Tudástár

Kéktúrák Magyarországon

2021.01.20.
Kéktúrák Magyarországon

Bár a honlapunkon csak a Magyar Természetjáró Szövetség által kezelt Alföldi, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Országos Kéktúra tudnivalóiról olvashatsz, nem árt ha tudod, hogy ezeken kívül Magyarországon jó pár kéktúra útvonal létezik még.

A kéktúra hosszabb és rövidebb szakaszokból álló, országos és térségi jelentőségű túraútvonal, amelyet fehér alapra festett kék sávval jelölünk. Több tájegységen és legalább egy hegységen halad át, ezért útközben garantáltan változatos természeti és épített látnivalókban lehet részed. A kéktúra igazolófüzetébe bélyegzőlenyomatokkal és dátumokkal kell alátámasztani azt, hogy az útvonalat követve teljesítetted a kihívást.

Mit jelent az útvonalkövetés?

Nevének megfelelően pont ezt. Vagyis az a felelős és korrekt kéktúrás hozzáállás, amikor a kék sávval jelölt útvonalat gyalogosan, egyik szakasztól a másikig, akár tetszőleges akár folytatólagos irányba teszed meg. Az útközben eső látnivalókhoz tett kitérők természetesen megengedettek.

Összeállításunk a hazánkban jelenleg ismert kéktúrákat veszi sorra a teljesség igénye nélkül.

Országos Kéktúra (OKT)

A hosszúságában folyamatosan változó útvonal a Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóháza között húzódik, főként Magyarország északi tájain. Hazánk legismertebb és egyben leghosszabb turistaútja. 1961 óta az MTSZ, azt megelőzően a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztálya, a mai Lokomotív Turista Egyesület jogelődje kezelte. 1979-ben a magyar ismeretterjesztő filmtörténelem legismertebb és egyik legnépszerűbb sorozata, a Másfélmillió lépés Magyarországon végigkalauzolta a nézőket a festői útvonalon, kedvet csinálva ezáltal évente több száz embernek a kéktúrázáshoz. A lelkesedés azóta sem hagyott alább, sőt! A National Geographic 2020-ban a világ 25 legjobban ajánlott utazási célpontja közé sorolta az Országos Kéktúrát.

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK)

A híres televíziós szerkesztőről és természetjáróról elnevezett útvonal Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyén halad át, mintegy 540 kilométeren keresztül. Útközben olyan természeti látnivalók között csemegézhetsz, mint a Zselic vagy a Mecsek. Az útvonal 1989-ban valósult meg az MTSZ kezdeményezésére. Rockenbauer Pál és stábja az OKT-hoz hasonlóan végigjárták és végigfilmezték a turistautat, így készült el az …és még egymillió lépés Magyarországon című film.

Alföldi Kéktúra (AK)

Nemzeti parkok és tájvédelmi körzetek egyedülálló természeti értékeit ismerheted meg akkor, ha az Országos Kékkör harmadik és egyben legfiatalabb, több, mint 850 kilométeres útvonalán túrázol. Az MTSZ és az alföldi tagszervezetek közös munkájának gyümölcse 1996-ban került átadásra a nagyközönségnek. Gyenes Károly: Kerekek és lépések című sorozata, egyben a kéktúra filmek utolsó része a végtelen rónaság kék útját mutatja be a nézőknek.

Balaton-felvidéki Kéktúra

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetségnek köszönhetően 1996 óta közel 94 kilométeren keresztül vezeti a túrázót a jól ismert kék sáv Pétfürdőtől Badacsonyig.

Börzsönyi Kéktúra

Magyarország egyik legszebb táját ismerheti meg az, aki a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által fenntartott kék utat bejárja. A Börzsönyi Kéktúra 2008 óta tagja a „kéktúrák klubjának”. Mintegy 66 kilométeres nyomvonala Diósjenőtől Szobig kanyarog a hegység mesés bércein és völgyein át.

Gödöllői Kéktúra

A Gödöllő és Bag között tölgyesekben, akácosok és szántóföldek mentén vezető, 21 km-es útvonalon a csodálatos Gödöllői-dombsággal ismerkedhet meg a túrázó. A táv felénél Erzsébet királyné kedvelt erdei pihenője csábít megállásra és egy kis lazulásra.

Kohászok Útja

Az Ózdi Művelődési Intézmények Természetbarát Körének az volt a célja a túramozgalom kiírásával, hogy a természetjárók megismerkedjenek a három kohászváros, Miskolc, Ózd és Salgótarján, valamint a 134 kilométer hosszan kanyargó nyomvonal épített és természeti értékeivel.

Bükki Kéktúra

Egertől Miskolc-Perecesig kacskaringózik a kék sáv jelzés a Bükk hegység égbe törő magaslatai között. A két megyeszékhelyet összekötő, közel 73 kilométeres útvonal bejárásához jó fizikai erőnlétre van szükség, ezért elsősorban edzett, tapasztalt túrázóknak ajánlott.

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak