RPDDK-11

Mórágy - Szekszárd
táv
32 km
szint + / -
885 m / 920 m
menetidő
9 óra 40 perc
bélyegzőhelyek
4
Túraleírás
Teljes leírás

Bár eltávolodtunk a Mecsektől, helyenként mégis mintha annak lankái között maradtunk volna, amikor a Szekszárdi-dombságot szeljük keresztül. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra befejező szakasza erdős dombvidékre kalauzol, ahol a széles hátakról nyíló panorámák zegzugos kis völgyek hangulataival váltakoznak.

Mórágy, a völgyek találkozásánál fekvő, szétágazó falu minden elemében előrevetíti a tolnai táj hangulatát. Az ország egy eldugott szegletében járunk, ahol az alacsony dombsági terep egymásba fonódó völgyei zártságukkal letűnt időszakok hagyatékait konzerválják. A löszös, könnyen lemosódó talaj, a nehéz megközelíthetőség és az ipari nyersanyagok hiánya miatt a komoly fejlesztések mindig is elkerülték ezt a térséget, ahol ezért igazán nagy városok sem alakultak ki. Az elszigetelt zugok mindegyike önálló kis kozmosz, mely lassan elnéptelenedő falvakat, de még közel négyszáz éves szerb ortodox kolostort is rejteget, ahogy Szálka mellett egy patakon felduzzasztott horgásztó is színesíti a tájat. A víztározónak, kis községeknek, rétláncolatoknak otthont adó völgyek feletti (főként tölgyes) erdők és a nagy kiterjedésű szőlők mozaikja változatos kultúrtájat épít fel.

Meglepő látványok, magas hegyek és vadregényes erdők helyett itt a táj kedélyes egyszerűsége és a domborzat, valamint a falvak emberléptékű méretei teszik eleven élménnyé a hosszú gyaloglást. A túrának képletszerűen leírható ritmust ad, ahogyan a térség lakói az elmúlt évezredben berendezték környezetüket: rendszerint valamilyen formában kiépített völgyekből legelőkön, majd erdőn keresztül, löszutakon kapaszkodunk a tágas dombhátakra, ahol szántók vagy szőlősorok, a legmagasabb részeken ismét erdők terpeszkednek. Ezért sok panorámában és könnyű, rövid, de gyakori kaptatókban lesz részünk. Sajátos tájelem az itt megfordult déli népek (azaz szerbek és törökök) kulturális öröksége, mely a betelepített svábok, majd később ide költöztetett székelyek hatásaival keveredik. Ez tetten érhető az építészetben, a konyhán, és persze a helyi borkínálatban is. A terep adottságait mára két kilátó is kiaknázza a Dél-dunántúli Kéktúra közvetlen közelében: egy Grábóc fölött, egy pedig Szekszárd szomszédságában; ezeket semmiképp se hagyjuk ki!

Tippek

 • Mórágyon érdemes megtekinteni a Helytörténeti Gyűjteményt.
 • Grábócon ne hagyjuk ki a szerb ortodox kolostort és templomot!
 • Grábóc fölött kilátó áll, amiből gyönyörű a panoráma a Mecsek felé, felkeresése kb. 2x15 perces kitérő.
 • Szekszárd előtt néhány perces kitérő a Bati-kereszt-kilátó, ahonnan a környező dombokban gyönyörködhetünk.
 • Az érintett kis falvakban a boltok és kocsmák nyitvatartása nem megbízható, ezért ételt és italt mindenképp vigyünk magunkkal!
 • Szálkán két éttermet és panziót is találunk, itt érdemes megszakítani a szakaszt - igaz, így Szekszárd felé hosszú menetelés szükséges.
 • A Sötét-völgy hangulatos rétláncolatán esőbeállók és tűzrakó helyek is sorakoznak, és mivel a terület nem védett, itt nyugodtan tölthetjük sátorban az éjszakát.
 • Nem szerencsés csapadékos időszakra, illetve hóolvadás utánra időzíteni a túrát: a tájat fedő löszt átitatja a víz, ezért tapadóssá, egyben csúszóssá válik. Az eredmény kilónyi sár a talpunkon és kellemetlen csúszkálás a lejtőkön.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Mórágy  8  Szálka  3,7  Grábóc  20,2  Szekszárd

Köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Szálka (DDKPH_48): Szálka, Petőfi Sándor u. 2.; Szálka, Petőfi Sándor u. 18. vagy Szálka, Petőfi Sándor u. 49. buszmegállók
 • Grábóc (DDKPH_49): Grábóc, tejcsarnok buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
8,1
menetidő
2:30
szint + / - (m)
255 / 235
táv (km)
3,7
menetidő
1:10
szint + / - (m)
100 / 105
táv (km)
20,2
menetidő
6:00
szint + / - (m)
530 / 580
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Mórágy :

 • A helyi buszjáratról a Mórágy, kultúrotthon megállóban kell leszállni.

Szekszárd :

 • A vonatról a Szekszárd vasútállomáson szállunk le.
 • Az állomással szemben található a buszpályaudvar, ahol rengeteg busz áll meg, bármelyikkel is érkezzünk, a Szekszárd, autóbuszállomás megálló a célpont.

Megközelítés

Mórágy :

 • A buszmegálló a DDK-szakasz végpontján/kezdőpontján található.
 • A parkoló a K vonalán található, száz méterre az indulási ponttól. 

Szekszárd:

 • A DDK-szakasz a vasútállomásnál kezdődik, a busz pont szemben tesz le, az út másik oldalán.

Parkolás

 • Mórágyon a templom mögött, az óvóda előtt találunk parkolót.
 • Szekszárdon közvetlenül a vasútállomás épülete mellett találunk parkolót.
 • Érdemes Szekszárdon hagyni az autót, hiszen ez a túra egyik végpontja, a másik pedig innen elérhető közvetlen busszal.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

Térképek