AK-12

Nyírbátor - Kisvárda
táv
51,1 km
szint + / -
145 m / 190 m
menetidő
13 óra 00 perc
bélyegzőhelyek
6
Túraleírás
Teljes leírás

Az Alföld szél borzolta, tarajos homokhullámai között navigálunk a történelmi város, a Báthori család lakhelyeként központtá vált Nyírbátorból a Tisza ívében elhelyezkedő Kisvárdáig. Utunkat erdők, szántók és gyümölcsösök között tekergő homokos szekérutak dominálják. Majd minden érintett településen értékes templomokat és valamely nevezetes család kastélyát, kúriáját találjuk, ami a lakott helyek környékén felrázza a meditatív vándorlást. Igazi kuriózumként az első és ez idáig egyetlen magyar űrhajós szülőházát is meglátogatjuk, így a poros szekérutakról a csillagközi térbe léphetünk.

Az egyébként álmos falvakat és csendes kisvárosokat felfűző szakaszon mélyre hatolunk a Nyírség homokhalmai, valamint történelmi emlékei közé. Kezdésnek rögtön Nyírbátort keresztezzük, ahol a középkorból megmaradt, de szépen felújított épületek sorát fedezhetjük fel. A város legendáival, történelmével és épített értékeivel valódi ékkő a nyírségi homokhátak között. Az álmos kis falvak szorításában találjuk az egykor kiterjedt nyírségi mocsarak egyik utolsó képviselőjét, a Vajai-tavat, ahol az úszóláp sűrű nádasai, éger- és fűzfaligetei vízi- és énekesmadarak tömegét rejtegetik.

Az egyetlen hazai űrhajós szülőházát is felkeressük, ahol repüléstörténeti és űrhajózási múzeumot, csillagközi távlatokat felvillantó kiállítást találunk, üdítő színfoltként az egyébként monoton alföldi környezetben. Megismerkedhetünk a Czóbel és Vay család életével, lakhelyével is, utóbbi fontos állomása volt a Rákóczi-szabadságharcnak, ugyanúgy, mint az utunk végén álló, felújított Kisvárdai vár, ahol a környékbeli nemesség meghúzta magát a népfelkelésnek indult szabadságharc idején.

Utunk ezen a szakaszon végig az észak-déli irányba rendeződött homokhátak között navigál, mi is ebben az irányban keresztezzük a Nyírség északi részét. Nyírfaligetet szinte már egyáltalán nem találunk ezen a jégkorszaki szelek formálta tájon, pedig egykor ezek domináltak a felborzolt alföldi síkságon. A Kárpátok szorításából kiszabaduló folyók itt teregették el hordalékukat, amelyből a szél kiválogatta és felhalmozta a számára kedvező szemcseméretű játékszert. Az így keletkezett futóhomokhátakat és a köztes vizenyős medencéket, barázdákat foglalta el az utolsó jégkorszak után domináló nyírfa. Az ember azonban drasztikusan átformálta környezetét az erdők kiirtásával, a vizes területek lecsapolásával, és szántókat hozott létre, a futóhomokot pedig akáccal igyekezett benépesíteni. Szerencsére az akácosokat néhol fenyvesek váltják, míg a vizesebb felszíneken a nyárfák is jelen vannak, illetve némely település körül kifejezetten sok almáskertet is találunk.

Ezek a mozaikos erdők és a homok szélsőséges vízháztartása teszik változatossá az egyébként monoton tájat, de főként a történelmi és kulturális emlékek „rázzák fel” a meditatív vándorlást, amely során megtanuljuk értékelni a homokszemeket összetartó csapadékot vagy az árnyékot adó ligeteket és az erdőalkotó fafajokat.

Tippek

 • Nyírbátor kétségtelenül a Nyírség és az egész Alföld egyik ékköve, ahol mind az épített környezet, mind a város történelme és legendái izgalmas színfoltok az egyébként monoton, meditatív vándorlás közepén. Érdemes itt éjszakázni, és időt hagyni a nevezetességek, legendák megismerésére.
 • Nyírbátor két templomát a történelmi sétányon érdemes összekötni, bár a Kéktúra praktikus okokból északról kerüli őket. A hangulatos sétálóutcát a város történelmét megelevenítő, kőbe faragott életképek kísérik. Feltűnően sok a sárkányos motívum, ami a Báthori családhoz köthető, címerükben is megjelenik.
 • A teljes szakasz homokos utakon vezet a városi, falusi utcák és a Kántorjánosi körüli összekötő utak kivételével, így lehetőségünk adódik a puha homokban mezítláb is gyalogolni. Érdemes legalább kipróbálni az érzést, ahogy a homokszemek minden lépésnél körbejárják talpunk bőrfelületét. Természetesen ügyeljünk az akácosok környékén lehullott ágakra, nehogy tüskébe lépjünk.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben) :

Nyírbátor  8,3  Nyírderzs  11,2  Vaja  12,7  Nyírkarász  5,4  Gyulaháza  13,5  Kisvárda

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén :

 • Nyírderzs (AKPH_58): Nyírderzs, autóbusz-váróterem buszmegálló (Nyírbátor felé)

 • Vaja (AKPH_59): Vaja-Rohod vasútállomás (Nyíregyháza-Vásárosnamény vonal)
 • Nyírkarász (AKPH_60): Nyírkarász, községháza buszmegálló (Nyíregyháza, illetve Kisvárda felé)

 • Gyulaháza (AKPH_61): Gyulaháza, Szabadság u. 1. buszmegálló (Kisvárda, ill. Baktalórándháza felé)

Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
8,3
menetidő
2:10
szint + / - (m)
20 / 20
táv (km)
11,2
menetidő
2:50
szint + / - (m)
25 / 35
táv (km)
12,7
menetidő
3:10
szint + / - (m)
40 / 65
táv (km)
5,4
menetidő
1:20
szint + / - (m)
10 / 10
táv (km)
13,5
menetidő
3:30
szint + / - (m)
50 / 60
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Nyírbátor

 • Vonattal érkezve a Debrecen-Mátészalka-Fehérgyarmat viszonylaton a Nyírbátor állomásig kell utaznunk.
 • Helyközi buszokkal a Nyírbátor, debreceni útelágazás megállóig utazzunk.

Kisvárda:

 • Vonattal a Kisvárda állomásig utazzunk. 
 • Távolsági vagy helyközi buszokkal a Kisvárda, autóbusz-állomás megállóig kell utazni, ami a vasútállomás mellett található.
 • A vasút-, illetve buszállomástól induló busszal a Kisvárda, fürdő megállóig utazzunk.

Megközelítés

Nyírbátor:

 • A vonatállomással szemben a Martinovics utcán induljunk el. Az utca végén forduljunk jobbra a Madách Imre utcába (ekkor már a Kéken haladunk), majd onnan tovább a Damjanich utcába. Balra az első, Károlyi Mihály utcán bekanyarodunk, hamarosan megérkezünk a Báthori Múzeumhoz, ahol a pecsétet a múzeum előtt, az Országos Kékkör útjelző oszlopon találjátok (950 m).
 • A Nyírbátor, debreceni útelágazás buszmegállóból indulva a körforgalomból a Damjanich utcán menjünk ki, majd kanyarodjunk jobbra a Károlyi Mihály utcába. Hamarosan elérünk a Báthori Múzeumhoz (450 m).

Kisvárda:

 • A Kisvárda, fürdő buszmegálló már a K jelzésen található. A bélyegzőt a fürdő épületének sarkánál, az útjelző oszlopon találjuk.

Parkolás

 • Nyírbátoron közvetlenül a Múzeum előtt nem lehet parkolni, próbáljunk a környező kisebb utcákban helyet keresni az autónak.
 • Kisvárdán a fürdő parkolójával szemben lévő parkolóban állíthatjuk le autónkat.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Biztonsági előírások

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Kiadványok

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzete