AK-07

Dévaványa - Vésztő vá.
táv
47,4 km
szint + / -
20 m / 25 m
menetidő
11 óra 50 perc
bélyegzőhelyek
6
Túraleírás
Teljes leírás

Az Alföldi Kéktúra Dévaványát és Vésztőt összekötő, közel 50 km hosszú szakasza kiváló példa arra, hogy az alföldi térszínek is ugyanolyan gazdagok természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékekben, mint domb- és hegyvidéki társaik.

Az Alföldi Kéktúra Dévaványa és Vésztő közötti, csaknem 50 km hosszú szakasza szinte asztallap simaságú kistájakon halad keresztül, amelyeket a Körösök és mellékfolyói alakítottak ki az utóbbi néhány százezer évben. A finomszemű folyóvízi üledékekkel borított területek felszínének nagy részén mezőgazdasági művelés folyik, a természetes állapotban megmaradt élőhelyek száma elenyésző. A gátakkal és belvízelvezető csatornákkal behálózott területek azonban így is számos, a maguk nemében egyedülálló természeti és kulturális értéket rejtenek.

Ha időnk engedi, érdemes kicsit szétnéznünk Dévaványa városában, ahol több műemlék és kiállítóhely van. A várost kelet felé elhagyva nyílegyenesen gyalogolunk szántóföldek és legelők között, ahol egy-egy régi gázkút torzója tűnik fel. A Folyás-ér menti erdőket elhagyva dél felé fordulunk, és Körösladány templomtornyát célozzuk be. Mielőtt azonban beérnénk a városkába, ókori építmények mesterséges földművei várnak ránk. Több ezer évvel ezelőtt felmagasított, de sajnos az elmúlt évtizedekben elszántott kunhalom „pozitív”, valamint a római felügyelet alatt a szarmaták által épített Csörsz-árok „negatív” terepformája késztet megállásra itt.

A Sebes-Körös partján elhelyezkedő Körösladány műemlékekben gazdag városa megér egy pár órás nézelődést; a látnivalók közül a Wenckheim-Merán-kastély klasszicizáló épülete emelendő ki. Ezután a Sebes-Körös gátján haladunk Vidratanya felé. Félúton mindenképp érdemes elővenni a fényképezőnket, ugyanis lencsevégre kaphatjuk a Sebes-Körös és a Berettyó nagy találkozását. A gátat Vidratanyánál hagyjuk el, majd hosszú tekergés vár ránk a Holt-Sebes-Körös vízere mellett, mígnem megérkezünk a Tiszántúl egyik legjelentősebb régészeti bemutatóhelyére, a Vésztő–Mágor Történelmi Emlékhelyre. Itt többek között besétálhatunk egy ősi lakódomb belsejébe, ahol mint egy könyv lapjai, úgy mesélnek a kultúrrétegek az elmúlt évezredek errefelé megtelepedett emberi közösségeiről. Sétát tehetünk az ősi Csolt-monostor kövei között is.

A történelmi emlékhelyet elhagyva, szintén a Holt-Sebes-Köröst követve, a látnivalókban gazdag kis-sárréti városkában, Vésztőn fejezzük be vándorlásunkat.

Tippek

 • Körösladányban érdemes kicsit több időt is eltöltenünk, hiszen a Körös-parti település műemlékekben, parkokban és köztéri szobrokban rendkívül gazdag.
 • A Vésztő–Mágor Történelmi Emlékhely a Tiszántúl egyik legfontosabb régészeti lelőhelye, ahol lépten-nyomon az évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt itt élt emberi közösségek kézzelfogható múltja köszön vissza, parkosított környezetben.
 • Vésztő a Kis-Sárrét műemlékekben gazdag kisvárosa, amelynek központjában szépen felújított köztéri épületek, kiállítóhelyek várnak ránk.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Dévaványa  9,2  Folyás-ér  10  Körösladány  11,8  Vidratanya  11,4  Csolt-monostor  5  Vésztő vá.

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Körösladány (AKPH_30): Körösladány vasútállomás, Körösladány, gyógyszertár buszmegálló
 • Vidratanya (AKPH_31): Szeghalom, Szivattyútelep buszmegálló (Gyula, Békéscsaba és Szeghalom irányába)
 • Csolt-monostor (AKPH_32): Csolt Monostor buszmegálló (Vésztő, Gyula, illetve Szeghalom felé)
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
9,2
menetidő
2:20
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
10
menetidő
2:30
szint + / - (m)
0 / 5
táv (km)
11,8
menetidő
3:00
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
11,4
menetidő
2:50
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
5
menetidő
1:10
szint + / - (m)
5 / 5
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Dévaványa:

 • A Gyoma – Vésztő vonalon vonattal is eljuthatunk ide, Dévaványa állomásig utazzunk.
 • Szeghalom, Békéscsaba és Kisújszállás és Eger felől távolsági buszokkal a Dévaványa, vasútállomás bejárati út megállóig utazzunk.

Vésztő:

 • A Békéscsaba-Gyoma-Püspökladány vonalon vonattal érkezve a Vésztő állomásig utazzunk.
 • Békéscsaba felől busszal is érkezhetünk, ekkor a Vésztő, Kertmegi elágazás megállónál szálljunk le. A vésztői vasútállomásról is mehetünk egy megállót.

Megközelítés

Dévaványa:

 • A vasútállomásról induljunk el az Állomás utcán, majd balra a Sport utcára fordulunk. Az első keresztutca a Szeghalmi út, itt tudunk bekapcsolódni a Kéktúrába (300 m).

Vésztő:

 • A pecsétet vasútállomáson találjuk. Innen a Bartók Béla utcán kb. 650 méter múlva érjük el a K jelzést a Szőlőskert és a Kossuth Lajos utca sarkán.
 • A buszmegállótól 100 méterre tudunk becsatlakozni a Kékbe. Ha pecsételni is szeretnénk, akkor még tennünk kell egy kitérőt a vasútállomásig (kb. 1 km oda-vissza). 

Parkolás

 • Dévaványán az állomás előtt találunk néhány parkolóhelyet.
 • Vésztőn a vasútállomás előtt találunk parkolót.

Felszerelés

A szakasz kevés települést érint, ezért megfelelő élelemmel és vízzel készüljünk! Egyéb ajánlott felszerelések: túracipő vagy túrabakancs, réteges túraruházat, a navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Biztonsági előírások

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot. 

Kiadványok

Térképek

 • Békés megye térképe (M=1: 125 000; Hiszi-Map Kiadó)