Hír

Egy Gyerekkéktúra teljesítő, aki végigjárta az Országos Kéktúrát

Interjú | 2022.01.26.
Egy Gyerekkéktúra teljesítő, aki végigjárta az Országos Kéktúrát

A tízéves Kalmár Ádám összegyűjtötte a Gyerekkéktúra 9 tájegységi jelvényt, a 300 kilométer teljesítése után járó Gyermekkéktúra jelvényt, egy sorszámozott Országos Kéktúra jelvényt valamint egy gomblyuk jelvényt. A kérdés jogos: hogyan lehetséges mindez? Úgy, hogy Ádám alig négy év alatt nemcsak a Gyerekkéktúrát, hanem az Országos Kéktúra teljes távját is végigjárta. A szülei hozzájárulásával Ádám válaszolt néhány kérdésünkre.

MTSZ: Hol hallottál először a kéktúrázásról?

Kalmár Ádám: A szüleimtől. Igazából együtt kezdtünk el kéktúrázni.

Hány évesen kezdted el az Országos Kéktúrát?

K.Á.: Három és fél éves koromban kezdtem a szüleimmel a kéktúrázást, már a saját lábamon, de még pecsételő füzet nélkül. Amikor hat éves lettem, végre lehetett nekem is saját füzetem és elkezdhettem gyűjteni a pecséteket.



Voltak emlékezetesen nehéz szakaszok?

K.Á.: Azok a szakaszok voltak nehezek, amiken semmi érdekes látnivaló nem volt, például Tapolca és Lesenceistvánd között hosszú betonút. (Akkor még ott vezetett az Országos Kéktúra útvonala-a szerz.)

Mik voltak a legszebb emlékek?

K:Á: A sátrazások, a barlangok és a kilátók a legkedvesebb emlékeim. A kilátókban néha féltem, hogy eldől, de azért nagyon szerettem őket.

Van kedvenc tájegységed?

K.Á.: A Bükk és a Mátra, mert mindkettő szép és változatos, és vannak bennük megmászandó magas csúcsok.



Tudsz olyan osztálytársadról vagy barátodról, aki a példádat követve kedvet kapott a kéktúrázáshoz?

K.Á.: Sok ismerősünk kezdte az elmúlt években a kéktúrázást, lehet, hogy a mi példánk is szerepet játszott ebben.

Van természetjáró példaképed?

K.Á.: Az apukám. Ő több 100 km körüli teljesítménytúrát is teljesített.

A szüleid is kéktúra teljesítők?

K.Á.: Igen, együtt kezdtük a kéktúrázást, csak én maradtam le a szüleimtől a hivatalos teljesítéssel, mert a 6 éves korom előtti szakaszokat újból bejártuk.

Merre fogtok túrázni 2022-ben a szüleiddel?

K.Á.: Korábban már elkezdtük az Alföldi Kéktúrát és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát is. Úgy tervezzük, hogy télen elsősorban az Alföldi Kéktúrán, tavasszal és nyáron inkább a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán gyűjtjük a kilométereket és az élményeket.



Ezúton is gratulálunk Ádámnak a Gyerekkéktúra és az Országos Kéktúra teljesítéséhez! További sok szép túraélményt kívánunk a Kalmár családnak!


Tudnivalók a Gyerekkéktúráról

57 évvel ezelőtt a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Úttörő Szövetség létrehozta a mai napig kedvelt és nagy népszerűségnek örvendő Gyerekkéktúrát, igaz, akkoriban Úttörőkéktúrának illett nevezni. A Gyerekkéktúra útvonala és igazolófüzete megegyezik az Országos Kéktúráéval, sőt még az is stimmel, hogy bélyegzéssel és dátumozással kell igazolni az útvonalkövetést. A gyerekekre és a felnőttekre vonatkozó teljesítés szabályai két ponton térnek el egymástól. Ebből az egyik az életkor: a hatodik születésnap évének első napjától egészen a tizennegyedik szülinap évének utolsó napjáig tekinthető valaki Gyerekkéktúra teljesítőnek. Természetesen a hatéves kort megelőzően is lehet kéktúrázni, csak az a gyerekkéktúra teljesítésekor nem vehető figyelembe, viszont a felnőtt teljesítésbe beleszámít. A másik lényeges eltérés a megtett távolság mértéke. A kiírás szerint az, aki az összesen 9 tájegységen belül legalább 50 kilométert legyalogol tájegységenként, az megkapja az adott terület jelvényét. Ha pedig az Országos Kéktúra teljes útvonalán megtesz legalább 300 kilométert, annak a tájegységi jelvényeken kívül Gyerekkéktúra jelvény lesz a jutalma.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak