OKT szakasz

OKT-24

Putnok - Bódvaszilas
táv
63,9 km
szint + / -
1755 m / 1740 m
menetidő
18 óra 50 perc
bélyegzőhelyek
9
Túraleírás
Teljes leírás

Minden kilométerében egyedi, karakteres Kéktúraszakaszon járunk. A fátlan, gyepes dombhátak hullámzása közül extremitásoktól sem mentes karsztvidékre, sziklabarázdás hegyoldalak és töbörlyuggatta fennsíkok közé érkezünk. És ami igazán különlegessé teszi túránkat, az a lehetőség, hogy betekintsünk a karszt belsejébe.

A félreeső, határhelyzetű Aggteleki-karszt nem csak elhelyezkedése miatt lóg ki hegységeink sorából. Kiterjedését nézve apró terület, mely középhegységi magasságokkal is alig büszkélkedhet: legmagasabb pontja a 604 méteres Fertős-tető, de jórészt az 500 métert sem haladja meg. Szerves egységet képez a határ túloldalán található folytatásával, a Szlovák-karszttal. Az együttesen Gömör-Tornai-karsztként ismert tájegység a Kárpátok karsztjelenségekben egyik leggazdagabb darabkája - nem véletlenül származnak a környékbeli tájnyelvből az olyan szavaink, mint például a zsomboly és a töbör.

A hegység délkeleti, magyarországi része kétosztatú: északi fele fedetlen, valódi karsztterület, ahol kissé hullámos felszínű fennsíkok és mély völgyek váltják egymást, jellemzőek a karsztbokorerdős, sziklakibúvásos, különösen meredek, szinte falat képező hegyoldalak is. A Kéktúra által nem érintett déli területen viszont a karsztosodó kőzeteket vízzáró rétegek fedik - ezek szerepe azért jelentős, mert a róluk lefutó vizek a nyílt (fedetlen) karszt határára érkezve a mélybe fejeződnek, és a hatalmas barlangrendszer vízfolyásait táplálják.

A világörökséghez tartozó Baradla-Domica-barlangrendszer 25 km-es összesített hosszával és impozáns cseppkőformációival, valamint jól kiépített turisztikai infrastruktúrájával lenyűgöző betekintés a karsztosodott mészkőtakaró gyomrába. Maga a barlangrendszer lényegében egy föld alatti folyóvölgy, mely a mészkövet szénsavtartalmával oldó, abban járatokat kialakító víz szüntelen munkájának következménye. Ahogy a terület fokozatosan kiemelkedett, a mélyben csörgedező patakok újabb barlangokat hoztak létre - ennek nyomán a Baradlában is több szint fut egymás alatt, illetve néhol óriási barlangszádák, régen kiemelt járatok nyílásai ásítanak a hegyoldalakban.

A sasbércek függőleges elmozdulásai különböző magasságba emelkedett fennsíkokat és köztük helyenként széles völgyeket eredményeztek. A Jósvafő fölötti, medencehelyzetű fennsík töbrökkel lyuggatott, hatalmas tisztása a hucul ménessel, illetve a Szelce-völgy erdők közé szorult, széles, száraz árka ezek legszebb megjelenési formái a hegyvidék hazai oldalán. A Ménes-völgyben ellenben hűs karsztvíz csobogása fogadja a kéktúrázókat, az erősen hátravágódott patak fűrészelő munkája a felső szakaszon szurdokszerű környezetet szül. A hideg vizű patakok, a hullámos felszínű fennsíkok és a széles völgyek, valamint rövid szurdokok mellett a bájos megjelenésű kaszálórétek és a karrmezős hegyoldalak látványa határozza meg az Aggteleki-karszt tájképét. A meredek lejtők némelyikét nagy területen a víz által kialakított barázdás sziklafelszínek, karrmezők (avagy ördögszántások) árkolják. A barlangnévadó aggteleki mészkőfal, a Baradla nevének szlovák megfelelője is meredek, sziklás hegyet és sziklaszirtet jelent.

A Kéktúra Putnokról elstartolva átvág a Borsodi-dombság erdős magaslatain, érinti a jégkorszaki növényekben gazdag Mohos-tavak egzotikusnak ható tőzegmohalápjait, majd megérkezik a szakasz egyik legbájosabb részére, a dombvidék fátlan, füves lankái közé. Mozdulatlan benyomást keltő, aprófalvas térségen vágunk át, miközben páratlan panorámájú dombhátakat keresünk fel. Zádorfalva után kevéssel erdőbe lépünk, így közelítjük meg Aggteleket, ahol a barlangnyílást rejtő sziklafal tetejére kapaszkodva érkezünk meg a karsztra. Könnyen felforrósodó klímájú, sziklagyepes-karsztbokorerdős lejtők után nemzeti parkhoz méltóan jó állapotú erdőkben folytatjuk utunkat Jósvafőig. A víz által meghatározott településképet hosszú erdei vándorlás követi, melyet rövid időre megszakít a Jósvafői-fennsík festői szépségű, töbörmezős rétje, amelyet a hucul ménes népesít be. Szelcepuszta meglátogatásával leereszkedünk a felvidéki hangulatú Ménes-völgybe, hogy aztán az Alsó-hegy fennsíkjára hágva tágas kaszálóréteket és a derenki polje tragikus sorsú településének emlékhelyét keressük fel. A későbbiekben megcsodálhatjuk a rövid, de emberpróbáló kapaszkodást követelő Szádvárt, hogy a hegység legszebb panorámáját élvezhessük, végül zsombolyok göröngyei közt kanyarogva érünk ki a Bódva völgyének peremére, ahol a Cserehát határán fejezzük be túránkat.

Tippek

 • Ha időnk engedi, térjünk be Gömörszőlős kis múzeumaiba, a nagyszerűen karbantartott, felújított parasztházakba! Ezzel megismerkedhetünk e nagyot változott, eldugott vidék múltjával, történetével, mindennapjaival, de támogathatjuk is a falu törekvéseit önnön életben tartására.
 • Aggtelek és Jósvafő környékén ugyan gyönyörű nyomvonalon vezet a Kéktúra, de az igazi csodavilág a lábunk alatt van: ha még kimaradt volna, szánjunk több napot a Baradla-Domica-barlangrendszer felfedezésére! Több különböző vezetett barlangtúra közül választhatunk.
 • Jósvafőn érdemes kitérőket tenni néhány óra erejéig: a karsztvízből táplálkozó, erdős környezetben fekvő Tengerszem tó smaragdzöld tükre és a falu mesekönyvbe illő, hazánkban egyedülálló, patakos központja a „kék országjárás" gyöngyszemei közé tartoznak.
 • Jósvafő után nagyon hosszú erdei vándorlás következik: ennek legidillibb megszakítási pontja Szelcepuszta nagyszerű turistaszállója (Borz-Alom Erdei Iskola) vagy a szintén itt álló kastélyhotel.
 • Ha megszállunk Szelcepusztán vagy Jósvafőn, jó döntést hozunk, ha szánunk egy fél napot hazánk talán legszebb völgyére, a páratlan fekvésű Szelce-völgyre.
 • Szelcepuszta és Bódvaszilas közt magasodik a meredek emelkedőn megközelíthető Szádvár. A kalandfilmbe illő hangulatú romegyüttes falairől a karszt legszebb panorámája nyílik. Nagyjából 1 órás kitérőt jelent, de a fáradalmakért cserébe feledhetetlen élményt kínál.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Putnok 11,2 Kelemér 2,3 Gömörszőlős 5,5 Zádorfalva 13,1 Aggtelek 5,1 Jósvafő 15 Derenk 7 Szabó-pallag erdészház 4,6 Bódvaszilas

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kelemér (OKTPH_118_1, OKTPH_118_2, OKTPH_118_3): Kelemér, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Gömörszőlős (OKTPH_119): Gömörszőlős, községháza buszmegálló
 • Zádorfalva (OKTPH_120): Zádorfalva, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Aggtelek (OKTPH_121_1, OKTPH 121_2): Aggtelek, Baradla-barlang és Aggtelek, Kossuth utca Barlang bejárati út buszmegállók
 • Jósvafő (OKTPH_122): Jósvafő, Szálló; Jósvafő, szálló bejárati út és Jósvafő, autóbusz-váróterem buszmegállók
 • Derenktől (OKTPH_123) 5,4 km-re: Szögliget, autóbusz-forduló buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
11,3
menetidő
3:20
szint + / - (m)
285 / 225
táv (km)
2,3
menetidő
0:40
szint + / - (m)
35 / 15
táv (km)
5,5
menetidő
1:30
szint + / - (m)
95 / 105
táv (km)
13,1
menetidő
3:50
szint + / - (m)
320 / 215
táv (km)
5,1
menetidő
1:40
szint + / - (m)
225 / 260
táv (km)
15
menetidő
4:30
szint + / - (m)
470 / 425
táv (km)
7
menetidő
2:10
szint + / - (m)
285 / 135
táv (km)
4,6
menetidő
1:10
szint + / - (m)
40 / 360
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • A putnoki vasútállomásra Miskolc felől érkeznek a vonatok, és oda is távoznak.
 • A Putnok, Fő tér buszmegállót a település főutcáján találjuk, a Kéktúra közelében.
 • A Putnok, vasútállomás bejárati út buszmegálló a vasútállomás épülete mellett van.
 • Bódvaszilas vasútállomásáról Miskolcra közlekednek a vonatok.
 • A Bódvaszilas, vasútállomás buszmegállóból több felé, köztük Miskolcra is utazhatunk.

Megközelítés

 • Putnokon a vasútállomást, és a központban lévő buszmegállót is érinti a Kéktúra.
 • A bódvaszilasi vasútállomásról a K+ jelzés vezet a Kéktúrára.

Parkolás

 • Mindkét település vasútállomása előtt találunk parkolóhelyet.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A fátlan dombok majd karsztfelszínek miatt nyáron, melegben kalap vagy fejkendő viselése ajánlott.

Biztonsági előírások

 • Az Aggteleki-karszt számos pontján találkozunk nyílt sziklagyepekkel vagy tágas kaszálórétekkel. Ezek klímája jóval melegebb környezetüknél, nyáron, meleg időjárás idején számítsunk forróságra! Ugyanez igaz az Aggtelektől délre eső szakasz fátlan dombhátaira is. Ezért valamilyen kalap vagy fejkendő viselése ajánlott.
 • A településeken kívül többnyire csak ingadozó vízhozamú források vannak, ezért bőséges folyadékkal készüljünk! Különösen igaz ez a forró, nyári időszakokra.

Kiadványok

Térképek

 • Aggteleki-karszt turistatérkép
 • A Kéktúra Putnok-Aggtelek szakaszát a Heves-Borsodi-dombságról készült, ritkán fellelhető turistatérképek tartalmazzák.