Hír

Hogyan érintik a vasúti mellékvonal-bezárások az Országos Kékkört?

Közérdekű | 2023.08.15.
Hogyan érintik a vasúti mellékvonal-bezárások az Országos Kékkört?

A nemrégiben bejelentett vasúti mellékvonal-bezárások a természetjárókat is érintik, ezért utánanéztünk, hogy az Országos Kékkör útvonala mentén hol kell változásra számítani.

2023. augusztus 1-től a MÁV tíz vasúti mellékvonalon megszüntette a közlekedést, a bezárt vonalakon pedig ezentúl vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. A tíz mellékvonal közül egy érinti közvetlenül az Országos Kéktúrát, a 98. sz. Abaújszántó―Hidasnémeti vonal, amelynek egyik megállója Boldogkőváralja (bélyegzőhely) volt.

Boldogkőváralja

A váráról híres település az Országos Kéktúra két szakaszának határán található, így a változásban érintett a Bódvaszilas - Boldogkőváralja (OKT-25) és a Boldogkőváralja - Nagy-nyugodó (OKT-26.) szakasz is. Az egyik boldogkőváraljai bélyegző továbbra is a funkcióját vesztett állomásnál található, amit ezentúl legegyszerűbben a Boldogkőváraljai elágazás buszmegállótól érhetünk el, ahol a helyközi- és a vonathelyettesítő autóbuszok is megállnak (kb. 300 m az OKT nyomvonalán).

Zobákpuszta

A 47. sz. (Dombóvár―) Godisa ― Komló vonal bezárása csak közvetetten érinti a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát. Az Abaliget vasútállomás – Zobákpuszta (DDK-09.), illetve a Zobákpuszta – Mórágy (DDK-10.) szakaszokon ugyanis Zobákpusztát akár Komló felől, vonattal is meg lehetett közelíteni. Itt azonban célszerűbb a Pécs vagy Szekszárd felől rendszeresen induló autóbuszokat választani.

A MÁV tájékoztatása szerint a helyettesítő autóbuszok vasúti díjszabás szerint közlekednek, így a vasúti pénztárban, automatában, MÁV applikációban és a jegy.mav.hu felületen váltott jegyek és kedvezmények - így a természetjárók által kedvelt TEKA-kártya is – továbbra is érvényesek rájuk.

Ha nincsen vonatjegyünk, a pótlóbuszokon egységesen 400 Ft-ért lehet ún. helyettesítő menetjegyet váltani, de csak készpénzzel és csak egy viszonylatra (tehát ebben az esetben átszálláskor új jegyet kell venni).

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak