Tudástár

Így használd az MTSZ térképportálját

2022.02.03.
Így használd az MTSZ térképportálját

A térinformatika iránt érdeklődőkön kívül harcedzett, vájt fülű és kezdő túrázóknak egyaránt ajánljuk a Magyar Természetjáró Szövetség térképportálját, a turistaterkepek.hu-t. Néhány pontban összegyűjtöttük, hogy miért hasznos ez a több interaktív térképi alkalmazásból álló felület, és hogyan nyújthat segítséget a túratervezéshez.

  • a web app (web mapping applicaion-a szerk.) segítségével a hazai gyalogos turistaút-hálózatról és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra elemeiről és fejlesztéseiről tájékozódhatsz.
  • az asztali gépen és mobileszközön egyaránt elérhető téradatok az Alföldi, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Országos Kéktúra mentén kihelyezett bélyegződobozokról, az aktualizált útjelző-táblákról, a kéktúra szakaszok úttípusairól és az útburkolatok fajtáiról adnak információt. Utóbbi kettő akkor hasznos, ha szeretnénk előre tudni, hogy a tervezett útvonalon mennyi aszfaltos út vár ránk, vagy egy kiadós eső után a földes utak arányát figyelembe véve mekkora sárra számíthatunk.
  • a kéktúrákon kívül arra is fény derül, hogy 2015-től napjainkig az MTSZ Jelzésfestés pályázatának keretében hol és kiknek köszönhetően újultak meg a turistajelzések.
  • akkor is érdemes böngészni a turistaterkepek.hu-n, ha szeretnénk rálátást nyerni a Magyarországon felmért turistautak hálózatára és nyilvántartására, valamint az MTSZ-nél regisztrált természetjáró civil szervezetek elhelyezkedésére és elérhetőségeire.
  • a web appon megjelenő adatokat az MTSZ felmérő kollégái speciális eszközökkel gyűjtik össze egy egységes módszertan és szempontrendszer alapján. Az így előállt hiteles és megbízható forrásból származó adatokat az MTSZ térinformatikusai kezelik és frissítik folyamatosan.
  • mindezek mellett sok más olyan adatforrással is rendelkezik a turistaterkepek.hu, amik a túrázók hatékony tájékoztatását segítik.

A turistaterkepek.hu-n használt eszközök és magyarázatok

A publikus térképi alkalmazások szabványos sablon és felépítés szerint működnek, használatukat mindenki számára megkönnyítik az egységesített eszközök (ún. widgetek). A turistaterkepek.hu sablonját alapértelmezetten az alábbi 4 eszköz (widget) alkotja. Ezeket a térkép jobb alsó sarkában találjuk.


Rétegek: a térképhez hozzáadható rétegek listája, amit a nevük előtti doboz bepipálásával lehet megjeleníteni vagy eltüntetni. Esetenként a doboz előtti lenyitható nyíllal egy csoportrétegben lévő rétegek megjelenítését is korlátozhatjuk. A réteg neve utáni 3 pont-ra kattintva további lehetőségeket is kapunk, pl. a rétegre kattintva ne jelenjen meg felugró ablak (úgynevezett popup) információkkal. Ha a réteg neve szürke és inaktív, akkor jobban bele kell nagyítani/kicsinyíteni a térképbe, hogy megjelenjen az adott réteg információtartalma (pl. bélyegzőhelyek).

Jelmagyarázat: az aktuálisan látható rétegek jelkulcsát tartalmazza: milyen színnel és jelöléssel milyen adatot láthatunk a térképen.

Alaptérképek: a térkép alaprétege, ami “képként” fogható fel, hiszen csak megjelenítésre szolgál, nem lehet kattintással információt (felugró ablakot) elérni róla.

Információk: egy térképi réteg elemére kattintva felugró ablakban (popup) megjelenő információs blokk, ezt használva mindig a térkép szélén jobbra lent jelenik meg az ablak és nem a térkép egyéb részein (véletlenül ezzel kitakarva más adatokat).

Ezeken kívül a menüsor jobb felső sarkában a koordináták lekérését, a terület - és hosszmérést, az adatok táblázatos megjelenítését és különféle szűrését (pl. csak aszfaltos burkolatú utak megjelenítése) nyomtatást, saját pozíció/helyzet jelölését, térkép megosztását és kereső mezőt is találunk.

A turistaterkepek.hu kiemelt térképei


Országos Kékkör bélyegzőhelyei

Az Országos Kékkör aktuális útvonaláról és bélyegzőhelyeiről ad tájékoztatást. Mind az adott kéktúra szakasz, mind a bélyegzőhely adatai megjelennek felugró ablakban. Ugyanezek az adatok a kéktúra hivatalos oldalán is megtalálhatók, hiszen innen, a portálból történik az adatszolgáltatás, csak más formában, más térképi alkalmazásban.


Országos Kékkör útjellemzői

Az Alföldi, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Országos Kéktúra teljes nyomvonalán felmért utak úttípusairól és útburkolatairól nyújt információt. Nagyon hasznos a réteg és a szűrő funkció, ha a távolságon kívül arra is kíváncsi vagy, hogy például ösvényen vagy kerékpárúton, földes vagy aszfalttal borított úton fogsz gyalogolni.


Kéktúra útjelző-táblák

Túrázás közben számtalan lehetőség segíti a tájékozódást. A térképen, a tájolón, az applikáción és a turistajelzésen kívül léteznek úgynevezett útjelző-táblák is, amelyek az előbb felsoroltakhoz hasonlóan az eligazodást könnyítik. A fa oszlopra erősített kék és sárga táblák az Országos Kékkör és egyes tematikus utak mentén lettek telepítve. Ezek felülvizsgálata és frissítése folyamatosan zajlik, a térképen csak az aktualizált információkat és pontos útirányokat mutató táblákról értesülhetsz, ha rákattintasz a sárga tábla ikonra.


Jelzésfestés pályázati felület 2022.

2015-ben írta ki először Jelzésfestés pályázatát a Magyar Természetjáró Szövetség, aminek keretében az elkopott, terepen nehezen követhető turistajelzéseket festik újra a szakavatottak. 2015-2019 között csak a klasszikus (az Országos Kékkör kivételével a szabványos jelzések), majd 2020-tól már a kéktúra jelzésfestésére is megnyílt a pályázati lehetőség. Ez a térkép csak az adott évben felújított klasszikus és kéktúra turistaút-szakaszokról tájékoztat, de alapvetően ezen keresztül zajlik a pályázatok beadása és a festések készre jelentése, ezért a felület teljes körű használata csak az aktuális évi pályázóknak lehetséges.

Ahogy az előbb már utaltunk rá, 2015 óta minden évben kiírja Jelzésfestés pályázatát a Magyar Természetjáró Szövetség. Hogy 2015 és a tavalyi év között hol újultak meg a turistajelzések és a munkát melyik természetjáró civil szervezet végezte el, arra választ ad ez a térkép. Hasznos funkciója a jobb felső sarokban található egyesületek szerinti lekérdezés.


MTSZ Tagszervezetek

A Magyar Természetjáró Szövetség egy országos civil szervezet, ami a természetjáró infrastruktúra fenntartásáért és a természetjárás népszerűsítéséért aktívan tevékenykedő civil szervezeteket fogja össze. A térképen ezek elérhetőségeiről és elhelyezkedéséről kapsz tájékoztatást, az egyesületekre tudsz keresni is egészen 2013-ig visszamenően.


MTSZ Turistautak

Az MTSZ alapvetően három túraútvonal (az Alföldi, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Országos Kéktúra) fenntartását és karbantartását végzi, azonban a saját felmért adatai alapján nyilvántartást vezet a szabványos, gyalogos turistautakról is. Ez a térkép annak megfelelően frissül és bővül, ahogy halad a turistautak felmérése és az adatok feldolgozása.


Publikus WMS szolgáltatás

A WMS (Web Map Service) egy manapság nagyon elterjedt téradat-szolgáltatási formátum. Az MTSZ által felmért, szabványos jelzésű, gyalogos turistautakról nyilvántartott adatok egy olyan térképi réteget képeznek, amit önállóan lehet használni azokban a térinformatikai programokban és a mobilappokban, ahol lehetőség van az úgynevezett WMS réteg hozzáadására. A WMS hozzáadásához szükséges link a térkép fejlécében található.


További térképekért pedig kattints a folyamatosan bővülő Galéria menüpontra.

Kiegészítő információ: a turistaterkepek.hu felületén nincs lehetőség a regisztrációra. A bejelentkezés menüt az MTSZ arra jogosult szakmai partnerei használják.

Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak