokkal (5. kép) is. Ez utóbbira akkor került turistajelzés felfestésre, ha nincs más tereptárgy a közelben.

Napjainkban folyamatosan zajlik a 2015-ben kihelyezett útjelző táblák felülvizsgálata és karbantartása a helyi természetjáró egyesületekkel együttműködve. Helyismeretük és tapasztalatuk mérvadó a tervezett oszlophelyek és célpontok véglegesítésében. A még használatban lévő, de lecserélésre váró táblákat könnyű megkülönböztetni a már felülvizsgáltaktól: a régieken az oszlophely neve alatt koordinátákat találunk (6. kép)

a tengerszint feletti magasság helyett (7. kép).

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak