Hír

Darázsveszély az Országos Kékkör mentén

Közérdekű | 2023.06.26.
Darázsveszély az Országos Kékkör mentén

Az Országos Kékkört járó túrázóktól folyamatosan érkezik bejelentés arról, hogy darazsak fészkelnek egyes bélyegződobozokban, útjelző táblákon vagy információs táblák tetőrésze alatt.

A hozzánk beérkezett bejelentések alapján a térképet böngészve tájékozódhattok a veszélyes helyekről, így pl. a bélyegződobozba telepedett darazsakról is a Figyelmeztetések oldalunkon. Nyáron, amikor a legtöbb darázzsal van esélyünk összefutni, jó ötlet lehet egy darászriasztó spray beszerzése, főleg, ha valaki az Alföldi Kéktúrán tervez túrázni - a sok nyílt terep miatt itt ugyanis még gyakrabban találják meg a darazsak a Kéktúra pecsételődobozait. Ha pecsételődobozban vagy saját, azaz OKK-s útjelző- és információs táblán található a darászfészek, kollégáink minden esetben intézkednek (persze ez beletelhet néhány napba a bejelentés beérkezésétől számítva).

De mivel a darazsak természetes élőhelye az erdő, ők ott vannak otthon, így mindenképpen fokozott óvatosságra és figyelemre van szükség erdőjárás, kirándulás, kéktúrázás során. Alább néhány jó tanács és szabály, amivel minimalizálhatjuk a találkozás okozta kellemetlenségeket.

  • Lehetőség szerint csak a kijelölt turistaúton közlekedj!
  • Kerüld a természetes és mesterséges üregekbe nyúlkálást, vagy azok piszkálását!
  • Ha a kéktúra mentén kihelyezett bélyegződobozokba nyúlsz, előtte mindig nézz bele, nincs-e darázs a dobozban. Ha bármelyikben találkozol darázsfészekkel, akkor ne erőltesd a bélyegzést! Elég egy távolabbi fotó, amin látszol Te és a bélyegzőhely, így hitelt érdemlő módon igazolhatod a bélyegzőhely felkeresését.
  • Természetesen, ha jelzed felénk a darázsveszélyt, kollégáink intézkednek az elhárításról (abban az esetben, ha a darázsfészek bélyegződobozban vagy saját útjelző- és információs táblán található).
  • Mielőtt a letelepednél akár a földre, akár egy pihenőhelyen, nézd meg, hogy a fűben, a padok és az asztalok körül, földi üregekben nem láthatóak-e darazsak. Ha étkezni kezdesz, akkor mindig nézd, mibe is harapsz!
  • Ha darázs közelít feléd, akkor kerüld a csapkodást, hadonászást, mert a mozdulatokat veszélyként érzékelik, agresszívabbá válnak tőle. Az izzadtság vagy egy már elpusztított darázs által kibocsátott illatanyag további támadásra ingerelheti a rovart!
  • Ha valaki allergiás a darázscsípésre, ne induljon erdei túrára gyógyszer, önadagolós adrenalin injektáló toll nélkül.
  • Baj esetén hívjunk segítséget, amihez a feltöltött telefon mindig legyen kéznél!
Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak