RPDDK-09

Abaliget vá. - Zobákpuszta
táv
38,1 km
szint + / -
1390 m / 1200 m
menetidő
12 óra 00 perc
bélyegzőhelyek
6
Túraleírás
Teljes leírás

A Nyugati-Mecsek szelíd erdővidékét átszelni változatos élmény. Dombsági magasságok és sziklás, hegységi letörések színesítik a kulcsosházakkal is gazdagon ellátott térséget. Bár az ország egyik legnagyobb városának közvetlen közelében kanyarog a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala, mégis nomád jellegű, a településeket elkerülő vándorlás vár ránk.

A Nyugati-Mecsekről

A Mecseket földtani és morfológiai jellemzői alapján nyugati és keleti részre szokás osztani. A Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán a Nyugati-Mecseket szelhetjük át Abaligettől a határnyeregben ülő Zobákpusztáig.

A Mecsek alighanem Magyarország legbonyolultabb kőzetösszetételű hegysége, keletkezésében meghatározóak a tengerfenéken, illetve a partszegélyen lerakódott üledékek. Nem kell geológusnak lenni ahhoz, hogy észrevegyük a kőzetek sokszínűségét a turistautak mentén. Bár Abaliget barlangja természetesen mészkőben alakult ki, mindössze néhány kilométerrel odébb már vöröses színű homokkő sziklateraszáról csodálhatjuk a tájat, amikor a Babás-szerkövek között, vagy épp a Zsongor-kőn állunk. Félúton pedig a Petőcz-akna félelmetes mélységű, lezárt tárója a mélyben rejtőző ásványkincsekről tanúskodik - ezekben szintén gazdag a Mecsek. Az uránbányászat, a Komló környékére jellemző szénkitermelés évtizedekig meghatározta a térség gazdasági fejlődését és társadalmi képét. A szenet már alig fejtik, a mélyben maradt uránérc felszínre hozatalának részleges újraindítása napirenden van. Komló közelében az ország egyik legjobb minőségű andezitjét bányásszák.

A hegyvidéken az üledékes kőzetek széles skálája található meg. A mélytengeri mészkövektől a tengerparti homokkő- és agyagrétegekig, illetve a szintén parti mocsarakban lerakódott feketekőszénig számos kőzettípus bukkan felszínre, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Az említett andezitbánya a színezőelemként megjelenő vulkanikus elemekről tanúskodik. Az andezit a felszín alatti repedésekben megrekedve hűlt ki, de kis kiterjedésben tengeralatti bazaltvulkanizmus is folyt a hegység területén.

Összességében a Nyugati-Mecseket a különböző típusú mészkövek és hommokövek kiterjedt foltjai jellemzik, melyek többnyire lapos hátakban, enyhén megbillent fennsíkokban tetőznek. Az egyes hátakat nyergek és többnyire észak-délies futású patakvölgyek szabdalják, ezért folyamatos hullámvasutazásra kényszerülünk. Észak felé egyre alacsonyodó dombvidékké szelídül a szerény magasságú hegységrész, melynek legmagasabb pontjai (közülük a 611 méteres Tubes emelkedik ki leginkább) a déli peremen futó vízválasztó gerincen sorakoznak. Szabad szemmel is jól látható, hogy a déli hegységrész meredeken, hosszú szakaszokon szinte átmenet nélkül törik le dél felé, lábánál fokozatosan ellaposodó térszín terül el - itt néhány falun (pl. Kővágószőlős és környéke, Hosszúhetény stb.) kívül a Pécshez tartozó üdülőkörzetek és kertes elővárosok élvezik a Dráva síkjára nyíló panorámát. Ezt a területet hullámverésével egykor a tenger ostromolta. A karsztfelszín alól előbukkanó források vize az északi oldalon közepes hosszúságú völgyeket vágott a felszínbe, e szurdokokban látványos mésztufagátakat is építettek a patakok.

A Dél-dunántúli Kéktúra útvonaláról

A változatos kőzetmix természetesen a tájképen is tetten érhető. Abaliget mesterséges eredetű, karsztvízzel táplált tavacskája a cseppkőbarlangból tör elő, de a hegylábról a gerincre kapaszkodva látványosan eltérő kőzetek bukkannak fel: a Zsongor-kő vöröslő homokkőterasza az egész Mecsek egyik legmaradandóbb élményét nyújtja. Érdemes kitérni a hasonló színű, de különböző megjelenésű Babás-szerkövek sziklaplatójára, ugyanis az útvonal következő szakasza merész formákban szegény, lapos hátakat fűz fel. Ha viszont vállalunk néhány nagyobb ráadást, a hegység teljes varázsa feltárul előttünk. A Tubes és Misina hangulatos, kilátókkal és sétányokkal tarkított gerince már igazi városi parkerdő, néhány kilométerre északra tőle pedig a Meleg-Mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy vadregényes, vízesésekkel tarkított völgyei hívnak kerülőútra. Árpádtetőtől Zobákpusztáig eseménytelenebb, de legalább könnyű út kanyarog, és néhol rálátunk a hatalmas külszíni fejtések teraszos medencéire. A Kéktúra közvetlen közelében álló köves-tetői kilátóból még egyszer utoljára megcsodálhatjuk a Nyugati-Mecsek magaslatait, végül Zobákpusztán, a két hegységrészt összekötő nyeregben fejezzük be a túrát.

Tippek

Az útvonal főbb látnivalói:

 • Abaligetre érdemes időt szánni (nyári szezonban), hiszen a cseppkőbarlang látogatása mellett a tavon is csónakázhatunk. Nincs messze Orfű sem, melynek jóval nagyobb tavai jobban ki vannak építve, még strandot és apuaparkot is találunk.
 • A Jakab-hegy két fontos kitérőt kínál: a Zsongor-kő közvetlenül az útvonal mellett mered a táj fölé (ZT jelzés), a Babás-szerkövekhez már hosszabb ráadást kell vállalnunk, de a K▲, majd K+ jelzés meghálálja a fáradozást.
 • Árpádtetőn kipróbálhatjuk a Mecsextrém Kalandparkot.
 • A Remete-réttől mindössze kb. 1,5 km kitérő a Tubes, onnan pedig közeli célpont a Kis-Tubes és a TV-adótornyáról nevezetes Misina-tető. A Nyugati-Mecseknek alighanem ez a legszebb része, ezért jó ötlet egy teljes ráadásnapot tervezni a gerinc sétaútjaira és fantasztikus panorámáira.
 • A Fehér-kúti kulcsosháznál történő bélyegzés után igen közel vagyunk a Mecsek gyöngyszemeihez, a Meleg-Mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy mésztufagátas vízeséseihez, szurdokaihoz. Országos összevetésben is páratlan látványosságok lévén, ha tehetjük, ne hagyjuk ki őket mecseki vándorlásunkból!
 • A Köves-tetőt kerülve a K▲ jelzés hív a csúcsra épült kilátóhoz, a mindössze (oda-vissza) 15-20 perces kitérő látványos panorámával jutalmaz.
 • Az útvonal mentén falvak nem találhatók, mindössze néhány kulcsosházzal számolhatunk szálláslehetőségként - azonban kulcsaikat is csak a településeken (többnyire Pécsen) kaphatjuk meg. Ezért a védett területeken kívül marad a sátrazás, vagy számoljunk jelentős kitérőkkel a közeli falvakba a túranapok végén! Szerencsére a tömegközlekedési lehetőségek Pécs, illetve néhány északi település felé elég sűrűek a jó tervezhetőséghez.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Abaliget vá.  5,2  Abaligeti-barlang  6,3  Jakab-hegy  7,4  Büdös-kúti kh.  4,4  Fehér-kúti kh.  14,8  Zobákpuszta

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Abaliget (DDKPH_38): Abaliget, barlang vagy Abaliget, barlang bejárati út buszmegállók
 • Büdös-kúti kulcsosháztól 1,8 km-re (DDKPH_40): Pécs, Remeterét buszmegálló
 • Fehér-kúti kulcsosháztól 3,2 km-re (DDKPH_41): Pécs, Árpádtető buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
5,2
menetidő
1:40
szint + / - (m)
185 / 155
táv (km)
6,3
menetidő
2:20
szint + / - (m)
420 / 60
táv (km)
7,4
menetidő
2:10
szint + / - (m)
165 / 365
táv (km)
4,4
menetidő
1:30
szint + / - (m)
240 / 125
táv (km)
14,8
menetidő
4:20
szint + / - (m)
380 / 495
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Abaliget vasútállomás megközelítése :

 • Vasúttal a Pusztaszabolcs és Pécs közötti 40-es számú vasúti fővonalon Abaliget vasútállomásig.
 • Helyközi busszal Abaliget, vasútállomás bejárati út megállóig.

Zobákpuszta:

 • A Szekszárd és Komló közötti buszjáratról a Zobákpuszta, autóbusz-váróterem megállónál kell leszállni
 • Pécs felől a buszról a Zobákpuszta, szászvári útelágazás megállónál szálljun le

Megközelítés

Abaliget  

 • Mind a vasútállomás, mind a buszmegálló a K jelzés mentén található, a szakasz kezdőpontján.

Zobákpuszta :

 • A Komlóhoz tartozó Zobákpusztát átszelő úton fut a DDK K jelzése. Zobákpuszta, autóbusz-váróterem megállóból rögtön a K jelzésen találjuk magunkat. A Zobákpuszta, szászvári útelágazás megállótól keletre kétszáz méterre kell sétálni, az Y elágazásban jobbra tartva. 

Parkolás

 • Abaligeten a vasútállomás mellett lehet parkolni.
 • Zobákpusztán nincs külön parkoló, a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk az utcán.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Biztonsági előírások

 • A túra Abaliget és Zobákpuszta között egyáltalán nem érint településeket, ráadásul, ha kitérőket tennénk, a falvakban is szegényes az étel- és bolti kínálat. Ezért vagy sok ételt-italt kell magunkkal vinni, vagy alaposan meg kell tervezni az utánpótlás beszerzésének logisztikáját. Ezt a szempontot semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül a felkészülésnél!

Kiadványok

Térképek

 • Bármely Mecsek-térkép