Hír

Megújult a Gyermekkéktúra jelvény arculata

Közérdekű | 2021.05.01.
Megújult a Gyermekkéktúra jelvény arculata

Alig egy hónapja indult el a megújult honlap, és máris egy újabb jó hírrel érkezünk a kéktúra háza tájáról. Változáson ezúttal a Gyermekkéktúra, azon belül is a 300 kilométer után járó jelvény arculata ment át.

A korábban megszokott sötét tónusú árnyalatok helyett friss és üde színekben pompázik a szabálytalan négyszögalak, a hegyek felé kanyarodó gyalogút, a hegyek, az ég és az útszéli jelzőtábla is. A jelvény bal oldalára a Gyermekkéktúra, az aljára pedig az MTSZ OKT felirat került.

Az Országos Kéktúra és a Gyermekkéktúra szorosan összefügg egymással, hiszen ugyanaz az igazolófüzetük és az útvonaluk, sőt még a jelvényük között is sok hasonlóság van. A teljesítés szabályai azonban eltérnek, mégpedig az életkor és a megtett kilométerek tekintetében.

A gyermekkéktúrázók alsó életkorhatára hat, a felső pedig tizennégy év. Ez azt jelenti, hogy a hatodik születésnap naptári évében már hivatalosan elkezdhető a gyermekkéktúrázás és annak az évnek a végééig folytatható, amíg betölti a gyermek a tizennegyedik életévét.

A teljesítés pedig a következőképpen néz ki: az Országos Kéktúra útvonalán található 9 tájegység bármelyikén belül legalább 50 kilométer bejárását a felnőttekre vonatkozó kiírás szerinti bélyegzéssel és a túranap dátumozásával igazolni kell igazolófüzetben. Ha a teljesítő szeretne tájegységi jelvényhez jutni, akkor nincs más teendője, mint eljuttatni a füzetet az Magyar Természetjáró Szövetséghez ellenőrzés céljából. Ha az útvonalkövetés szabályai szerint lett vezetve a teljesítés, akkor jár a tájegységi jelvény. Ha a megtett kilométerek száma meghaladja a 300 kilométert, akkor az előbb említett tájegységin kívül a Gyermekkéktúra jelvényét is megkapja az ifjú kéktúrázó.

A teljesítésnek nem feltétele az, hogy a szakaszok egybefüggőek legyenek, hanem lehetnek több tájegységben, egymással össze nem függők sorozatai is. Az igazolt ellenőrző pontok között lejárt távolságot tekintjük teljesítettnek az ellenőrzés során. A gyermekként végigjárt szakaszok beleszámítanak a felnőtt teljesítésbe is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy kik voltak az első gyermekkéktúrázók, akkor olvasd el a Gyermekkéktúra történelméről írt cikkünket.

Top kulcsszavak
#kéktúra / #igazolófüzet / #ellenőrzés / #országos kéktúra / #ellenőr / #alföldi kéktúra / #TELJESÍTŐ / #bélyegzőfüzet / #országos kékkör / #ak / #okt / #rpddk / #rockenbauer pál dél-dunántúli kéktúra / #kéktúrázás napja / #kéktúrázás / #bélyegző / #pecsét / #turista magazin / #bélyegzés / #teljesítés / #kéktúra füzet / #ellenőrök / #bélyegződoboz / #pecsételés / #vonat / #pecsételőfüzet / #felelős / #bakony / #kerékpár / #ügyfélszolgálat / #kéktúrázó / #nyomvonalváltozás / #okk / #blogger / #vasút / #teljesítmény / #erdőlágotatási korlátozás / #zalaszántó / #gaja-patak / #emlékfilm / #igazolás / #magyar természetjáró szövetség / #busz / #menetrend / #rekorder / #gyerekkéktúra / #gyermekkéktúra / #autóverseny / #simonfa / #parkoló / #kerékpáros teljesítés / #gyenes károly / #motiváció / #mtsz / #gyalogos / #kedvezmény / #verseny / #jelvény / #rally / #kulcsosház / #római-fürdő / #gyalogos túra / #rockenbauer pál / #útvonal módosítás / #túramozgalom / #utazás / #tapasztalat / #bejelentés / #KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS / #kék bélyegző jelzés / #figyelmeztetés / #tudatos / #terep / #Csernus Lukács Gábor / #átkelő / #túra / #élmény / #koronavírus-járvány / #kirándulás / #kék sáv / #természetjáró / #változás / #vértes / #karbantartás / #rockenbauer pál dél dunántúli kéktúra / #nagy-séd-patak / #szállás / #volán / #interjú / #turistaútvonalak / #traveladdict / #közlekedés / #darázs / #alföld / #regisztráció / #OKT 3 / #csernus l. gábor / #jelzésfestési pályázat / #máv
Kapcsolódó tartalmak