Hír

Úton lenni fontosabb, mint odaérni!

Interjú | 2021.01.27.
Úton lenni fontosabb, mint odaérni!

Interjú Gyenes Károllyal, az Ércnél maradandóbb című emlékfilm rendezőjével

1979-ben a természetjárás történelmében egy alig pár fős filmes stábnak sikerült a magyar filmgyártás területén egyedülállót alkotni. Rockenbauer Pál és kollégái 76 nap alatt végigjárták az Országos Kéktúra akkori útvonalát és az útközben szerzett élményekből született meg a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat. Az alkotás és az alkotók iránt érzett mély tiszteletből készítette el emlékfilmjét Ércnél maradandóbb címmel Gyenes Károly, aki az akkori csapatnak még nem volt tagja. Nevével a további kéktúra filmek (És még egymillió lépés, Kerekek és lépések) stáblistáján találkozunk. Az emlékfilm rendezőjével beszélgettünk.


MTSZ: Miért Ércnél maradandóbb a film címe?

Gyenes Károly: A Horatiustól vett idézet a Másfélmillió lépés Magyarországon kikezdhetetlen tartósságára, örökérvényű értékeire és mondanivalójára, el nem múló népszerűségére utal.

Hogyan született meg a film ötlete?

GY.K: Egészen pontosan 2017-ben fogalmazódott meg bennem, de nem ezt a filmet akartam elkészíteni. Abban az évben Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulója alkalmából Zengővárkonyon és Pécsváradon összegyűltünk jó néhányan, majdhogynem az ország minden pontjáról. Az ott ismét levetített 1997-es Roki film, a kollégák és túratársak felidézett emlékei megindítóan hatottak rám, így írtam egy csupán másfél oldalas dolgozatot Paliról.

Az eredeti elképzelésem szerint az ő személye előtt tisztelegve készült volna el egy dokumentumfilm. Nem sokkal később, amikor lehetőség nyílt pályázni az emlékfilm leforgatására, átdolgoztam ezt a szinopszist azzal a céllal, hogy a felejthetetlen pályatársam mellett a legendás sorozatnak is méltó emléket állítsunk.

Miután megkaptuk a forgatási engedélyt határozott célunk volt, hogy 2019-re, a Másfélmillió lépés Magyarországon negyvenedik évfordulójának alkalmára elkészüljünk.

Mi alapján választottad ki a film szereplőit?

GY.K: A film alapvető pilléreit az 1979-es forgatás, a Rockenbauer Pálhoz fűződő személyes élmények és az ő személyiségének a titka, a kéktúrázás lényege, és az új alkotások adják.

Fontosnak tartottuk, hogy a múltidézés mellett hangsúlyt kapjon a napjainkra gyakorolt hatás is. Ezért az adta magát, hogy az egykori szereplők mellett a jelenhez kapcsolódó interjúalanyokat is megkerestünk. A megszólalók mind kapcsolódnak a kéktúrához, de más és más szempontok alapján.

Így ismerhetik meg a nézők Burger Barna fotográfust, Jónás Szabolcsot a Veresegyházi Városi Televízió főszerkesztőjét, Tóth Viktória grafikust, Csarnó Ákos zenészt, Tenczer Gábort és Fiantok Dánielt az Index szerkesztőit, akiket alkotómunkára sarkallt a Másfélmillió lépés Magyarországon. Mind végigjárták az Országos Kéktúrát, az élményeikből készült filmek, képek, könyvek méltó módon képviselik az OKT szellemi örökségét.

Ki tudnál emelni néhány maradandó emléket a film forgatásáról?

GY.K: Számos ilyen van, nehéz kiemelni csak egyet vagy kettőt ezek közül. Például váratlan volt az a szakadó eső, ami a Zalaszántói sztúpánál fogadott minket és az éppen odaérkező Bakancslista stábját. Az időjárás azonban nem tudta keresztülhúzni a számításainkat, hiszen így is gyönyörű felvételek készültek a sztúpáról. Vagy megható érzés volt találkozni a sorozatban még csak 16 éves, napjainkban már érett korú egykori kőbányai gimnazistákkal.

Mit jelent számodra az Országos Kéktúra?

GY.K: Egy életre szóló tapasztalat, ahol úton lenni fontosabb, mint a végcélhoz elérni. Ezt a szellemiséget kaptam Rockenbauer Páltól, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozattól, és ezt adom tovább az unokáimnak is.

Felnőtt korú végzett tanár voltam már, amikor a diákoknak szervezett háromnapos túrák során elkezdtem odafigyelni a kéktúrázás lényegére. Láttam, hogy a gyerekeknek micsoda élmény a pecséteket gyűjteni és milyen erős a kapcsolat- és közösségépítő hatása. Mindezek, és később a sorozat indított el engem azon a bizonyos kék úton, amelyet járok azóta is, újra meg újra.

Hiszen sokkal értékesebb a ráfordított idő, az útközben gyűjtött ismeretek és megismerések, mint a teljesítésért járó kitűző megszerzése. Én ezzel a jó tanáccsal biztatnék mindenkit szülőt, nagyszülőt, gyerekeket, unokákat egyaránt. El kell indulni az Országos Kéktúrán, végig kell járni, akár többször is. Nem érdemes takarékoskodni az idővel.


Az Ércnél maradandóbb című emlékfilmet ezen a linken éritek el.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak