Hír

Az Alföldi Kéktúra első hivatalos teljesítője

Interjú | 2021.05.14.
Az Alföldi Kéktúra első hivatalos teljesítője

Közel egy évtized telt el a tervezés és a kivitelezés között, amíg 1996-ban sor került az Alföldi Kéktúra első, összefüggő nyomvonalának átadására. Hogy miért tartott ilyen sokáig és milyen körülmények nehezítették a munkát, arról az érintett alföldi természetjáró tagszervezetek és az MTSZ jogelődje, a Magyar Természetbarát Szövetség kollégái meséltek az Alföldi Kéktúra története című írásunkban.

A kezdetleges körülmények közepette vágott neki az AK teljesítésének 2000. december 16-án dr. Jóvér Béla, és közel nyolc hónap alatt járta végig az útvonalat. Egyrészt a kíváncsiság, másrészt - ahogy manapság a legtöbb kéktúrázót - úgy őt is hajtotta a vágy, hogy teljesítse az Országos Kékkört. Béla alapos rutint szerzett addigra a kéktúrázásban, hiszen az Országos Kéktúrát nagyjából hasonló idő alatt tette meg.

A kihívás és a nehezítő körülmények kéz a kézben jártak, de ez olyannyira nem szegte a kedvét, hogy néhány évvel később újra bakancsot húzott és nyakába vette a végtelen rónaságot. Az Alföldi Kéktúra első hivatalos teljesítője megosztotta velünk a tapasztalatait:

„Hogy mi motivált először? Ugyanaz, ami az Országos Kéktúránál: a magam ura lehettem, tervezhettem, hibázhattam, javíthattam és nem szorított az idő. Másodjára majdnem ugyanezért indultam útnak. Addigra már sokat meséltem a barátaimnak az AK-ról, akik kedvet kaptak a teljesítéshez, így együtt kéktúráztunk. Ez sokkal izgalmasabbá tette a dolgot, hiszen az elsőnél gyakorlatilag egyedül mentem és túrázóval is csak elvétve találkoztam.

Ráadásul akkor még nem volt olyan szép és egységes igazolófüzet, mint most, csak a Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye által kiadottak. A hiányzó megyei szakaszok adatai nem voltak fent teljeskörűen az interneten, ami megnehezítette az útvonalkövetést.

Mindezeket leszámítva engem lenyűgözött az alföld páratlan szépsége: igaz, hogy a legtöbb embernek egyből a puszta jut eszébe róla, de azért ennél sokkal többet találunk ott. Az akácosokkal díszített földek, a folyók és a csatornák, az állatvilág sokszínűsége és a műemlékek gazdagsága mind olyan vonzó! A helyiek pedig nyíltak, barátságosak és kedvesek. Ezek miatt mindenképp megéri végigjárni az Alföldi Kéktúrát!”Top kulcsszavak
#kéktúra / #igazolófüzet / #ellenőrzés / #országos kéktúra / #ellenőr / #alföldi kéktúra / #TELJESÍTŐ / #bélyegzőfüzet / #országos kékkör / #ak / #okt / #rpddk / #rockenbauer pál dél-dunántúli kéktúra / #kéktúrázás / #kéktúrázás napja / #pecsét / #turista magazin / #bélyegzés / #teljesítés / #kéktúra füzet / #bélyegző / #bélyegződoboz / #pecsételés / #vonat / #pecsételőfüzet / #felelős / #bakony / #kerékpár / #ügyfélszolgálat / #kéktúrázó / #nyomvonalváltozás / #okk / #ellenőrök / #erdőlágotatási korlátozás / #zalaszántó / #gaja-patak / #emlékfilm / #igazolás / #magyar természetjáró szövetség / #busz / #menetrend / #rekorder / #gyerekkéktúra / #gyermekkéktúra / #autóverseny / #simonfa / #parkoló / #kerékpáros teljesítés / #gyenes károly / #motiváció / #mtsz / #gyalogos / #kedvezmény / #verseny / #jelvény / #rally / #kulcsosház / #római-fürdő / #gyalogos túra / #rockenbauer pál / #útvonal módosítás / #túramozgalom / #utazás / #tapasztalat / #bejelentés / #KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS / #kék bélyegző jelzés / #figyelmeztetés / #tudatos / #terep / #Csernus Lukács Gábor / #átkelő / #túra / #élmény / #koronavírus-járvány / #kirándulás / #kék sáv / #vértes / #természetjáró / #változás / #karbantartás / #rockenbauer pál dél dunántúli kéktúra / #nagy-séd-patak / #szállás / #volán / #interjú / #turistaútvonalak / #traveladdict / #közlekedés / #darázs / #alföld / #regisztráció / #OKT 3 / #csernus l. gábor / #máv / #jelzésfestési pályázat / #blogger / #vasút / #teljesítmény
Kapcsolódó tartalmak