OKT

14

Budai-hegyég

Hűvösvölgy - Rozália téglagyár

GPS-NYOMVONAL LETÖLTÉSE (2017. december 22.)

    525 m

  -625 m

 

14,2 km

OKT-13

    

OKT-15

         

Hűvösvölgyben a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomásánál bélyegzés után rátérünk az Országos Kéktúra útvonalára. Keresztezzük a Hűvösvölgyi utat, majd a 2009-ben leégett Balázs vendéglő parkolóján átvágva érjük el az Ördög-árok felett átvezető

gyaloghidat. Lemegyünk a völgybe, s a Glück Frigyes úton haladunk tovább. Kis tetőre érünk; előttünk feltűnik az erdő széle, aztán hamarosan kilépünk a Hármashatárhegyi repülőtérre.

A mező szélével párhuzamos földúton indulunk tovább, elhaladunk Budapest korabeli határkövei mellett, és felérünk Mátyás király vadasparkjának emlékoszlopához. Utunk hamarosan leereszkedik a Határ-nyeregbe. Legyünk figyelmesek, mert az összefonódó, elágazó ösvények és túrajelzések labirintusában a kék sáv jelzéseket nem mindig egyszerű követni. Elérjük az Oroszlán-sziklát, végighaladunk a Kecske-hegy sziklás, meredek oldalában, mígnem az út erőteljesen emelkedni kezd. Feljutunk a Látó-hegy fennsíkjára, az Árpád-kilátóhoz.

A Látó-hegy peremén folytatjuk az utat, közvetlenül az erdőhatáron; néha feltűnnek mellettünk a hegyoldalban legmagasabban álló házak. Ereszkedni kezdünk a Szép-völgy felé. A Fenyőgyöngye vendéglővel szemben keresztezzük a Szépvölgyi utat. Amennyiben időnk engedi, vagy itt szakítjuk meg utunkat, érdemes felkeresni a Pál-völgyi-, illetve a Szemlő-hegyi-barlangot. A Fenyőgyöngyét elhagyva kapaszkodunk felfelé, elérjük a gerincet. Elhaladunk a Felső-Kecske-hegyen álló rádió-adótorony bejáróútja mellett, és nekiindulunk a Hármashatár-

hegyre vezető végső kaptatónak. A korábban elhagyatott csúcsrégió komoly fejlesztéseken ment keresztül. Bélyegzőt az adótoronynál, az Udvarház étteremben, és a Hármashatár-hegyi Erdei Iskolánál egyaránt találunk. Keskeny és sziklás ösvényen kanyargunk át a Vihar-hegy tetejére, onnan kisétálunk a Virágos-nyereg ligetes, nyáridőben vadvirágos mezejére. Átvágva a réten rövidesen elérjük a Guckler Károly utat, amelyen balra fordulunk. A nyeregben egy villanyoszlopon található a bélyegző.

A kék és a sárga sáv jelzés együtt halad, majd egy katonasír melletti útelágazásban az OKT nyomvonala balra tér. Szintezve lépkedünk a Csúcs-hegy oldalában, s megpillantjuk a Rozália téglagyár épületeit. Egy balkanyarral befordulunk a távvezeték nyiladékába; onnan úgy kétszáz lépés után jobbra kell térnünk egy gyalogútra. Ereszkedünk, elhagyjuk az öreg erdőt, majd egy fiatalosba érünk. Haladunk lefelé, mígnem az ipari létesítményhez érünk, ahol beszerezzük következő bélyegzőlenyomatunkat a téglagyár kapujánál a villanyoszlopra kihelyezett doboznál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sor-
szám
Kezdőpont Végpont Hossz
(km)
Szintemelkedés (m) Menetidő (óra:perc)
(bélyegzőhely) > < > <
71 Hűvösvölgy Hármashatár-hegy 8 420 165 2:40 2:20
72 Hármashatár-hegy Virágos-nyereg 1,7 50 170 0:30 0:45
73 Virágos-nyereg Rozália téglagyár 4,5 55 290 1:10 1:40
Hűvösvölgy Rozália téglagyár 14,2 525 625 4:20 4:45


  Hossz: 1164 km

  Szakaszok: 27 db

  Bélyegzőhelyek: 151 db

  Szintemelkedés: 31.460 m

  Szintcsökkenés: 32.015 m

  Teljesítők száma

    (2019. 03. 20-ig): 6449 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.