Hír

Kéktúra inspirálta kalandregény – avagy mitől lesz kék a nyár?

Kéktúra | Szerző: Szabó Eszter | 2023.10.20.
Kéktúra inspirálta kalandregény – avagy mitől lesz kék a nyár?

Nemrég került a kezembe egy frissen megjelent ifjúsági regény, amibe kíváncsiságból belelapoztam – és annyira beszippantott a történet, hogy le sem tudtam tenni. Sz. Vágó Kinga #Kéknyár című könyve izgalmas, fordulatos, mókás, és emellett tanulságos nemcsak a kamaszok, hanem az idősebb korosztályok számára is.

Egy zűrös kamasz zűrös nyara

A történet főszereplője Eric, egy Amerikában élő tizenéves, aki magyar származásával kilóg a sorból. Hogy ne cikizzék, piszkálják folyton, belép egy bandába, ahol a tagságért igencsak meg kell küzdeni: teljesíteni kell az eleinte gyerekes csínynek tűnő ártatlan, majd egyre durvább megbízásokat. Közben rákap a cigire, hanyagolja a sulit, és egyre sűrűbben vendégeskedik az igazgatói irodában. Amikor végképp kicsúszik a lába alól a talaj, kétségbeesett anyukája magyarországi barátnőjéhez küldi a nyári szünidő idejére. A fiatal srác kegyetlen büntetésként éli meg, hogy a „világ végére” száműzik, ám ahogy belecsöppen az erdőszéli házikóban élő háromgyerekes család mindennapjaiba, hirtelen minden átalakul. Az új hely csupa rejtély, egészen másfajta emberi kapcsolatokkal, szabályokkal – de idővel kiderül, hogy itt sem lehet elkerülni a zűrt. Megjelenik a lopás, gyújtogatás, a zaklatás, egészen más szemszögből, mint Amerikában… Mindezt egy rendőrről szóló, látszólag teljesen idegen szál zilálja még kuszábbra, ami a regény legvégén, éppen kéktúrázás közben bogozódik ki.

A sztori pörgős, szinte olvastatja magát.

Az írónő varázslatos képekben mutatja be a kamaszok világát: az igaz barátságot, a bizalom törékenységét, a testvéri szeretetet, a szülő-gyermek viszony döccenőit, az adott szó erejét, a bimbózó szerelem kibontakozását, a megbocsátást. Semmi szájbarágós didaktika: a történeten keresztül finoman bontakozik ki, mennyiféle feszültség lappang egy látszólag idilli családban is. Mintha csak velünk történne, átérezhetjük, hogyan okoz egy egyszerű mondat fájdalmat, amiből elhallgatás, majd hazugság burjánzik. Ebből az örvényből nehéz kikerülni… de nem lehetetlen. Olvasás közben magunk is rájövünk, milyen könnyen ítélkezünk mások felett, ám kiderül, hogy akit elsőre negatív színben láttunk, sokszor maga is áldozatként keveredett valamibe: jót akart, ám akármennyire igyekezett, végül ő lett a fekete bárány. És amikor már úgy érezzük, nincs tovább, akkor is van megoldás – csak nem látjuk, mert annyira magukkal sodortak az események. Egy fordulatokkal teli elbeszélésbe puhán becsomagolva kapjuk meg, hogy minden gödörből van kiút.

A Kéktúra, mint a történet egyik helyszíne

A szerző látványos képekben tárja elénk hazánk természeti értékeit. Egy városi betondzsungelből Magyarországra toppanó kamasz szemével csodálkozhatunk rá a körülöttünk hullámzó, változatos táj sokszínűségére. A fordulatos cselekmény díszletét különleges sziklaformák, csörgedező patakok, sűrű erdők, színes tollú madarak adják. A szereplők bőrébe bújva elképzeljük, milyen lehetett a kilomérternyit a föld alá nyúló uránércbánya mélyén dolgozó munkások egy napja, milyen élményekkel lettek gazdagabbak a Kéktúra útvonalát sátorral és hátizsákkal járó kirándulók, de arról is képet kapunk, hogy az emberi gondatlanság miatt mekkora károkat okoz a pusztító erdőtűz. Miközben a szereplők egy nyomozás kellős közepébe csöppennek, megismerjük a festői magyar táj szépségeit -

és a regény második részében a kéktúrázás kulisszái mögé is bepillanthatunk a szakaszolástól kezdve az igazolófüzeten és bélyegzésen át a túrajelvényig.

A történet végén a szereplők a kék jelzéseket követik a Dél-dunántúli Kéktúra egy mecseki szakaszán, ahol az eddig nem odaillő kirakós darabkák meglepő fordulattal állnak össze.

Ebben a lebilincselő regényben a remek túratippek mellett az olvasók biztatást kapnak a mindennapi élet nehézségeihez. A könyv segítséget adhat egy zaklatással, bántalmazással, hazugságokkal küszködő kamasznak, támpontokat a kamaszproblémák felett értetlenül álló szülőknek vagy az unokájukat megérteni szándékozó nagyszülőknek – de ugyanolyan izgalmas bevezetése lehet egy közös családi túrának is – ha igazán stílusosak akarunk lenni, akkor az Országos Kékkör valamelyik szakaszát választjuk hozzá.

A könyv és a Kéktúra

Sz. Vágó Kinga #Kéknyár című könyvét a szerző bevallása szerint Rockenbauer Pál Kéktúra-filmjei is inspirálták. A regényben a Dél-dunántúli Kéktúra mecseki szakasza “szerepel” a Jakab-heggyel, a csodálatos panorámájú Zsongor-kővel és az abaligeti barlanggal. A 2023 őszén megjelent ifjúsági könyv természetjárással foglalkozó részeit a Magyar Természetjáró Szövetség lektorálta. A könyv októberi, pécsi bemutatóját követő kerekasztal-beszélgetésen Németh Csaba, az MTSZ szakmai vezetője, valamint a Mecsekerdő Zrt. munkatársa is részt vett a szerző meghívására.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak