RPDDK-10

Zobákpuszta - Mórágy
táv
37,7 km
szint + / -
875 m / 1110 m
menetidő
10 óra 40 perc
bélyegzőhelyek
6
Túraleírás
Teljes leírás

A Keleti-Mecsek hírneves, romantikus völgyeiben számos vízesés és zúgó között, mohos sziklák szorításában vezet a Dél-dunántúli Kéktúra. A Mecsek legszebb részét térképezhetjük fel a kék jelzésen, az utat Kisújbánya és Óbánya hegyi falvai színesítik, végül a zárt erdővidéket a Geresdi-dombság legelőkkel és szántókkal tarkított hullámvidéke váltja fel.

A Keleti-Mecsekről

A Mecseket tájképi és földtani okokból két részre szokás osztani, a Dél-dunántúli Kéktúra e szakasza a Keleti-Mecseken vág át. A hegység keleti része jóval kiterjedtebb nyugati felénél, egyben magasabb és zegzugosabb is. Sasbércei közül a Zengő emelkedik a legmagasabbra (682 m), a sok helyen meredek lejtőjű gerincek között pedig mély, árnyas völgyek húzódnak. Bár nagyobb foltokban még tengeralatti bazaltos kőzetek is vannak a felszínen, a hegységrész meghatározó kőzete a pados kifejlődésű mészkő, melynek kibillent pásztáin a víz látványos zúgókat, kisebb vízeséseket alkot. A Ferde-vízesésről híres Óbányai-völgy mellett a Hidasi-völgyben, és kevésbé ismert patakokon is felbukkannak a látványos mészkő-lépcsők.

Feltűnő elemei még a Keleti-Mecsek formakincsének a karsztos térszín alól előtörő forrásvizek mésztufa-lerakódásai: a vízből elillan a szén-dioxid, és kiválik a mész, mely bekérgezi az útjába kerülő akadályokat. A Csepegő-szikla vagy éppen a Csurgó-forrás mohos forrásmészkő-falai hatalmasra nőttek, képződésük napjainkban is tart. Bár a turistautak sűrűn hálózzák be ezt a természeti látnivalókban gazdag vidéket, a turista-infrastruktúra erősen hiányos, és elmarad attól, amit más, hasonló szépségű vidékeinken tapasztalhatunk.

Útvonalunk érinti Óbányát és Kisújbányát, melyek német nevei nem csak a térségbe költöztetett telepesek nemzetiségéről, hanem korábbi munkájukról is árulkodnak: a hamuzsírégetés, mészégetés és üvegfúvás azonban már régen kihalt a mecseki hegyek közül, a két település csaknem elnéptelenedett. Néhány évtizeddel ezelőtt még utak sem vezettek a két faluba, és utcáikon nem volt ritka a sváb szó - hírneves szépségük azonban szerencsére nem veszett el, az idegenforgalom pedig új életet lehelt az elhagyott házak falai közé.

A Geresdi-dombságról

A Geresdi-dombság csekély magasságú lankavidékként hullámzik a Mecsektől keletre, ahhoz szorosan hozzátapadva. A szántókkal foltozott, részben erdős kultúrtájat az a gránit építi föl, mely a Mecsek üledékes kőzetei alatt fedésben van. Itt is csupán a völgytalpakon kerül közel a felszínhez, Mórágynál pedig el is éri azt. A dombhátakat túlnyomórészt a mezőgazdaságnak kedvező lösz fedi.

A kemény, rendkívül ellenálló, ráadásul e térségben tektonikai hatásoktól védett gránit mélyén, Bátaapáti és Mórágy közt az ország egyetlen radioaktívhulladék-tárolóját alakították ki.

A Dél-dunántúli Kéktúra mentén

A túraútvonal Zobákpusztát elhagyva végigvezet a változatos tájképű, emlékezetes szépségű Hidasi-völgyön, ezután fölkanyarodik Kisújbányára. Az üdülőfalut a Mecsek talán leghíresebb turistaútvonala, az Óbányai-völgy szurdok jellegű terepe követi. Szűk völgyben sorakozó, fehér falú sváb parasztházak alkotják Óbánya egyetlen utcáját, amit Mecseknádasd felé hagyunk el. Erdőben érkezünk meg a Geresdi-dombság lejtőire, és merőben különböző tájat szelünk át. Elmaradnak a szűk völgyek és meredek lejtők, alig hullámzó dombvidéken, egy-egy kaszáló és szántó széléről kilátva keressük fel Bátaapátit és a szomszédos Mórágy utcáit.

Tippek

 • Bár két falut is érint az útvonal, a szűkös szálláslehetőségek (különösen szezonon kívül), illetve a vendéglátóhelyek hiánya miatt édemes előre megtervezni a túrát.
 • A Geresdi-dombságban szintén legalább egy napot kell tekeregnünk két település között. Mecseknádasd az egyetlen település (rövid kitérő), ahol bolt és étterem is biztosan működik.
 • Kisújbánya környékére akár ráadásnapot is szánhatunk: dél felé nincs messze Püspökszentlászló (arborétum), és a hegység legmagasabb pontja, a Zengő is közel van.
 • Kisújbánya előtt keressük föl a Cigány-hegy kilátóját, ahonnan a Kelet-Mecsek csaknem felét szemlélhetjük.
 • Óbánya fölött a faluból 15 perc alatt elérhető kilátó kínál madártávlati perspektívát a hírneves falucskára.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Zobákpuszta  7,5  Kisújbánya  4  Óbánya  8  Apátvarasd  12,1  Bátaapáti  6,1  Mórágy

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Apátvarasd, Vadászcsárdától 3,1 km-re (DDKPH_45): Mecseknádasd, Jókai Mór utca buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
7,5
menetidő
2:10
szint + / - (m)
215 / 175
táv (km)
4
menetidő
1:00
szint + / - (m)
20 / 150
táv (km)
8
menetidő
2:20
szint + / - (m)
235 / 225
táv (km)
12,1
menetidő
3:20
szint + / - (m)
185 / 320
táv (km)
6,1
menetidő
1:50
szint + / - (m)
220 / 240
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Zobákpuszta:

 • A Szekszárd és Komló közötti buszjáratról a Zobákpuszta, autóbusz-váróterem megállónál kell leszállni
 • Pécs felől a buszról a Zobákpuszta, szászvári útelágazás megállónál szálljunk le

Mórágy:

 • A helyi buszjáratról a Mórágy, kultúrotthon megállóban kell leszállni.

Megközelítés

Zobákpuszta :

 • A Komlóhoz tartozó Zobákpusztát átszelő úton fut a DDK K jelzése. Zobákpuszta, autóbusz-váróterem megállóból rögtön a K jelzésen találjuk magunkat. A Zobákpuszta, szászvári útelágazás megállótól keletre kétszáz méterre kell sétálni, az Y elágazásban jobbra tartva. 

Mórágy:

 • A buszmegálló a DDK-szakasz végpontján/kezdőpontján található.
 • A parkoló a K vonalán található, száz méterre az indulási ponttól. 

Parkolás

 • Zobákpusztán nincs külön parkoló, a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk az utcán.
 • Mórágyon a templom mögött, az óvóda előtt találunk parkolót.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Biztonsági előírások

 • Étellel és itallal a nyári szezonon kívül (de akár nyáron is) tervezzünk előre, mert egyáltalán nem biztos, hogy valamelyik faluban pótolni tudjuk hiányos készleteinket!
 • Amikor a patakokon nagy a vízhozam, a Hidasi-völgy és az Óbányai-völgy gázlói utunkat állhatják.

Kiadványok

Térképek

 • Kéktúra III. turistakalauz
 • Mecsek turistatérkép
 • Geresdi-dombság turistatérkép