AK-11

Halápi csárda - Nyírbátor
táv
65,1 km
szint + / -
360 m / 335 m
menetidő
16 óra 50 perc
bélyegzőhelyek
7
Túraleírás
Teljes leírás

Az alföldi viszonylatban kifejezetten érdekes és izgalmas homokhátakat, a dél-nyírségi erdős puszták vidékét keresztezzük Debrecentől északkeletre, ahol még eredetinek mondható tölgyeseket is találunk. Utunk során főként erdős területen haladunk, de egy Árpád-kori templomot, kis kitérővel az Alföld 183 méteres tetőpontját, valamint a jeles történelmi központot, Nyírbátort is meglátogatjuk.

A dél-nyírségi erdős pusztákat fedezzük fel az Alföldi Kéktúra 11. szakaszán, tovább taposva a pergő homokot, amely egyedivé és különlegessé teszi a nagy síkság eme játékosan zegzugos szegletét. A homokhátak ütemes rendszerességgel, néha meglepő meredekséggel szelik keresztbe utunkat,  de mindig hamar átvágunk az alig 10-20 méter magas halmokon. A homokbuckás táj szélsőséges vízföldrajzi viszonyokat teremt, így mozaikos vegetáció él meg a különböző magasságokban. A homokszemek között gyorsan átfolyó csapadék hamar eltűnik a hátakról, és elméletben összegyűlik a mélypontokon, lápos területeket létrehozva. Ezeket azonban a szántóföldek kialakítása érdekében lecsapolták, így ma már csak néhány csatornát, illetve nádasok foltjait láthatjuk a régi vizes területek helyén.

A Zsuzsi Erdei Vasút nyomvonalának környékén és Nyírmártonfalva körül rendkívül sok kilátót építettek. Útvonalunk többet is érint közülük, ezért legalább a környező vidéket beláthatjuk ezekről a lombkoronaszint fölé emelkedő magaslati pontokról. Kis kitérővel útba ejthetjük az Alföld „tetejét" is: a 183 m magas Hoportyó a sarjerdőnek köszönhetően természetes kilátást nyújt, bár megmászni a feltörekvő akácos marasztaló bozótosa miatt meglepően komoly kihívást jelent.

A kisvasút és a kilátók mellett a szakasz érdekessége az épített örökség. Nyíracsád bájos Árpád-kori temploma régi freskókat rejt, Nyírbátor égi magasságba törekvő templomai páratlan szépségűek, míg a térségi központban található két istenházát összekötő, hangulatos történelmi sétány látványosan eleveníti meg a város történelmét és legendáit.

Tippek

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben) :

Halápi csárda  9,7  Petőrészi-kilátó  14,5  Nyíracsád  10,4  Gút  5,5  Nyírlugos  12,5  Istvántanya  12,5  Nyírbátor

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén :

 • Buzitapuszta: Nyíracsád, Buzita buszmegálló (Debrecen felé)

 • Nyíracsád (AKPH_54): Nyíracsád, Főtér buszmegálló (Debrecen felé)

 • Nyírlugos (AKPH_55): Nyírlugos, községháza buszmegálló (Debrecen, illetve Nyírbátor felé)
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
8,9
menetidő
2:20
szint + / - (m)
75 / 65
táv (km)
15,4
menetidő
4:00
szint + / - (m)
100 / 85
táv (km)
10,4
menetidő
2:40
szint + / - (m)
50 / 35
táv (km)
5,5
menetidő
1:30
szint + / - (m)
30 / 30
táv (km)
12,5
menetidő
3:10
szint + / - (m)
65 / 70
táv (km)
12,5
menetidő
3:10
szint + / - (m)
45 / 50
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Halápi csárda:

 • A Debrecen és Nyírábrány közötti vonalon közlekedő vonatokkal a Haláp állomásig utazzunk. 
 • Ha Debrecenig utazunk vonattal, a Debreceni Nagyállomásról a 37-es busszal a Haláp megállóig utazzunk.
 • Nyíracsád és Létavértes irányából a busszal Haláp megállóig utazzunk.

Nyírbátor

 • Vonattal érkezve a Debrecen-Mátészalka-Fehérgyarmat viszonylaton a Nyírbátor állomásig kell utaznunk.
 • Helyközi buszokkal a Nyírbátor, debreceni útelágazás megállóig utazzunk.

Megközelítés

Halápi csárda:

 • A Haláp buszmegállónál keresztezi az utat a Kéktúra. A pecsétet a hajdani csárda előtt, a tájvédelmi körzet tábla oszlopán találjuk az úttól néhány méterre.  

Nyírbátor:

 • A vonatállomással szemben a Martinovics utcán iinduljunk el. Az utca végén forduljunk jobbra a Madách Imre utcába (ekkor már a Kéken haladunk), majd onnan tovább a Damjanich utcába. Balra az első, Károlyi Mihály utcán bekanyarodunk, hamarosan megérkezünk a Báthori Múzeumhoz, ahol a pecsétet a bejárat melletti ablakrácson, kívülről találjuk (950 m).
 • A Nyírbátor, debreceni útelágazás buszmegállóból indulva a körforgalomból a Damjanich utcán menjünk ki, majd kanyarodjunk jobbra a Károlyi Mihály utcába. Hamarosan elérünk a Báthori Múzeumhoz (450 m).

 

Parkolás

 • A Halápi csárdánál nincs kiépített parkoló, legközelebb az úton 700 méterre lévő Halápon tudunk parkolni. 
 • Nyírbátoron közvetlenül a Múzeum előtt nem lehet parkolni, próbáljunk a környező kisebb utcákban helyet keresni az autónak.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Biztonsági előírások

 • Habár az előzőekhez képest ez a túraszakasz már több erdős részt tartalmaz, de sokat fogunk haladni árnyékmentes terepen is. Gondoskodjunk a napsugárzás elleni védelemről (sapka, kalap, naptej)! Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt.

Kiadványok

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzete