Hír

Ellenőri tapasztalatok 31. rész

Ellenőri tapasztalatok | 2022.11.07.
Ellenőri tapasztalatok 31. rész

Csernus Lukács Gábor kéktúra-ellenőr sorozatának legfrissebb epizódjában a jó és az érdekes igazolások bemutatása mellett egy elkerülendő példa kapcsán felmerül az előkészület fontossága is.

Nem lehet elégszer ismételni: ha belekezdünk egy túramozgalomba, akkor még az első túranap előtt olvassuk el gondosan az igazolófüzet elején a tudnivalókat, mert sok félreértés miatti pótlás elkerülhető vele, extrém esetben pedig a teljesítés elfogadását is kizárhatja egy nem ismert teljesítési szabály figyelmen kívül hagyása.

Ebben a cikkben összefoglaltuk, mi mindenre kell figyelni indulás előtt, és mit vigyünk magunkkal, ha kéktúrázni indulunk.

Csak röviden tehát: mindhárom Kéktúra útvonal csak gyalogosan teljesíthető és a teljes útvonal bejárása, valamint annak hitelt érdemlő módon való igazolása a sikeres teljesítés feltétele. A kéktúrázás tehát nem a bélyegzések valamilyen módon való begyűjtését, hanem - nyilvánvalóan a közeli látnivalókhoz való letérések mellett - a túraútvonalon való végighaladást jelenti. Ha ennek nyoma az igazolófüzetekből nem látszik, mert pl. a túranapok nem érnek össze, akkor pótlást kérünk, de egyértelmű érintőpontos (nem az útvonalat követő) teljesítést nem tudunk elfogadni.

És még egy fontos dolog: a túránk tervezésének legyen része a közlekedés mellett az érintett igazolópontok feltérképezése, mert a helyszínváltozások mellett egyes füzetekből hiányozhatnak azok a bélyegzési helyek, amelyeket azóta az MTSZ már elvár a teljesítéshez. Ilyenek pl. a Csobánc, Encs vagy a Lokó-pihenő.








A szerzőről

Csernus Lukács Gábor alig néhány túratársával együtt ott áll az Országos Kéktúra többszörös teljesítőinek dobogóján: tizenkétszer járta végig az Írott-kő és Hollóháza között húzódó túraútvonalat, kétszer az Országos Kékkört. Gyakorlott túrázó tudásával nemcsak a közösségi felületen egyénileg szerveződött kéktúrás csoportokat koordinálja, hanem évek óta önkéntesen ellenőrzi a teljesítők igazolófüzeteit. Rovatunkban Gábor az igazolófüzetekben látott pozitív, negatív és érdekes példák bemutatásával nyújt segítséget kezdő és haladó kéktúrázóknak egyaránt.

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak