Hír

Mi az a kéktúra?

2021.01.27.
Mi az a kéktúra?

Napjainkban aligha akad olyan természetjáró, aki ne hallott volna a legendás kéktúráról.


Hazánk leghíresebb túraútvonalai páratlan lehetőségeket tartogatnak a felfedezőkedvű vándoroknak, a kiránduló családoknak és bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Hogy kinek és miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan élményekre tehetünk szert, amelyek átformálnak bennünket, nyitottabbá tesznek a természetre, gazdagítják látásmódunkat.

Az Országos Kéktúra hazánk leghosszabb, jelzett túraútvonala, története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza. A hazai természetjáró történelem ünnepnapjai is nagyrészt a kék sávval jelzett turistaúthoz kötődnek. A Magyar Természetjáró Szövetség számára 1961 az egyik ilyen jeles év, hiszen ettől az évtől tartja karban és szervezi e jelvényszerző közösségi túramozgalmat a szövetség.

A kéktúrázás nem csupán az északi tájakat bejáró Országos Kéktúráról szól. Bár nagy múltja miatt ez a legnépszerűbb, létezik ezen kívül a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és Alföldi Kéktúra is. Mindhármat együtt Országos Kékkörnek hívjuk.

A kéktúrázás manapság soha nem látott népszerűségnek örvend. Évente 15 ezernél is többen indulnak el a kéken, 2021. januárjáig összesen 10041-en teljesítették a három híres túraútvonalat. A legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 évesen adta le az igazolófüzetét.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak