AK-03

Hajósi pincék - Petróczi-iskola
táv
64,5 km
szint + / -
145 m / 110 m
menetidő
16 óra 30 perc
bélyegzőhelyek
7
Túraleírás
Teljes leírás

Az Alföldi Kéktúra harmadik szakasza a Bácskai-síkvidéket szeli át. A hajósi pincesoron és Császártöltésen ízelítőt kapunk a Duna-Tisza közének gazdag kulturális múltjából, az útvonal második felében pedig természeti látnivalókban bővelkedő, kiterjedt erdőségeket barangolunk be.

A hajósi pincesorról indulunk útnak Császártöltésre, ahol megismerkedhetünk az alföldi sváb nemzetiségű települések múltjával és jelenével, mielőtt belevetjük magunkat a Duna-Tisza közi homokhátság erdőibe. A Kéleshalmi homokbuckák Természetvédelmi Területen a tájra jellemző természetes, cserjés növényzetet figyelhetjük meg, és hosszú órákon át élvezhetjük az alföldi táj nyújtotta csendet és magányt. A kunfehértói strand oázisként fogad bennünket, ahol meleg időben akár csobbanhatunk is egyet a hűsítő tóban.

A település határában magunk mögött hagyjuk a szőlőket, és újból belépünk a rengetegbe. A Kis Keceli út, majd Jánostelek pecsétjének begyűjtése után érdemes egy rövid kitérővel felkeresni a jánostelki kilátót, ahonnan új perspektívából láthatunk rá az Alföld egyik legerdősebb szegletére. A szakasz végpontját az 55-ös főút mentén, a Petróczi-iskola bélyegzőhelynél érjük el. 

Tippek

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Hajósi pincék  12,8  Császártöltés  7,7  Kéleshalom  9,6  Pici Paci porta  11  Kis Keceli út  13,7  Jánostelek  9,7  Petróczi-iskola

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Kéleshalom (AKPH_08): Kéleshalom, autóbusz-váróterem (Hajós, Kalocsa, Jánoshalma felé)

 • Kunfehértó: Kunfehértó, Keceli út buszmegálló (Kiskunhalas és Jánoshalma irányába), Kunfehértó vasútállomás (Baja–Kecskemét viszonylat)
 • Balotaszállás: Tücsök tanya buszmegálló (Kiskunhalas felé)

Túra közben érdekes látnivalók:

 • Hajósi pincefalu

 • Kéleshalmi homokbuckák TT

 • Kunfehértói strand és kilátó

Bélyegzőhelyszakaszok
táv (km)
12,8
menetidő
3:20
szint + / - (m)
80 / 45
táv (km)
7,7
menetidő
2:00
szint + / - (m)
20 / 10
táv (km)
9,6
menetidő
2:30
szint + / - (m)
20 / 25
táv (km)
11
menetidő
2:40
szint + / - (m)
5 / 5
táv (km)
13,7
menetidő
3:30
szint + / - (m)
10 / 10
táv (km)
9,7
menetidő
2:30
szint + / - (m)
10 / 15
Hasznos infók

Tömegközlekedés

Hajósi pincék:

 • A távolsági és helyközi buszokról a Hajósi pincék megállónál szálljunk le.

Petróczi-iskola:

 • A Szeged és Baja között közlekedő buszokról az Öttömös, Dobó-tanya megállónál kell leszállni.

Megközelítés

Hajósi pincék:

 • Az 54-es főút és a Borbíró utca sarkán találjuk a Judit panziót, ahol beszerezhetjük a bélyegzőlenyomatot. Elindulunk a pincék közt a Borbíró utcán, és mintegy 180 méter múlva már be is csatlakozhatunk az Alföldi Kéktúra vonalába. 

Petróczi-iskola:

 • A bélyegzőhely közvetlenül a buszmegállónál, a régi Petróczi-iskola épületén található, a csárda bejárata mellett. Néhány méterre innen, az 55-ös főút és az Öttömösre vezető országút kereszteződésétől indulhatunk el az Alföldi Kéktúrán

Parkolás

 • A Hajósi pincefaluban a Judit panzió környékén tudunk parkolni.
 • A Petróczi csárda előtt parkolhatunk.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Biztonsági előírások

 • Mivel sokszor több órát kell gyalogolnunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt! Nyáron nem árt gondoskodni a napsütés elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Kiadványok

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzete