OKT szakasz

OKT-13

Piliscsaba - Hűvösvölgy
táv
22,3 km
szint + / -
580 m / 585 m
menetidő
6 óra 30 perc
bélyegzőhelyek
3
Túraleírás
Teljes leírás

Klasszikus kirándulóhelyeket felfűző, földtani és botanikai értékekben bővelkedő túraútvonal, amely a Pilis és Budai-hegység határvonalától fővárosunk „zöld tüdejébe" tart. A dolomit sziklagyepek világán át mészkőszurdok hűvös medrébe vezet a kék turistajelzés.

Ahogy felfelé indulunk a Kőris-völgy bükkösökkel kísért útján, Piliscsaba zaja éppen olyan ütemben hagyja el fülünket, ahogy az erdő körülvesz bennünket. A Bükkös-árok meredek csapásán felkapaszkodva kiérünk a Nagy-Szénás előtti platóra, ahol már csak a szórványosan ültetett fenyőkkel és a dolomit sziklagyeppel találkozunk. A Nagy-Szénás a főváros szomszédságának talán legkülönlegesebb hegycsúcsa: gyepes tetejéről körpanoráma nyílik a környező hegyvidékekre és Budapestre. A fátlan csúcs körüli lejtők fenyvesei egészen különleges, kissé magashegyi hangulatot kölcsönöznek a tájnak.

A csúcsról leérve az egykori turistaház helyén állított emléktábla mellett haladunk el, és hamarosan a kellemes fenyvessel övezett sziklás, köves úton beérkezünk Nagykovácsi külső utcáiba. Frissítés céljából igénybe vehetjük a Muflon Itató kerthelyiséges kocsmáját. Megcélozható innen Solymár lakott területe, a solymári Ördöglyuk-barlang, vagy épp a Sziklás-hegy panorámás csúcsa is.

Tovább a kéktúrán a Remete-hegy felé tartunk. Fel is kapaszkodunk a hegyhátra, ahonnan szikláról sziklára lépve ereszkedünk le a Remete-barlangot rejtő, helyenként függőleges sziklafalú mészkőszurdokba, ahol az Ördög-árok patakvize kíséri utunkat. Pár száz méter múlva kiérkezünk a főváros II. kerületébe. A kisvárosi hangulatot árasztó, nyugodt, csendes utcákon, a híres máriaremetei kegytemplomot elhagyva a Nagy-rétre kanyarodunk, ahonnan a hűvösvölgyi Gyermekvasút végállomására érkezünk.

Tippek

 • Piliscsabán a K▲ jelzésen a Nagy-Kopasz csúcsára, a 2015-ben átadott Dévényi Antal-kilátóhoz (vagy közismert nevén a „Jenga-toronyhoz") tehetünk kitérőt a pazar panoráma reményében.
 • Nagykovácsiban keresztezi utunkat és egy szakaszon együtt is halad a K jelzéssel a Nagy-szénás tanösvény, amit érdemes bejárnunk: ritka természeti kincsek világába kapunk betekintést. Ez a fokozottan védett pilisi len hazája, de számos orchideafajjal is találkozhatunk az Európa Diplomával is kitüntetett hegyoldalban.
 • Hűvösvögyből a S jelzésen felkapaszkodva a Nagy-Hárs-hegyre, az ott álló Kaán Károly-kilátóból körbetekinthetünk a városra és a környező vonulatokra. A S▲ jelzésről pedig a Kis-Hárs-hegyi Makovecz-kilátót mászhatjuk meg és szemlélhetjük fentről a tájat.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Piliscsaba  12,5  Zsíros-hegy  9,8  Hűvösvölgy

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Nagykovácsi (OKTPH_67 közelében): 63-as busz, Nagykovácsi, községháza buszmegálló
 • Solymár, Templom tér (OKTPH_67 közelében): 64A és 164-es buszok, Solymár, Templom tér buszmegálló
Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
12,5
menetidő
3:50
szint + / - (m)
435 / 270
táv (km)
9,8
menetidő
2:40
szint + / - (m)
145 / 315
Figyelmeztetések
Bélyegzőhelyek
Szállások
Látnivalók
Hasznos infók

Tömegközlekedés

 • Piliscsaba vasútállomását Budapest, Nyugati pályaudvarral és Esztergommal kapcsolják össze a járatok.
 • Busszal is elérhetjük Piliscsabát, ez esetben a Piliscsaba, vasútállomás vagy a kicsit távolabb eső Piliscsaba, iskola buszmegállót kell megcéloznunk.
 • A kezdőpont eléréséhez az 56-os, 56A vagy 61-es villamos, illetve az 57-es, 63-as, 64-es, 64A, 164-es, 257-es, 264-es busz Hűvösvölgy megállójánál érdemes leszállni.

 • A kezdőpontra utazhatunk a Gyermekvasúttal is a Hűvösvölgy végállomásig.

Megközelítés

 • Piliscsaba vasútűllomása szintén a Kéktúra útvonalán fekszik.
 • Piliscsaba, iskola buszmegállóból a megállóhoz közeli Bajcsy-Zsilinszky úton kell észak felé indulnunk, majd arról a Vasút utcára térnünk. Ez vezet el az állomáson lévő pecsételőhelyig.
 • A hűvösvölgyi BKK-állomásról a déli oldal fedett lépcsősorán kell felsétálnunk a kisvasút felé. A lépcsők tetején balra fordulva már láthatjuk a Gyermekvasút végállomásának épületét.

Parkolás

 • A piliscsabai vasútállomás mellett ingyenes parkolót alakítottak ki. A Fő útról a Bajcsy-Zsilinszky utcára kell kanyarodnunk, majd arról bal felé a Vasút utcára, amely már a célhoz vezet.
 • Hűvösvölgyben a villamos végállomás felett és a Gyermekvasút megálló előtt lehet parkolni, figyelembe véve az adott díjszabást, továbbá 3-400 méterre a kiindulópontunktól északra, az Ördögárok utca és Hidegkúti út sarkán is találunk parkolót.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kiadványok

 

Térképek