Tudástár

A kutyás túrázás illemtana

2021.01.20.
A kutyás túrázás illemtana

Milyen írott és íratlan szabályok vonatkoznak rád akkor, amikor kutyával mész túrázni? A csokorba szedett tudnivalók előtt fontos megjegyezni, hogy az előírások betartása nemcsak a saját, a túratársak és a természeti környezet, hanem négylábú kedvenced biztonsága és védelme miatt is fontos.

Csak pórázon!

Az erdei túrázás során kutyát kizárólag pórázon vezethetsz, ismerős és ismeretlen túratársaid és az erdei vadak védelme miatt.

Az engedelmesség kérdése

A felelős kutyatartás szerinti alapvető elvárás, hogy a kutya mindig, minden körülmény között visszahívható és fegyelmezhető legyen. A vadállatokat, mint veszélyforrást nem tudod kizárni, viszont állattartóként megelőzheted a bajt, ha a szocializált és kiképzett kutyád ismeri az engedelmességet. Ennek hiányában rá és rád nézve egyaránt felelőtlenség a kutyával túrázás.

Reggel, délben vagy este?

Kutyával lehetőleg napfelkeltétől napnyugtáig menj túrázni, ugyanis az ezen kívül eső időszakban zajlanak általában a vadállományt kordában tartó vadászatok.

Nem baj, ha kilóg a sorból!

Ha úgy döntesz, hogy hűséges barátoddal együtt vágsz neki a természetnek, akkor koránt sem úri huncutság a pórázon kívül egy-két alapvető kelléket beszerezni neki. Az egyik ilyen a többféle méretben létező, tépőzáras láthatósági mellény, a másik a nyakörvre szerelhető villogó. Ezek a felszerelések a jól láthatóság mellett a megkülönböztetést is segítik. Utad során ugyanis találkozhatsz falkába verődött, kóbor kutyák ellen intézkedő állatrendésszel, vagy az erdészet munkatársaival és akár vadásszal is.

Az ősi ösztön

Ne feledkezz el arról sem, hogy háziasított és szocializált kedvenced lelke mélyén ott lapul az ősi, ragadozó ösztön, amivel nem kis zűrt tud okozni az erdő élővilágának. Amikor könnyelmű mozdulattal leveszed a pórázt, gondolj arra, hogy a boldogan cirkáló eb felzavarhatja a költő madarakat, elpusztíthat nála kisebb állatokat (kisemlősök, béka, gyík, fiatal madár), feldúlhat alacsonyan lévő fészkeket vagy megkergetheti az erdei állatokat.

Ha mindez védett területen történik, akkor a 2012. évi II. törvény 193.§ (1) bekezdése értelmében jogszabálysértést követsz el és nem úszhatod meg a számonkérést. Póráz nélkül tehát ne túrázz a beláthatatlan következmények miatt!

Egészségre ártalmas tényezők

A kullancs nemcsak emberre, hanem ennek az összeállításnak a főhősére is ugyanúgy veszélyes. Előrelátó módon szerezz be kullancs és bolha riasztására alkalmas védőeszközöket, a túrából hazaérve pedig alaposan vizsgáld át kutyád bundáját. Erdei környezetben előfordulhatnak olyan ürülékek, tetemek, ami súlyos betegséget is okozhatnak. Ilyen például a veszettség, Aujelszky-kór vagy a parazitás fertőzések. Ha a szokásostól eltérő viselkedést tapasztalsz a kutyádnál, akkor fordulj állatorvoshoz és tájékoztasd őt arról, hogy túrázni voltatok.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak