AK-09

Berettyóújfalu - Létavértes
táv
67,4 km
szint + / -
75 m / 45 m
menetidő
17 óra 00 perc
bélyegzőhelyek
9
Túraleírás
Teljes leírás

Az Alföldi Kéktúra 9. szakasza változatos felszínű kistájakon vezet Berettyóújfalutól Létavértesig. A K jelzés eleinte a Berettyó gátján és egykori árterein vezet, Pocsajt elhagyva viszont egy teljesen más karakterű, lösszel fedett, kiemelt térszínre (Érmellék) mászunk fel.

Az Alföldi Kéktúra 9. szakaszán Berettyóújfalutól Létavértesig gyalogolunk, az ezen a vidéken már megszokott, vízfolyások által kiformált kistájakon keresztül. Bőven lesz részünk gátmenetekben (Berettyó, Ér-főcsatorna) is, de az útvonal nagyobb részt elhagyott folyómedrekkel tarkított, napjainkban már a mezőgazdaság céljait szolgáló térszíneken vezet. 

A néhai Bihar vármegye székhelyéről, Berettyóújfaluból a K jelzés a Berettyó gátján kanyarog kelet felé, Szentpéterszeg, Gáborján és Hencida településeket érintve. A községek mindegyikéhez közeledve messziről vonzzák a tekintetet a református templomok. Szentpéterszeg és Gáborján között egy bronzkori földvár helyét kereshetjük fel, Hencida határában pedig az alföldi tölgyesek egyik utolsó hírmondóját, a védett Csere-erdőt. A Berettyó gátjáról a mentesített területek felé nézelődve a belvizek által szépen kirajzolt, napjainkra már feltöltődött–elhagyott folyómedreket tanulmányozhatunk, amelyek a Berettyó–Kálló köze kistáj jellegzetes felszínformái.

Hencida után a Bihari-sík kistájon kalandozunk tovább, ahol Bojt, Nagykereki és Kismarja tartogatnak látnivalókat. Nagykerekiben a Bocskai család ősi várkastélyát kereshetjük fel, míg Kismarján Bocskai István fejedelem nyughelyét a református templom alatti kriptában. Szintén Kismarján sétálhatunk fel a Bocskai-várdomb földművére, ahol hajdanán a család várkastélya állott.

Pocsajnál ismét visszatérünk a Berettyó–Kálló köze kistájra, ahol az Ér-főcsatorna által elfoglalt völgyben másszuk meg az Érmelléken „hátán ülő” Laponya-halmot, ahonnan az Ér-völgyre letekintve nehéz elhinni, hogy pár tízezer évvel ezelőtt az Ős-Tisza hömpölygött a völgyben. A lösszel fedett Érmellék szántóföldjei között, Cserekert érintésével jutunk el Létavértesre, a szakasz befejező pontjára.

Tippek

 • A szakasz települései bővelkednek látnivalókban, amelyek megtekintése mindenképpen ajánlott, ezért érdemes a szintidőbe betervezni őket. Ezek közé tartozik a berettyóújfalui Bihari Múzeum, a nagykereki Bocskai István Emlékkiállítás vagy a kismarjai Bocskai-kripta a református templomban.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Berettyóújfalu  7,1  Szentpéterszeg  8,5  Hencida  12,3  Bojt  6,1  Nagykereki  9  Kismarja  6,8  Pocsaj  8,6  Cserekert  8,4  Létavértes

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Szentpéterszeg (AKPH_42_B): Szentpéterszeg, autóbusz-váróterem

 • Hencida (AKPH_43): Hencida, templom buszmegálló (Berettyóújfalu és Debrecen felé)
 • Bojt (AKPH_43_B): Bojt, autóbusz-váróterem

 • Nagykereki (AKPH_44_1; AKPH_44_2): Nagykereki, posta (buszmegálló); Nagykereki, vasútállomás

 • Kismarja (AKPH_45_1; AKPH_45_2): Kismarja, községháza (buszmegálló); Kismarja, vasúti megállóhely

 • Pocsaj (AKPH_46): Pocsaj, községháza (buszmegálló); Pocsaj-Esztár vasútállomás (Debrecen–Nagykereki viszonylat)

 • Cserekert (AKPH_47): Létavértes, Cserekert, buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
7,1
menetidő
1:50
szint + / - (m)
5 / 0
táv (km)
8,5
menetidő
2:10
szint + / - (m)
5 / 0
táv (km)
12,3
menetidő
3:10
szint + / - (m)
10 / 5
táv (km)
6,1
menetidő
1:30
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
9,2
menetidő
2:20
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
6,8
menetidő
1:40
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
8,6
menetidő
2:10
szint + / - (m)
40 / 10
táv (km)
8,8
menetidő
2:10
szint + / - (m)
5 / 20
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • Vasúttal a  Biharkeresztes – Püspökladány vonalon a Berettyóújfalu megállóig utazzunk.
 • Távolsági és helyközi busszal Berettyóújfalu, autóbusz-állomás megállóig utazzunk, majd onnan helyi busszal a Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati út megállóig.

Létavértes:

 • Debrecen felől busszal érkezve a Létavértes, autóbusz-váróterem megállóban szálljunk le.

Megközelítés

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • A vasútállomástól a Vasút utcán kijutunk a Dózsa György utcára. A túloldali járdára átmenve jobbra indulunk tovább. Keresztezzük a síneket, majd az út alatt folytatódó utcán érjük el a pecsétet. Onnan egyenesen továbbmenve csatlakozunk be a Kéktúrába (850 m). 
 • A Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati úttól a folyó felé 300 métert gyalogolva találjuk a pecsétet. Onnan további 200 méter, és elérjük a K jelzést.

Létavértes:

 • A buszmegállóból elindulva a keresztben futó Nagyváradi utcán halad a Kéktúra. A szemközti Rózsa utcában, a Korona presszó bárpultjánál pecsételhetünk.

Parkolás

 • Berettyóújfalun a vasútállomás előtt találunk parkolót.
 • Létavértesen a nagylétai Művelődési Ház körüli utcákban tudunk parkolni (Árpád utca, Rózsa utca).

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Biztonsági előírások

 • Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Kiadványok

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzete