AK-06

Szarvas - Dévaványa
táv
75,8 km
szint + / -
55 m / 55 m
menetidő
19 óra 00 perc
bélyegzőhelyek
7
Túraleírás
Teljes leírás

Szarvasról több napnyi gyaloglás után Dévaványáig jutunk el az Alföld sík vidékén keresztül. Jelentős távot teszünk meg Észak- és Dél-Alföld találkozásánál a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árnyékban nem túl bővelkedő gátjain.

Az Alföldi Kéktúra Szarvas és Dévaványa közötti szakasza asztallap simaságú kistájakon, döntően gátak tetején kalauzolja vándorait. A Holt-Körös vízereivel behálózott, műemlékekben gazdag városkából, Szarvasról indulunk, erről a 18. század első felében felvidéki szlovákok által alapított településről, ahol Tessedik Sámuel Európa első gazdasági iskoláját hozta létre. Itt akár egy napot is érdemes eltöltenünk indulás előtt, hiszen látnivalók sokasága (Pl. Csáky-Bolza-kastély, Pepi-kert, Tessedik Sámuel Múzeum, Szárazmalom) vár ránk.

A történelmi Magyarország közepének közelében álló városból a Holt- és a Hármas-Körös gátjain jutunk el a komphoz, amelynek segítségével a Körös jobb partjára kelhetünk át. Innentől egészen Mezőtúrig a Hármas-Körös, valamint a Hortobágy-Berettyó-főcsatorna gátjain vezet utunk, ártéri erdők, szántóföldek, legelők és hangulatos holtágak mentén. Érintjük az egész Alföldi Kéktúra egyik leglátványosabb vízügyi műtárgyát, a Hortobágy-Berettyó árvízkapuját is. 

A hajdanán fazekasairól nevezetes Mezőtúr, a hangulatos alföldi mezővároska számos műemléket rejt: a városházát, a református nagytemplomot, a Túri Fazekas Múzeumot, az egykori zsinagógát, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Utána Ecsegfalváig az Alföldi Kéktúra útvonala a szabályozott és szabályozatlan Hortobágy-Berettyó gátján vezet, és a Balai-hídnál kiszállási lehetőséget kínál Túrkeve felé. Ecsegfalvánál a Mezőtúr–Karcagi-sík kistájat elhagyva hazánk egyik legtökéletesebb síksága, a Dévaványai-sík következik. A szikes pusztában, Réhely térségében, egy látogatóközpontban ismerkedhetünk meg a puszták élővilágával, így a túzokkal, Európa legnagyobb testű futómadarával is. Közel 80 km-es vándorlásunk egy kunhalom érintésével, Dévaványa vasútállomásán fejeződik be.

Tippek

 • Szarvason érdemes akár egy napot is eltölteni a számos turisztikai attrakció miatt; igazi élményt jelent a Holt-Körösön való sétahajózás, ahol a fedélzetről ismerhetjük meg a város történetét és látnivalóit.
 • Mezőtúr városa számos műemlékkel és múzeummal büszkélkedhet, ezek közül az egyik legérdekesebb a Túri Fazekas Múzeum, valamint az egykori zsinagógában üzemelő Városi Galéria.
 • A Balai-hídtól sétálhatunk be Túrkevére, ahol rögtön a városka szélén a termál- és élményfürdő szolgáltatásai várják a fáradt vándorokat.
 • Ecsegfalva és Dévaványa között feltétlenül nézzük meg a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot és a körülötte elterülő szikes puszta attrakcióit (pl. kilátó, tanösvény).

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Szarvas  18,4  Peresi gátőrház  7  Mezőtúr  13,9  Túrkeve  21,2  Ecsegfalva  9,3  Réhelyi Látogatóközpont  6,0  Dévaványa  

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Mezőtúr (AKPH_26): Mezőtúr vasútállomás, Mezőtúr, autóbusz-állomás
 • Túrkeve: Túrkeve, autóbusz-állomás (Mezőtúr és Kisújszállás felé)
 • Ecsegfalva (AKPH_27): Ecsegfalva, Csatornapart vagy Ecsegfalva, Berettyó vendéglő buszmegálló (Kisújszállás felé)
 • Réhelyi Látogatóközpont (AKPH_28): Dévaványa, Réhely buszmegálló (Békéscsaba, Dévaványa és Kisújszállás és Eger felé)
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
18,4
menetidő
4:40
szint + / - (m)
15 / 15
táv (km)
7
menetidő
1:40
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
13,9
menetidő
3:30
szint + / - (m)
10 / 10
táv (km)
21,2
menetidő
5:20
szint + / - (m)
20 / 20
táv (km)
9,3
menetidő
2:20
szint + / - (m)
0 / 0
táv (km)
6
menetidő
1:30
szint + / - (m)
5 / 5
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Szarvas, Körösvölgyi Látogatóközpont:

 • A Mezőtúr – Mezőhegyes vonalon vonattal is elérhetjük Szarvast, a Szarvas megállónál szálljunk le.
 • Távolsági vagy helyi (a vasútállomásról induló) busszal a Mezőtúri útelágazás megállóig utazzunk.

Dévaványa:

 • A Gyoma – Vésztő vonalon vonattal is eljuthatunk ide, Dévaványa állomásig utazzunk.
 • Szeghalom, Békéscsaba és Kisújszállás és Eger felől távolsági buszokkal a Dévaványa, vasútállomás bejárati út megállóig utazzunk.

Megközelítés

Szarvas, Körösvölgyi Látogatóközpont:

 • A buszmegállótól induljunk az elágazásig, és ahol a tábla is jelzi, forduljunk be a Körösvölgyi Látogatóközpont felé. Egyenesen haladunk, 400 m műlva becsatlakozik a Kék. Átmegyünk az Annaligeti hídon, még egy kicsit megyünk, és bal kéz felől találjuk a Látogatóközpontot, ahol a pecsét vár minket (1 km).

Dévaványa:

 • A vasútállomásról induljunk el az Állomás utcán, majd balra a Sport utcára fordulunk. Az első keresztutca a Szeghalmi út, itt tudunk bekapcsolódni a Kéktúrába (300 m).

Parkolás

 • Szarvason a Körösvölgyi Látogatóközpontnál találunk parkolót.
 • Dévaványán az állomás előtt találunk néhány parkolóhelyet.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Biztonsági előírások

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot. 

Kiadványok

 

Térképek

 • Békés megye térképe (M=1: 125 000; Hiszi-Map Kiadó)