AK-08

Vésztő vá. - Berettyóújfalu
táv
101,5 km
szint + / -
35 m / 25 m
menetidő
25 óra 10 perc
bélyegzőhelyek
13
Túraleírás
Teljes leírás

Az Alföldi Kéktúra 8. szakasza a Körösök és a Berettyó által kialakított, egykori ártéri síkságokon kalandozva köti össze Vésztőt és Berettyóújfalut. Döntően erdőfoltokkal tarkított szántóföldek és legelők között, kisebb részben gátak tetején túrázunk ezen a bő 100 km-en.

Az Alföldi Kéktúra 8. szakasza Vésztőt és Berettyóújfalut köti össze, a Körösök, a Berettyó és a mellékfolyóik által kiformált Kis-Sárrét és Bihari-sík kistájakon keresztül. A bő 100 km-es vándorlás során érintünk tocsogós réteket, óriási kiterjedésű halastavakat, gátak közé szorított folyókat, évszázados kastélyokat és kúriákat, valamint írók, költők szülő- és lakóházait is.

Kiindulási pontunk a Holt-Sebes-Körös mellett fekvő Vésztő, ahol érdemes az épített örökséget (pl. Városháza, református templom) is lencsevégre kapni. A kisvárost elhagyva Okány, majd Zsadány következik, míg el nem érjük a Begécsi-víztároló madárvártáját. Az 1960-as években mesterségesen létrehozott tavi rendszer számos védett madárfaj lakó- és pihenőhelye. A természeti értékek után Geszt látnivalói ismét az épített örökséget képviselik. A Tisza család kriptája mellett egykori kastélyuk, valamint a mellette álló Arany János Emlékház érdemel kitüntetett figyelmet.

Innentől hosszú menetelés vár ránk a vizenyős pusztákban a jellegzetes bihari településig, Biharugráig. Itt a Petőfi-emléktábla, a Bölönyi-kúria, valamint Szabó Pál népi író szülőháza tartozik a fontosabb látnivalók közé. Biharugrát követően a halastavak madárvártái és Szilaspuszta következik, ahonnan a magyar–román államhatár peremén, a trianoni lokalizációs gáton, majd országúton érjük el a református templomáról és trianoni vasúti megállóhelyéről nevezetes Körösnagyharsányt. A Sebes-Körös mellett fekvő Körösszakálba a folyó gátján, illetve a gróf Tisza István hídon jutunk el.

Utána már a Bihari-sík tájai és falvai következnek: érintjük a Körmösdpusztai-víztározót, a hímzéseiről nevezetes Furtát, majd a Rhédey-kastélyával büszkélkedő Zsákát. Zsákáról országúton, valamint a Berettyó gátján érjük el Bakonszeget; itt élt haláláig „a bihari remete”, a felvilágosodás korának kiemelkedő írója, Bessenyei György, akinek az emlékháza a település keleti szélén várja a kíváncsi kéktúrázókat. A szakasz befejezését jelentő Berettyóújfaluig végül a Berettyó gátja vezet el minket.

Tippek

 • A szakasz települései bővelkednek irodalmi és történelmi témájú kiállítóhelyekben – gondoljunk csak Vésztőre (Sinka István), Gesztre (Arany János), Biharugrára (Szabó Pál) vagy Bakonszegre (Bessenyei György). A kiállítóhelyek megtekintését érdemes beletervezni a napi szintidőkbe.
 • Ugyancsak több időt vesz igénybe a madárvártákban (pl. Begécs, Biharugra, Belec) eltöltött idő, hiszen a madaraknak idő kell, hogy alaposabban megmutassák magukat.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben) :

Vésztő vá.  9,5  Okány  13,9  Zsadány  4,7  Begécsi-víztároló  5,9  Geszt  10,9  Biharugra  4,9  Szilaspuszta  6  Körösnagyharsány  5,8  Körösszakál  9  Belec  13,9  Furta  10,3  Bakonszeg  6,7  Berettyóújfalu

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén :

 • Vésztő (AKPH_34): Vésztő vasútállomás (Vésztő-Békéscsaba vonal)
 • Okány (AKPH_34): Okány, iskola (buszmegálló); Okány, vasútállomás
 • Zsadány (AKPH_35): Zsadány, Jókai utca vagy Zsadány, községháza buszmegálló (Debrecen, illetve Gyula irányába)
 • Geszt (AKPH_36): Geszt, községháza buszmegálló (Gyula és Békéscsaba felé)
 • Biharugra (AKPH_37): Biharugra községháza buszmegálló (Gyula és Berettyóújfalu felé)
 • Körösnagyharsány (AKPH_38): Körösnagyharsány, községháza buszmegálló (Gyula és Berettyóújfalu felé)
 • Körösszakál (AKPH_39): Körösszakál, autóbusz-váróterem (Debrecen, Berettyóújfalu, illetve Gyula felé)
 • Furta (AKPH_40): Furta, községháza buszmegálló (Békéscsaba, Szeged, Debrecen felé)
 • Bakonszeg (AKPH_41): Bakonszeg, Hunyadi u. buszmegálló (Püspökladány, illetve Berettyóújfalu felé)
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
9,5
menetidő
2:20
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
13,9
menetidő
3:30
szint + / - (m)
10 / 5
táv (km)
4,7
menetidő
1:10
szint + / - (m)
5 / 0
táv (km)
5,9
menetidő
1:30
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
10,9
menetidő
2:40
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
4,9
menetidő
1:10
szint + / - (m)
5 / 0
táv (km)
6
menetidő
1:30
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
5,8
menetidő
1:30
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
9
menetidő
2:10
szint + / - (m)
5 / 10
táv (km)
13,9
menetidő
3:30
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
10,3
menetidő
2:30
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
6,7
menetidő
1:40
szint + / - (m)
5 / 5
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Vésztő:

 • A Békéscsaba-Gyoma-Püspökladány vonalon vonattal érkezve a Vésztő állomásig utazzunk.
 • Békéscsaba felől busszal is érkezhetünk, ekkor a Vésztő, Kertmegi elágazás megállónál szálljunk le. A vésztői vasútállomásról is utazhatunk egy megállót busszal.

 

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • Vasúttal a  Biharkeresztes – Püspökladány vonalon a Berettyóújfalu megállóig utazzunk.
 • Távolsági és helyközi busszal Berettyóújfalu, autóbusz-állomás megállóig utazzunk, majd onnan helyi busszal a Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati út megállóig.

Megközelítés

Vésztő:

 • A pecsétet vasútállomáson találjuk. Innen a Bartók Béla utcán kb. 650 méter múlva érjük el a K jelzést a Szőlőskert és a Kossuth Lajos utca sarkán.
 • A buszmegállótól 100 méterre tudunk becsatlakozni a Kékbe. Ha pecsételni is szeretnénk, akkor még tennünk kell egy kitérőt a vasútállomásig (kb. 1 km oda-vissza). 

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • A vasútállomástól a Vasút utcán kijutunk a Dózsa György utcára. A túloldali járdára átmenve jobbra indulunk tovább. Keresztezzük a síneket, majd az út alatt folytatódó utcán érjük el a pecsétet. Onnan egyenesen továbbmemnve csatlakozunk be a Kéktúrába (850 m). 
 • A Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati úttól a folyó felé 300 métert gyalogolva találjuk a pecsétet. Onnan további 200 méter, és elérjük a K jelzést.

Parkolás

 • Vésztőn a vasútállomás épülete előtt bőven találunk parkolásra alkalmas helyeket.
 • Berettyóújfaluban a belvárosban (autóbusz-állomás), a vasútállomás mellett, valamint a TIVIZIG parkolójában is hagyhatjuk az autónkat.

Felszerelés

A szakasz kevés települést érint, ezért a megfelelő élelemmel és vízzel készüljünk! Egyéb ajánlott felszerelések: túracipő vagy túrabakancs; réteges túraruházat; a navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Biztonsági előírások

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot. 

Kiadványok

Térképek

 

 • Békés megye térképe (M=1: 125 000; Hiszi-Map Kiadó)