RPDDK-06

Palin - Zalakomár
táv
31,5 km
szint + / -
530 m / 570 m
menetidő
8 óra 40 perc
bélyegzőhelyek
4
Túraleírás
Teljes leírás

Dél-Zala mélyen fekvő, kisebb kiemelkedésekkel és számtalan völggyel szabdalt térségének vágunk neki a Dél-Dunántúli Kéktúra 6. szakaszán. Alacsony dombokat szelünk át a vendégmarasztaló agyagban, de szerencsére látnivalók is akadnak útközben.

Az alacsony fekvésű, egykor mocsaras terület lecsapolásának nyomaként számos csatorna szeli át a szántóföldeket, réteket. A környék mikroklímájából adódóan az átlagnál csapadékosabb és szelesebb az időjárás, mint az ország más területein, cserébe viszont enyhébb a tél és hűvösebb a nyár. A Zalaapáti hátság rendkívül tagolt; völgyeinek sűrű hálózata, valamint a lejtők és tetők nagyfokú erodáltsága miatt nagy relatív szintkülönbséggel kell számolni a látszólagos szelíd dombság ellenére.

Nagykanizsa északi külvárosában, a Principális-csatorna völgyében fekvő Palin főutcájáról indul a szakaszunk. Innen az északra, észak-keletre fekvő, legfeljebb néhány száz méteres dombokat másszuk meg sorra egymás után, de mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége, egyedi látnivalója. Rögtön az utunk elején a Förhénc-hegy szőlősgazdáinak házai között gyönyörködhetünk a régi és felújított présházakban, pincék és útszéli keresztek mentén. Kellemes erdei séta után érünk el túránk legmagasabb pontjára, a 313 méter magas Tukora-tetőre. Az itt álló, több mint kétszáz méter magas tévétorony sokáig irányjelzőként szolgálhat a túrázóknak: a hatalmas tornyot messziről is jól látni.

Hamarosan egy fiatal bükkerdő hirtelen mélyülő völgyében találjuk magunkat, az Eszperantó-források népszerű kirándulóhelyén. A kéktúra érinti Nagybakónakot, és bár az útvonalunk nem érinti közvetlenül, aki elég bátor, itt tehet egy kitérőt a Kőszikla-szurdokba.

Egy hosszabb erdei szakasz során feljutunk az Öröm-hegyre, ahol adózhatunk Rockenbauer Pál emlékének a hegytetőn található emlékfánál. Az egész szakaszra jellemző, de Nagybakónak és Zalakaros között fokozottan sokszor kell megküzdeni a mezőgazdasági területek mentén, mélyutakban és egyéb, kitett helyeken a homokos-agyagos talaj vendégmarasztaló erejével.

Zalakaros előtt a szép parkerdei sétányon érdemes egy rövid kitérőt tenni a kilátóhoz, innen már jól látni a Balaton-felvidék tanúhegyeinek messzi sziluettjeit. A fürdőváros után fárasztóan hosszú aszfalúton érjük el Zalakomár vasútállomását.

Tippek

Kis kitérővel elérhető látnivalók a szakasz mentén:

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Palin  14,6  Öröm-hegy  6,9  Zalakaros  10  Zalakomár

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:  

 • Zalakaros (DDKPH_26): Zalakaros, Kilátó út 46.
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
14,6
menetidő
4:10
szint + / - (m)
350 / 235
táv (km)
6,9
menetidő
1:50
szint + / - (m)
105 / 185
táv (km)
10
menetidő
2:40
szint + / - (m)
75 / 150
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Palin:

 • A távolsági buszról a Nagykanizsa (Palin), Alkotmány utca 65. elnevezésű állomáson szálljunk le.

Zalakomár:

 • Vasúttal a Székesfehérvár és Murakeresztúr közötti 30-as számú vasúti fővonalon Zalakomár vasútállomásig menjünk
 • Távolsági autóbusszal Zalakomár, Hunyadi utca megállóig
 • Helyközi busszal Zalakomár, vasútállomás megállóig

Megközelítés

Palin:

 • A buszmegállótól délre, Nagykanizsa irányába induljunk el. Kétszáz méter múlva egy fehér kőkeresztnél, az Alkotmány út és a Kalász utca sarkán kezdődik a DDK szakaszunk.

Zalakomár :

 • Ha a Zalakomár, vasútállomás megállónál szállunk le a buszról vagy a vonatról, a sínekkel párhuzamos úton kisétálunk a Tavasz utcáig, ahol balra fordulunk (300 m). A bélyegzőt viszont visszafelé kb. 800 métert sétálva, az orvosi rendelőnél találjuk.
 • A Zalakomár, Hunyadi utca megállónál leszállva már a K jelzésen vagyunk, innen 100 méterre találjuk a bélyegzőt. 

Parkolás

 • Palinban a közterületen a KRESZ szabályai szerint lehet parkolni.
 • Zalakomáron a vasútállomás parkolójában hagyhatjuk az autót.

Felszerelés

 • Általában nagy a sár az útvonal jelentős részén, ezért megfelelő cipőt és ruházatot érdemes választani, akár túrabotot is.
 • Navigáláshoz a Természetjáró applikációt ajánljuk.

Biztonsági előírások

 • Ha kitérőt teszünk a nagybakónaki Kőszikla-szurdokba, fontos tudni, hogy esős időben veszélyessé válhat, ezért ilyenkor tilos a látogatása. A csúszós, törmelékes, nehezen járható útra csak megfelelő cipőben (bakancsban) és állapotban induljunk.
 • Mivel sokszor több órányit gyalogolunk két település között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. 

Kiadványok

Kéktúra III. turistakalauz (Dél-Dunántúl) - Az Írott-kőtől Szekszárdig