OKT szakasz

OKT-07

Nagyvázsony - Városlőd
táv
22,6 km
szint + / -
470 m / 440 m
menetidő
6 óra 30 perc
bélyegzőhelyek
4
Túraleírás
Teljes leírás
Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után aláereszkedünk a földtörténeti múltba, amikor az úrkúti őskarszt évmilliós, egyszer már betemetődött szurdokát szeljük át.

A Bakony a legkiterjedtebb középhegységünk. Ennek ellenére - ahogyan azt a Kab-hegy kilátójából és az út számos pontjáról látni fogjuk - lankás, dombsági formavilág jellemzi. Erdős hegyhátak és kisebb-nagyobb, lakott medencék váltják egymást. A hatalmas erdők többnyire intenzív hasznosítás alatt állnak, de számtalan bájos völgyet, barátságos hangulatú tisztást, széles panorámájú kilátópontot érintünk a bakonyi vándorlás során.

Ezen a szakaszon viszonylag lankás terepen túrázunk, nagyjából végig erdőben. Kezdetben felkapaszkodunk a Kab-hegy majdnem 600 méter magas kúpjára. Itt szembesülhetünk az első (vagy ellenkező irányban utolsó) kilátással a Bakony vidékére: hatalmas erdők és alacsony magaslatok képe bontakozik ki előttünk. Leereszkedve Úrkútra a település határában igazi kuriózumot tekinthetünk meg: az „úrkúti Jurassic Park", azaz a csárda-hegyi őskarszt egy középidei karsztterület maradványa, melyet a bányászat tárt fel. Végül tisztások láncolatát rejtő völgyben közelítjük meg Városlőd takaros települését.

Tippek

 • Nagyvázsonyban érdemes közelebbről megismerni a Kinizsi-várat.
 • Úrkúton várja a túrázókat a Kéktúra Vendéglő.
 • Mindenképpen hagyjunk időt Úrkúton az őskarszt felkeresésére: a szurdokszerű sziklakatlanban információs táblák segítenek megérteni a földtörténet nyomait
 • Kislődön lazíthatunk a túra után a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagyvázsony  9,6  Kab-hegy  5,6  Úrkút  7,4  Városlőd

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Úrkút (OKTPH-37): Úrkút, bányászotthon buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
9,6
menetidő
3:00
szint + / - (m)
375 / 95
táv (km)
5,6
menetidő
1:30
szint + / - (m)
20 / 150
táv (km)
7,4
menetidő
2:00
szint + / - (m)
75 / 195
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • Nagyvázsonynak buszos összeköttetése van Veszprémmel. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem megálló található a falu központjában.
 • Városlőd vasúti megállóhelyére viszonylag kevés, míg a Városlőd-Kislőd vasútállomásra jóval több (távolsági) vonat érkezik Veszprém és Szombathely, ill. Ajka irányából.
 • A Városlőd, forduló autóbusz-megálló a település központjában található. Ide főként Veszprémből vagy Pápáról érkeznek az autóbuszok.

Megközelítés

 • Nagyvázsonyban a Kinizsi utcán kell nyugat felé indulnunk, majd a végén jobbra térnünk. Ez, a Tüzér utca a várhoz vezet, ahol csatlakozunk az Országos Kéktúrába.
 • Városlőd vasúti megállóhelyéről sétáljunk le a síneket átszelő úton a falu felé: az első keresztező aszfaltcsík a főutca, ezen fut az Országos Kéktúra.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás parkolójából kivezető rövid aszfaltcsík csatlakozik az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • Nagyvázsonyban a vár mellett parkolhatunk.
 • Városlődön a vasúti síneket átszelő Petőfi utcán parkolhatunk: az állomásépülettel átellenben füves placcot találunk.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás épülete előtt egy betonkockás parkolóban hagyhatjuk az autót.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

Térképek