Az Országos Kéktúra útvonala a Vas megyei

Írott-kő és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között 1160 km* hosszan jelzett turistaút.

Az országos kéktúra útvonala          Az Országos Kéktúra kiírása          A gyermek kéktúra kiírása

 

 

 

Az Országos Kéktúra alapvetően egy olyan jelvényszerző túramozgalom, ahol a túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytatnak. Mindeközben betekintést nyernek hazánk természeti szépségeibe, különféle tájaink életébe, mindennapi ritmusába, megismerik annak történetét, természetrajzát, évszázados alkotásait.

 

Hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, bárhogyan szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is) teljesíthető. Teljesítése nincs időponthoz kötve, és időtartama sincs korlátozva. Nem verseny, így nevezési díjat sem kell fizetni. Az útvonal egyéni és csoportos bejárása is elfogadott, de csak egyénhez köthető egy teljesítés.

 

 

Az 1160 km* hosszú túraútvonal 27 szakaszra van bontva. A leghosszabb a Cserhátban vezető 19-es Becske - Mátraverebély szakasz, ami megközelítőleg 74 km hosszú. A legrövidebb a 14-es szakasz, amely a Hűvösvölgy - Rozália téglagyár között húzódik 14 km hosszan.

 

A Kéktúrát nem kell egyben bejárni, azt a túrázó saját időbeosztásához szabva tetszőlegesen szakaszolhatja. A lényeg, hogy a kezdő és a végpont egy-egy bélyegzőhely legyen. Ami fontos, a túra megszakításakor és az ott történő újrakezdésekor is pecsételni, illetve dátumozni kell. Nem szükséges semmilyen egyesületi tagnak lenni a túra teljesítéséhez, de az egyesületi tagok a jelvényt, illetve a pecsétgyűjtő igazolófüzetet kedvezményes áron tudják beszerezni.

 

A kéktúrázóknak a túra teljesítését hitelt érdemlő módon a Magyar Természetjáró Szövetség felé igazolnia kell. Ezt az eredeti igazoló füzetben történt bélyegzéssel és dátumozással teszi. Igazolásként fénymásolt füzet nem fogadható el!

 

Az útvonalon pecsétekkel ellátott ellenőrzőpontok találhatóak, amelyeknél az „Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet" című kiadvány megfelelő helyére kell pecsételni. A füzet beszerezéséről és áráról további infók itt találhatók. Amennyiben a bélyegzés a hivatalos bélyegzőponton nem lehetséges, úgy az útvonalon fekvő legközelebbi - erre nem kijelölt - hely bélyegzője (bolt, kocsma, vállalkozás) is megfelelő. Fontos, hogy a település neve olvasható legyen a bélyegzőn. A bélyegzőhelyet és a túrázót együtt ábrázoló fotók ugyancsak igazolásul szolgálhatnak.

 

A túra teljes távjának bejárása után a füzetet a Magyar Természetjáró Szövetség központjába kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek, majd a füzetet visszajuttatják a tulajdonosnak.

 

A teljesítő elnyeri az MTSZ sorszámozott Kéktúra jelvényét. Regisztrált MTSZ-tagsággal rendelkezők számára első alkalommal térítésmentes, ennek hiányában a teljesítőknek a jelvény mindenkori önköltségi árát kell megtéríteni. Többszöri teljesítés esetén a további jelvényekért mindenkinek fizetni kell!

 

A jelvényt az MTSZ központja adja ki, mely a teljesítőkről nyilvántartást vezet, illetve honlapján közzé is teszi és a Kéktúra jelvény átadásáról gondoskodik. Minden Kéktúrát teljesített személy egyszeri alkalommal külön vásárolhat az MTSZ központban úgynevezett Kéktúra gomblyukjelvényt is.

 

*  Az MTSZ legújabb felmérései alapján 1160 km a Kéktúra hossza.
   Ez azonban az utak változásával folyamatosan változhat.

A jelvény: szabály- talan négyszögben hegyek felé vezető út kék útjelző táblával, alul piros sávban

"Országos Kék-túra MTSZ" felirat.

  Hossz: 1162 km

  Szakaszok: 27 db

  Bélyegzőhelyek: 151 db

  Szintemelkedés: 31.345 m

  Szintcsökkenés: 31.900 m

  Teljesítők száma

    (2017. 12. 08-ig): 6087 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.