Hír

Tippek és tanácsok az OKT 8000. teljesítőjétől

Interjú | 2022.07.13.
Tippek és tanácsok az OKT 8000. teljesítőjétől

A Magyar Természetjáró Szövetség pontosan 61 évvel ezelőtt, 1961-ben vette át az Országos Kéktúra kezelését a Lokomotív Turista Egyesület jogelődjétől. A Hollóházától Írott-kőig vezető útvonal végigjárásához több tízezren kaptak eddig kedvet, és azok száma is szépen kerekedik, akik nemcsak elkezdik, hanem be is fejezik a teljesítést. Közéjük tartozik Hermann János is, aki nemrégiben vette át a 8000. számú jelvényt. Élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük őt.

Miért kezdtél el a kéktúrázni?

A szabadidőmet szeretem aktívan a szabadban tölteni, rendszeresen járok gyalog vagy kerékpárral túrázni az ország határain belül és kívül. Két barátom kezdte el az Országos Kéktúrát Hollóházáról indulva, a túra beszámolóik hatására csatlakoztam hozzájuk és kezdtem el a szakaszokat teljesíteni velük.

Milyen előkészületeket tettél a kéktúrázás előtt?

Fizikailag nem kellet felkészülnöm a túrázásra, mivel jó néhány hosszabb-rövidebb gyalogos teljesítménytúrát teljesítettem az elmúlt évek során. Továbbá rendszeresen járok Ausztriába és Szlovákiába hegyeket mászni.

A szakaszok tervezésekor, teljesítésekor a következő szempontokat vettem figyelembe: hány nap szabadidőm van túrázásra, előreláthatólag milyen lesz az időjárás, amennyiben kint alvás volt tervezve, hogyan tudom megoldani a kezdő és a végpontra történő eljutást lakóhelyemről. E három szempont alapján teljesítettem a szakaszokat, nem volt magam irányába elvárás, hogy sorban, egymás után vagy egy szakaszt melyik irányba gyalogoljam végig.

Volt állandó felszerelésed?

Amikor több napra mentem túrázni, akkor egy 70 literes hátizsákban vittem magammal sátrat, derékaljat, hálózsákot, időjárásnak megfelelő ruházatot, elegendő élelmet és vizet. Törekedtem a lehető legkevesebb felszerelést cipelni. Az egynapos túrákra csak a legszükségesebb néhány dolgot (élelem, víz) tettem a hátizsákomba.

Mennyi idő alatt jártad végig az OKT-t?

Nagyjából két és fél év alatt. Mikor elkezdtem nem volt célkitűzésem, hogy mennyi idő alatt járom végig. A pandémia alatt teljesítettem a legtöbb szakaszt, mivel nem hagyhattam el az ország határait.

Van kedvenc tájegységed?

A lakóhelyem közelében lévő Gerecse és Vértes a kedvenc tájegységem, ezekben az erdőkben kirándulok a legtöbbet. Zempléni-hegységben most jártam először, amely nagyon tetszett és tervezek visszatérni.

Felidéznél egy-két emlékezetes pillanatot?

A legemlékezetesebb túrám a Mátrában volt 2020. novemberben, mikor olyannyira alacsonyan volt a köd, hogy a hegycsúcsok kilátszottak belőle. Galyatetőről egészen távoli hegycsúcsok voltak láthatóak.

Adódtak-e nehézségek a kéktúra teljesítése közben?

Számomra az időjárás okozta a legtöbb kellemetlenséget,volt amikor gyalogoltam bokáig érő sárban vagy éppen tűző napon órákon keresztül. Falvakban nem sikerült minden esetben feltöltenem a készleteimet a már megszűnt vagy éppen zárva lévő élelmiszerüzlet vagy az elzárt/működésképtelen köztéri kutak miatt.

Mit tanácsolnál a kezdőknek, hogyan induljanak el, milyen előkészületeket tegyenek túrázás előtt?

Túrafelszerelések közül legfontosabb a megfelelő lábbeli, valamint csak a legszükségesebb felszerelést cipeljék magukkal. Számítsanak rá, hogy vannak szakaszok, amelyek 20-30 kilométeren keresztül nem érintenek lakott települést vagy a településen belül nincsen élelmiszerüzlet, vendéglátóhely. Ezért a túrázók sok esetben nem fogják tudni vagy nem érdemes megszakítani a teljesíteni kívánt szakaszt, ha tömegközlekedéssel utaznak. Nézzenek utána térképen, hogy esetlegesen hol és mikor tudják a túrát befejezni. Annak ellenére, hogy az útvonal végig turistajelzéssel jelölve van, töltsenek le offline turistatérképet, mert az nagyban megkönnyíti a tájékozódást.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak