Hír

Kékvándor - kiállítás nyílt Burger Barna képeiből

Hírek | Szerző: Turista Magazin | 2024.04.17.
Kékvándor - kiállítás nyílt Burger Barna képeiből

Április 18-án nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában a Kékvándor című kiállítás Burger Barna fotográfus képeiből.

Burger Barna fotográfus – hajdani, gyermekkori álmát valóra váltva – éppen tíz éve járta végig az Országos Kéktúra 1180 kilométerét. A vándorláson készült fotóit, s a hozzájuk fűződő gondolatait könyvvé formálta, amely a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben jelent meg KÉKVÁNDOR címmel.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ együttműködésével létrejött kiállításon nemcsak az album anyagából, hanem a vándorlás alatt készült mintegy 40 000 fotográfia gondos válogatásából látható 100 kép.

Az Országos Kéktúra tizenkét tájegységén végigvezető fotográfiák és a különleges installációk nem csak a túra teljes útvonalát mutatják be, hanem fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők gyönyörű, megnyugtató és kiteljesítő világát megidézve vezetnek el a megismeréstől a felismerésig. A Kékvándor című kiállítás az egykori jó barátnak és kiváló fotográfusnak állít emléket.

Akárcsak a „Másfél millió lépés Magyarországon” című legendás tévésorozat készítői, úgy Burger Barna is keletről nyugatnak gyalogolt. Alkalmanként 20 és 40 km közötti távolságokat teljesítve, heti két-három napot rászánva több mint egy évig, 2013 májusától 2014 novemberéig tartott az útja. Részben máig az ekkor született képanyag illusztrálja az Országos Kéktúra szakaszismertetőit a Természetjáró.hu-n és az Országos Kékkör hivatalos honlapján, a kektura.hu-n is.

A kiállítás fontos részét képezik a szövegek, amelyeket Burger Barna sok évtizedes barátjával, az Országos Kéktúrán több tájegységen át vele együtt gyalogló alkotótársával, a József Attila-díjas Kőrösi Zoltánnal írt.

„A mindennapos gyaloglás inkább józan mérsékletre és kitartásra tanít. A lassú élet bátorságára és szépségére. Gyalogolnod kell, hogy mindinkább megértsd: elindulni és úton lenni a cél, nem a megérkezés. A Kéktúrát nemcsak szeretni, de tisztelni is kell.”

A kiállítás 2024. április 18. és október 31. között látható a Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest, 1083 Ludovika tér 2-6.) A múzeum látogatásával kapcsolatban itt találsz további információkat.

A Kékvándor című albumot a Magyar Természetjáró Szövetség a most megnyitó kiállítás alkalmából újra kiadta, így a Kékvándor április közepétől korlátozott számban újra elérhető a TuristaShop kínálatában.




Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak