Hír

Így túrázz felelősen nyáron is!

Közérdekű | 2021.06.22.
Így túrázz felelősen nyáron is!

Nem okozunk nagy meglepetést a kéktúrázás hivatalos honlapján azzal az állításunkkal, hogy túrázni, azon belül pedig kéktúrázni a világ egyik legklasszabb dolga. Edzi a testet és a lelket, az útközben tanult, látott és hallott tudnivalók pedig az elmét is jó kondiban tartják. Most, hogy a hazai természetjárók egy része a vízpartokon keres menedéket a meleg elől és a járványügyi szabályok is kedvezően változtak, már érezhetően kevesebben vagyunk egyszerre az erdőben, így talán jobban tudunk figyelni egymásra és magunkra is. No, meg a természetre! Összegyűjtöttünk pár praktikusan tudnivalót arról, hogyan túrázhatunk felelősen, a kéken is.

Szeresd és védd a természetet! Ha tanácstalan vagy a szemetelés kérdését illetően, akkor a következőt javasoljuk: az erdei pihenőhelyeken kihelyezett kukákat inkább ne használd, vidd haza a hulladékot! Az erdei szemeteseket ugyanis jóval ritkábban ürítik, mint a településeken lévőket, ha pedig felhalmozódik a szemét, akkor azt az állatok széttúrhatják, a szél szerte hordja, ami (sajnos) veszélyt jelent rájuk és az erdő ökológiájára is.

Ismerd és tartsd szem előtt az erdőjárás írott és íratlan szabályait, amikről Tudástár anyagunkban olvashatsz.

A kéktúrázás az a típusú „becsületkasszás túrázás”, aminek a teljesítését néhány szabálytól eltekintve saját magad alakíthatod rugalmasan. Hogy függ össze a kéktúra és a becsületkassza? Arra ebben a cikkben megtalálod a választ.

A jól ismert és mindenki által elsőként bejárt főváros környéki kéktúra szakaszokat cseréld le a tőled távolabbi, messzebbi szakaszokra! Előre tervezd meg a túráidat, szánj erre elegendő időt, így mind a közlekedést, mind a szállást és ellátást előre átgondolhatod. Készülj fel a térségből, meglátod, sokat segít, ha úti célodról előre olvasol.

Felelősen túrázni figyelmet és fegyelmet is jelent, egymás iránt és ez erdők-mezők iránt is. Ám ha mindannyian így vágunk neki a vándorlásnak, nem csalódhatunk!

Top kulcsszavak
#kéktúra / #igazolófüzet / #ellenőrzés / #ellenőr / #országos kéktúra / #alföldi kéktúra / #TELJESÍTŐ / #bélyegzőfüzet / #országos kékkör / #ak / #okt / #rpddk / #rockenbauer pál dél-dunántúli kéktúra / #kéktúrázás / #kéktúrázás napja / #kéktúra füzet / #bélyegző / #pecsét / #turista magazin / #bélyegzés / #teljesítés / #nyomvonalváltozás / #okk / #ellenőrök / #bélyegződoboz / #pecsételés / #vonat / #pecsételőfüzet / #felelős / #bakony / #kerékpár / #ügyfélszolgálat / #kéktúrázó / #turistaútvonalak / #volán / #interjú / #közlekedés / #darázs / #traveladdict / #alföld / #csernus l. gábor / #regisztráció / #OKT 3 / #jelzésfestési pályázat / #máv / #vasút / #teljesítmény / #blogger / #gaja-patak / #erdőlágotatási korlátozás / #zalaszántó / #emlékfilm / #igazolás / #busz / #magyar természetjáró szövetség / #menetrend / #rekorder / #gyerekkéktúra / #gyermekkéktúra / #parkoló / #autóverseny / #simonfa / #gyenes károly / #motiváció / #kerékpáros teljesítés / #kedvezmény / #mtsz / #gyalogos / #verseny / #jelvény / #római-fürdő / #rally / #kulcsosház / #útvonal módosítás / #gyalogos túra / #rockenbauer pál / #utazás / #túramozgalom / #bejelentés / #tapasztalat / #kék bélyegző jelzés / #KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS / #figyelmeztetés / #tudatos / #terep / #túra / #Csernus Lukács Gábor / #átkelő / #koronavírus-járvány / #élmény / #kék sáv / #kirándulás / #változás / #vértes / #természetjáró / #karbantartás / #rockenbauer pál dél dunántúli kéktúra / #nagy-séd-patak / #szállás
Kapcsolódó tartalmak